Image default
Πρώτο Θέμα

Γιατί οι αγορές αδιαφορούν για την πολιτική αναταραχή

marketvolatilityshutterstock 604306196Παρά την σχεδόν συνεχή κάλυψη ​​της περασμένης εβδομάδας σχετικά με την υψηλή πιθανότητα και τις αρνητικές συνέπειες κλεισίματος της κυβέρνησης των ΗΠΑ, οι επιδόσεις των μετοχών και των ομολόγων τις τελευταίες ημέρες έδειξαν ελάχιστα στοιχεία ανησυχίας των επενδυτών.

Αν πάμε πιο πίσω, οι αγορές έχουν δείξει μια εντυπωσιακή ικανότητα να αποκλίνουν από την πολιτική και γεωπολιτική αστάθεια. Είναι η τύχη ή οι αγορές έχουν καλύτερο χειρισμό σε αυτά τα ζητήματα από τους περισσότερους εμπειρογνώμονες;

Τα τελευταία χρόνια, οι επενδυτές ουσιαστικά αγνόησαν τις συμβουλές των εμπειρογνωμόνων για μια μακρά λίστα πολιτικών και γεωπολιτικών ζητημάτων. Περιλαμβάνουν αυτές που αποδείχθηκαν άστοχες προειδοποιήσεις σχετικά με:

Το δημοψήφισμα για το Brexit στέλνει το Ηνωμένο Βασίλειο σε ύφεση και τροφοδοτεί έναν ευρύτερο κατακερματισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως αποδεικνύεται, δεν υπήρξε άμεσος οικονομικός κλονισμός πέρα ​​από το πληθωριστικό πέρασμα ενός ασθενέστερου νομίσματος, και μάλιστα αυτό αντιστρέφεται καθώς η λίρα έχει ανακτήσει το επίπεδο πριν από την ψήφιση. Εν τω μεταξύ, οι προσπάθειες αυτονομίας και ανεξαρτησίας από την Καταλονία και τη Σκωτία δεν ενέχουν σημαντικό κίνδυνο για περαιτέρω ευρωπαϊκή αποσύνθεση, τουλάχιστον προς το παρόν.

Την εξάπλωση μιας πολιτικής διαταραχής κατά του κατεστημένου στην Ευρώπη. Οι προεδρικές εκλογές στη Γαλλία ανέδειξαν τον Εμανουέλ Μακρόν, έναν ενεργητικό ρεφορμιστή. Οι εκλογές στη Γερμανία οδήγησαν στην πιθανή συνέχιση της σταθερής διακυβέρνησης της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ. Μαζί, οι εξελίξεις αυτές έχουν πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα ότι μια ανανεωμένη σύμπραξη Γαλλίας-Γερμανίας στον πυρήνα της ευρωζώνης θα μπορούσε να επιτύχει πρόοδο στην ενίσχυση της περιφερειακής αρχιτεκτονικής, του συντονισμού των πολιτικών και της αποτελεσματικότητας.

Οι απειλές της Βόρειας Κορέας μετατρέπονται σε κάτι πολύ πιο ενοχλητικό. Η ρητορική συνεχίστηκε, αλλά δεν ακολουθήθηκε από ενέργειες. Προσαρμόζοντας την παρατήρηση που έκανε ο Ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής Ρίτσαρντ Μπουρ σε ένα τελείως διαφορετικό πλαίσιο, οι βορειοκορεάτες «απολαμβάνουν πάντα να κοιτάζουν πάνω από τον βράχο. Αλλά σπάνια πηδούν». Επιπλέον, χάρη στις ανανεωμένες συνομιλίες μεταξύ της Βόρειας και της Νότιας Κορέας, οι αθλητές από τις δύο χώρες θα παρελάσουν και, σε ορισμένες περιπτώσεις, θα αγωνιστούν στην ίδια ομάδα στους χειμερινούς αγώνες του επόμενου μήνα.

Η εκλογή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ οδηγεί σε οικονομική αναστάτωση και σε ξεπούλημα στις αγορές. Αντί να υπονομεύσει την οικονομική ανάπτυξη και τα κέρδη από την εργασία, ο πρώτος χρόνος της κυβέρνησης είδε συνέχεια και επιτάχυνση. Και μετά από λίγες μόνο ώρες νευρικότητας, οι αγορές ανταμείφθηκαν πλούσια για το στοίχημα στην απελευθέρωση και τις φορολογικές περικοπές, καθώς και τη δυνατότητα ενός προγράμματος υποδομής.

Οι εντάσεις μεταξύ του Κατάρ και άλλων μελών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, καθώς και ο ανταγωνισμός Ιράν-Σαουδικής Αραβίας για περιφερειακή επιρροή, μετατρέποντας σε ευρύτερους περιφερειακούς κραδασμούς. Οι εντάσεις υφίστανται, μεταξύ άλλων μέσω των έμμεσων πολέμων στη Συρία και την Υεμένη, αλλά δεν υπήρξε μεγάλη περιφερειακή έξαρση ή σύγκρουση.

Εν ολίγοις, οι εξελίξεις αυτές δεν έχουν εκτροχιάσει την παγκόσμια ανάπτυξη και τα εταιρικά κέρδη, ούτε μεμονωμένα ούτε συλλογικά. Αντ’ αυτού, οι επενδυτές και οι έμποροι έχουν επικυρωθεί, διαψεύδοντας τις προβλέψεις πολλών πολιτικών επιστημόνων που έχουν πολλά περισσότερα χρόνια σπουδών και εμπειρίας στην πολιτική και τη γεωπολιτική.

Κάποιοι μπορεί να μπουν στον πειρασμό να υποστηρίξουν ότι η καθαρή τύχη θα μπορούσε να διαδραματίσει κάποιο ρόλο στην καλή έκβαση της αγοράς. Αλλά υπάρχουν πάρα πολλά περιστατικά για να είναι μια πειστική εξήγηση. Πράγματι, μια καλύτερη μπορεί να έγκειται σε ένα συνδυασμό των παρακάτω:

Η στενότερη εστίαση των αγορών: Σε αντίθεση με τους πολιτικούς επιστήμονες, οι αγορές επικεντρώνονται σε αυτό που διαταράσσει μια σειρά συγκεκριμένων παραγόντων κινδύνου και το κάνουν με έναν πολύ μικρότερο χρονικό ορίζοντα. Αντιμετωπίζουν επίσης ό, τι μπορεί να είναι σε λογικές τιμές, αφήνοντας άλλα ζητήματα – όπως την πιθανότητα εάν μια παράλογη Βόρεια Κορέα αποφασίσει να μετατρέψει τις πυρηνικές απειλές σε δράση – κυρίως στην άκρη.

Επιδράσεις γειτνίασης: Οι επενδυτές έχουν κερδίσει σημαντική άνεση από ένα γενικά υποστηρικτικό οικονομικό και εμπορικό περιβάλλον που περιλαμβάνει μια ενθαρρυντική συγχρονισμένη ανάκαμψη της παγκόσμιας ανάπτυξης, βελτιωμένες προοπτικές για πρόσθετες πολιτικές υπέρ της ανάπτυξης, άφθονη ρευστότητα και ανοχή υψηλού κινδύνου. Με αυτούς τους παράγοντες στο παιχνίδι, χρειάζεται ένα μεγάλο σοκ, ή μια ταχεία συσσώρευση μικρών, για να απομακρύνει το συναίσθημα της αγοράς.

Στήριγμα: Η προθυμία και η ικανότητα των αγορών να κοιτάξουν πέρα ​​από τις άμεσες απειλές ενισχύθηκαν από την αντίληψη για σημαντικές εγγυήσεις χρηματοδότησης από δύο πηγές. Πρώτον, από τις κεντρικές τράπεζες μέσω του πρόσφατου (επαναλαμβανόμενου) ιστορικού της χαλάρωσης πολιτικής και μεγάλης κλίμακας προγράμματα αγοράς περιουσιακών στοιχείων που έχουν μετατρέψει τα ιδρύματα αυτά σε καλύτερους φίλους για πολλούς επενδυτές. Δεύτερον, από πλούσιους σε μετρητά εταιρικούς ισολογισμούς που ενθαρρύνουν τις αγορές μετοχών και υψηλότερες πληρωμές μερισμάτων.

Οι πολιτικοί επιστήμονες μπορούν να αναπαυθούν ευκολότερα γνωρίζοντας ότι οι αγορές δεν γνωρίζουν απαραίτητα τη δουλειά τους καλύτερα, αλλά – μάλλον – επωφελούνται από ένα συνδυασμό μιας στενότερης εστίασης, ενός ευνοϊκού πλαισίου και μιας βαθιάς πίστης σε ένα ισχυρό στήριγμα. Οι πολιτικοί επιστήμονες πρέπει να λάβουν περισσότερο υπόψη αυτούς τους παράγοντες όταν επιδιώκουν να μεταφράσουν τις πολιτικές / γεωπολιτικές τους γνώσεις στην αγορά. Εν τω μεταξύ, αντί να παραβλέψουν πλήρως όσα λένε οι ειδικοί, οι επενδυτές θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι πρόκειται για μια ισορροπία, η οποία θα μπορούσε να εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου.

Σχετικα αρθρα

Η ώρα των χρεοκοπιών εταιρειών στην Ευρώπη πλησιάζει

admin

ALPHA BANK:Η γιγάντωση του παγκόσμιου χρέους, εν μέσω της πανδημίας, αιτία έντονου προβληματισμού

admin

Η Ιταλία στοχεύει στην κορυφή της Ευρώπης

admin

Τουρκία: Ποινικοποίηση της δημοσιογραφίας

admin

Η Ευρώπη χρειάζεται νέους δημοσιονομικούς κανόνες – Jean Pisani-Ferry

admin

Alpha Bank:Εξωτερικές Συναλλαγές και Υφεσιακή Διαταραχή

admin

XA: Κέρδη 5,24% τον Απρίλιο – Στο +14,5% οι τράπεζες

admin

Η UEFA νίκησε την Super League αλλά η καταιγίδα δεν έχει τελειώσει…

admin

Γιατί οι ευρωπαϊκές τράπεζες φοβούνται λιγότερο τα Covid-NPls

admin

“Φώς στο τούνελ” της οικονομίας της Δύσης μετα τον Covid-19

admin

Δύο εφιαλτικά σενάρια για το Bitcoin

admin

Το λυκόφως της Vodafone…

admin