Image default
Πρώτο Θέμα

Η οικονομία είναι τόσο θετική, ας μιλήσουμε για την ύφεση

green economyΠαρόλο που η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται στο όγδοο έτος της επέκτασής της, ένας περιστασιακός παρατηρητής θα μπορούσε να συγχωρεθεί αν σκεφτόταν ότι τα πράγματα μόλις έχουν ξεκινήσει.

Μην ανησυχείτε, θα συνεχίσουν για λίγο, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο δημοσίευσε μια ενημέρωση για την Παγκόσμια Οικονομική Προοπτική αυτή την εβδομάδα.

Μπορείτε να ευχαριστήσετε την υπάρχουσα δυναμική ανάπτυξης και, ναι, τις συχνά υποτιμημένες φορολογικές περικοπές που υπέγραψε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τον περασμένο μήνα.

Τόσο αισιόδοξη είναι η βραχυπρόθεσμη προοπτική – και τόσο συνηθισμένη είναι αυτή η άποψη – που αξίζει να αναρωτηθούμε τι θα ακολουθήσει. Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Μορίς Όμπστφελντ δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Νταβός της Ελβετίας ότι μια ύφεση μπορεί να είναι πιο κοντά από όσο νομίζουμε. Ανησυχεί για την έλλειψη εργαλείων για την καταπολέμηση της κατάρρευσης όταν έλθει. Μιλούσε κυρίως για τη δημοσιονομική πολιτική και τους δημοσιονομικούς προϋπολογισμούς των κυβερνήσεων.

Επιτρέψτε μας να προσθέσουμε ένα ακόμη: τη νομισματική πολιτική, η οποία ίσως αποδεικνύει πάλι ποιος είναι πραγματικά υπεύθυνος εδώ. Εάν η επόμενη κάμψη θα συμβεί μέσα σε λίγα χρόνια, τα επιτόκια δεν θα είναι κοντά στο υψηλότερο επίπεδο που είχαν ιστορικά όταν ξεκίνησαν οι οικονομικές περίοδοι ύφεσης. Ο μόνος τρόπος με τον οποίο οι κεντρικές τράπεζες θα μπορούσαν να τα βγάλουν πέρα εκεί θα ήταν να αφαιρέσουν τις ενισχύσεις πολύ πιο γρήγορα, γεγονός που θα μπορούσε να διαταράξει τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων που βασίζονται σε χαμηλά επιτόκια. Παρεμπιπτόντως, η εξάλειψη των χαλαρών όρων χρηματοδότησης αναφέρεται πρώτη στην ενότητα «Κίνδυνοι» της ενημέρωσης του ΔΝΤ.

Ωστόσο, είναι δύσκολο να δει κανείς τα μέτρα διευκόλυνσης να απομακρύνονται αισθητά ταχύτερα ελλείψει μεγάλης ανόδου του πληθωρισμού ή, στην περίπτωση των ΗΠΑ, το ποσοστό ανεργίας να πέφτει γρήγορα στο 3,5%. Σε αυτή την περίπτωση, η Fed ενδέχεται να μπει στον πειρασμό να προβεί σε ασφάλιση έναντι των τιμών. Ακόμα φαίνεται μάλλον υποθετικό.

Μέχρι το τέλος του έτους, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να έχει σταματήσει την ποσοτική χαλάρωση, αλλά η κίνηση των επίσημων επιτοκίων θα είναι κάποια στιγμή μετά το 2019. Και στην Ιαπωνία, πιθανότατα κάποια απομάκρυνση των μέτρων ενίσχυσης είναι εν όψει, αλλά η αύξηση του επιτοκίου φαίνεται αρκετά μακρινή .

Ας δούμε τους άλλους κινδύνους. Όπως και οι «εσωστρεφείς πολιτικές», οι οποίες αποτελούν κώδικα για εθνικιστές τάσεις που αποσκοπούν στη χαλάρωση της παγκόσμιας ολοκλήρωσης, όπως η κατάργηση της Nafta ή η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση υπό δυσμενείς συνθήκες. (Για τον τελευταίο, ποιος ξέρει; Μοιάζει όλο και περισσότερο σαν μια μικρή τοπική διαφωνία σχετικά με το πώς μοιάζουν τα νέα περιγράμματα της μακράς εθνικής παρακμής μετά το 1945. Οι λεπτομέρειες του Brexit φαίνονται πιο σημαντικές από ό, τι είναι, απλά και μόνο λόγω της πολιτισμικής απαλής δύναμης του Ηνωμένου Βασιλείου.)

Ευρύτερα, αισθανόμαστε ότι είχαμε ήδη τουλάχιστον έναν χρόνο τέτοιων τάσεων στις ΗΠΑ, όπως η απόσυρση από την δια –Ειρηνική εταιρική σχέση και τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα και οι επιθετικές παρατηρήσεις για τη Nafta. Ο κόσμος συνέχισε να προχωρά και η παγκοσμιοποίηση δεν τελείωσε.

Κάτι άλλο που φτάνει στον κατάλογο του ΔΝΤ: οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι. Ένα πραγματικό αειθαλές. Συνεχίζουν να συμβαίνουν χωρίς πολύ βιώσιμες ευρύτερες επιπτώσεις ή τουλάχιστον συνολικά ευρύτερες επιπτώσεις που μπορούν να ποσοτικοποιηθούν. Στη λίστα του ΔΝΤ υπάρχουν οι εκλογές στη Βραζιλία, την Κολομβία, την Ιταλία και το Μεξικό. (Αξίζει να αναρωτηθούμε αν η Ιταλία είναι τώρα μια αναδυόμενη αγορά;)

Ο κατάλογος αντικατοπτρίζει και πάλι μια δυτική ημισφαιρική άποψη του κόσμου. Θα προσθέσουμε τις γενικές εκλογές στη Μαλαισία και τις τοπικές εκλογές στην Ινδονησία. Η τελευταία έχει γενικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για το 2019, όπως και η Ινδία.

Ακόμα κι αν μπορούμε να απορρίψουμε τέτοιους καταλόγους, το ΔΝΤ και ο Όμπστφελντέχουν δίκιο να προειδοποιούν για τον εφησυχασμό. Πολλοί υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής χρειάστηκαν πολύ χρόνο για να πραγματοποιήσουν μια παγκόσμια επέκταση, έτσι είναι εντελώς πιθανό ότι η πλειοψηφία δεν θα παρατηρήσει πότε θα αρχίσει η σύσπαση.

Αυτή είναι μια χρήσιμη υπενθύμιση: Υπάρχει πάντοτε λόγος να είστε σε εγρήγορση, παρόλο που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε.

Σχετικα αρθρα

Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech είναι λιγότερο αποτελεσματικό έναντι των μεταλλάξεων

admin

ΧΑ:Προσοχή στο κενό

admin

Ο σεμνός δισεκατομμυριούχος CEO της BioNTech μιλά για την νέα εποχή των mRNA εμβολίων

admin

2021: Αρχή του τέλους της πανδημίας και νέα οικονομική πραγματικότητα

admin

ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ: 8 στις 10 επιχειρήσεις αναφέρουν επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης

admin

Tο Ταμείο Ανάκαμψης,η πολιτική στήριξη και το πρόβλημα με το Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο

admin

Τρ.Πειραιώς: Εγκρίθηκε η πρόταση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου -Τι ειπαν οι κ.κ. Χατζηνικολάου και Μεγάλου

admin

Το τρίτο κύμα πανδημίας σαρώνει την Τουρκία

admin

ΤτΕ: Γιατί αυξήθηκαν οι καταθέσεις – Που θα κατευθυνθούν μετά το τέλος της πανδημίας

admin

ICAP:Αύξηση του κύκλου εργασιών και σημαντική διεύρυνση της καθαρής κερδοφορίας 21.349 επιχειρήσεων

admin

Γέφυρα 2: Αναλυτικά όλα τα κριτήρια υπαγωγής στο πρόγραμμα

admin

Mεταξύ Θεού και Μαμωνά: Η διπλή ζωή του Μπιλ Χουάνγκ της Archegos Capital

admin