Image default
Πρώτο Θέμα

Πώς θα μοιάζει η ΕΕ μετά το Brexit

3millionreasonsΤι σημαίνει το Brexit για την υπόλοιπη ΕΕ; Το αν η αποχώρηση της Βρετανίας είναι ένα όφελος ή ένα βάρος για την οικονομία της χώρας είναι ένα εξαιρετικά αμφιλεγόμενο ζήτημα στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά η επίδραση στο υπόλοιπο μπλοκ είναι απλούστερο να αναλυθεί.

Αριθμητικά στοιχεία αρχίζουν να εμφανίζονται για το πώς θα μοιάζει η οικονομία της ΕΕ χωρίς τη βρετανική κυβέρνηση – από την Ευρωπαϊκή Κομισιόν και μια ξεχωριστή ανάλυση των Financial Times.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα, η προγραμματισμένη αναχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου για το 2019 είναι πιθανό να μεταφραστεί σε υψηλότερα ποσοστά ανάπτυξης για το μπλοκ καθώς και ισχυρότερα ποσοστά εξαγωγών και ποσοστά αποταμίευσης. Αλλά το Brexit θα αφήσει επίσης την ΕΕ φτωχότερη και περισσότερο επιβαρυμένη από την ανεργία και τη χαμηλή παραγωγικότητα από ό, τι πριν.

Τέτοια στοιχεία δεν είναι αποτέλεσμα εικασιών σχετικά με το μέλλον. Πρόκειται για το στατιστικό αποτέλεσμα της αφαίρεσης της Βρετανίας από τα συγκεντρωτικά δεδομένα της ΕΕ σε ένα σενάριο status quo.

Η απώλεια μιας τόσο μεγάλης οικονομίας – η δεύτερη μεγαλύτερη στο μπλοκ μετά τη Γερμανία και το 12% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της ΕΕ – θα έχει αναπόφευκτα σημαντική επίδραση στο άθροισμα του συνόλου.

ft eu after brexit 1

Για να δώσουμε μια αίσθηση της κλίμακας, η αποχώρηση της Βρετανίας θα σημαίνει ότι ο πληθυσμός της Ένωσης θα μειωθεί κατά 13%. Μόνο η Γερμανία και η Γαλλία έχουν περισσότερους κατοίκους.

ft eu after brexit 2

Η αναχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου σημαίνει επίσης ότι η οικονομία της ΕΕ θα είναι μικρότερη από την οικονομία των ΗΠΑ. Επί του παρόντος, το ΑΕΠ του 28μελούς μπλοκ υπολογίζεται να είναι μεγαλύτερο κατά  περισσότερο από 1%.

ft eu after brexit 3

Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν μια κινητήρια δύναμη ανάπτυξης για την ΕΕ κατά τη δεκαετία πριν από το 2007, αλλά έκτοτε η συμβολή της μειώθηκε. Σήμερα, η μέση ανάπτυξη της ΕΕ είναι συγκρατημένη.

ft eu after brexit 4

Κατά τα τελευταία δύο χρόνια, η οικονομία της υπόλοιπης ΕΕ αναπτύσσεται ταχύτερα από εκείνη του Ηνωμένου Βασιλείου. Η Κομισιόν αναμένει να παραμείνει η υπόθεση για το τρέχον έτος και το επόμενο.

Αυτό δεν είναι αποτέλεσμα οποιουδήποτε νέου αποτελέσματος του Brexit στη βρετανική οικονομία. Οι Βρυξέλλες αναφέρουν ότι η πρόβλεψή τους για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου «βασίζεται σε μια καθαρά τεχνική παραδοχή της status quo από την άποψη των εμπορικών σχέσεων μεταξύ της ΕΕ των 27 και του Ηνωμένου Βασιλείου», παρά μια ξαφνική αλλαγή στις συναλλαγές μεταξύ των δύο.

Η υπόλοιπη ΕΕ διαθέτει επίσης μεγαλύτερη παραγωγική βάση και ισχυρότερη εξαγωγική απόδοση από ό, τι το Ηνωμένο Βασίλειο. Φέτος, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου αναμένεται να αυξηθούν κατά 3,1%, κάτω από την πρόβλεψη για την ΕΕ των 27 κατά 4,5%.

ft eu after brexit 5

Τα νοικοκυριά στην υπόλοιπη ΕΕ ξοδεύουν λιγότερα ποσοστά από αυτά που κερδίζουν από το Ηνωμένο Βασίλειο, δίνοντας στην ΕΕ των 27 υψηλότερο μέσο όρο αποταμίευσης. Το χάσμα αυξήθηκε τα τελευταία δύο χρόνια, δεδομένου ότι οι βρετανικές δαπάνες για τα νοικοκυριά αυξήθηκαν σε μια περίοδο μειωμένων κερδών.

ft eu after brexit 6

Όσον αφορά τα δημόσια οικονομικά, το Ηνωμένο Βασίλειο συνήθιζε να συγκρίνεται καλά με τον μέσο όρο της ΕΕ – αλλά όχι πλέον.

Το 2001, το δημόσιο χρέος του Ηνωμένου Βασιλείου ανερχόταν στο 35% του ΑΕΠ έναντι 60% για τις 28 χώρες που αποτελούν σήμερα την ΕΕ (συνολικά 13 χώρες μπήκαν στο μπλοκ το 2004, το 2007 και το 2013).

Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Βρετανίας έχει γίνει πολύ μεγαλύτερο από την οικονομική κρίση, ωθώντας το δημόσιο χρέος του Ηνωμένου Βασιλείου και αυξάνοντας οριακά τον μέσο όρο του χρέους της ΕΕ ως ποσοστό του ΑΕΠ.

ft eu after brexit 7

Η Βρετανία ξεπερνά τον μέσο όρο της ΕΕ σε ορισμένες σημαντικές μετρήσεις – κυρίως στην απασχόληση. Φέτος, το ποσοστό ανεργίας στο Ηνωμένο Βασίλειο προβλέπεται να κυμανθεί γύρω στο 4,7%, πολύ χαμηλότερο από 7,7% στην ΕΕ των 27.

Ωστόσο, το χάσμα πρόκειται να συρρικνωθεί φέτος – η αγορά εργασίας της ΕΕ των 27 αναμένεται να βελτιωθεί, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πιθανό να παραμείνει σταθερό.

ft eu after brexit 8

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι επίσης πλουσιότερο και έχει υψηλότερη παραγωγικότητα της εργασίας από τα περισσότερα από τα υπόλοιπα μέλη της ΕΕ.

Τα επίπεδα παραγωγικότητας είναι εμφανώς χαμηλά στο Ηνωμένο Βασίλειο σε σύγκριση με τις περισσότερες χώρες των G7, αλλά είναι ακόμα υψηλότερα από τις περισσότερες από τις πρώην κομμουνιστικές χώρες που εντάχθηκαν στο μπλοκ αυτόν τον αιώνα.

Αυτό σημαίνει ότι με το Ηνωμένο Βασίλειο έξω από το μπλοκ, η ΕΕ των 27 θα είναι – κατά μέσο όρο – λιγότερο παραγωγική και φτωχότερη από ό, τι σήμερα.

ft eu after brexit 9

Σχετικα αρθρα

Το αμείλικτο σύστημα του Karl Marx (IV)

admin

Γερμανικός Τύπος: Το “πείραμα της Ρόδου” και το μεγάλο στοίχημα

admin

Τρ.Πειραιώς: 1-1,15€ οι νέες μετοχές – ‘Ολη η απόφαση του Δ.Σ

admin

XA:Τεστ κοπώσεως

admin

Το παγκόσμιο ρίσκο μετά το εμβόλιο – O.Blanchard/Jean Pisani-Ferry

admin

Κίνα:Ανάκαμψη 18%(!) το πρώτο τρίμηνο

admin

ΕΕ εναντίον οργανωμένου εγκλήματος

admin

Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ρωσίας

admin

Εξασφάλιση ισχυρότερης και δικαιότερης παγκόσμιας ανάκαμψης-M.A El Erian

admin

ΤτΕ: Αναγκαία η διατήρηση μετά την πανδημία των μέτρων επιλεκτικής οικονομικής στήριξης

admin

Alpha Bank: Σταδιακή άρση περιοριστικών μέτρων – Η συγκυρία και η μεσοπρόθεσμη προοπτική

admin

Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech είναι λιγότερο αποτελεσματικό έναντι των μεταλλάξεων

admin