Image default
Πρώτο Θέμα

Γαλλική λύση για το ελληνικό χρέος

thesmoiΜια πρόταση από τη Γαλλία έρχεται για να δώσει τέλος στο αδιέξοδο μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος. Σύμφωνα με αυτήν, οι ετήσιες υποχρεώσεις της χώρας όσον αφορά την εξυπηρέτηση του χρέους της θα κινούνται ανάλογα με την πορεία του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ, η πρόταση αποτελεί έξυπνη συνάρτηση των δυνατοτήτων της οικονομίας με την φερεγγυότητα του χρέους, αλλά και ένας μηχανισμός που αναμένεται να ξεπεράσει τη διαφορά αντίληψης που υπάρχει μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Το ΔΝΤ μέχρι στιγμής εμμένει στην εκτίμησή του για μέσο όρο ανάπτυξης 1% ετησίως μεσομακροπρόθεσμα για την ελληνική οικονομία, ενώ η εκτίμηση της Ευρωζώνης κινείται σε διπλάσιο μέγεθος. Από τη διαφορά αυτή προκύπτουν και οι διαφορετικές εκτιμήσεις που αφορούν στη βιωσιμότητα του χρέους και της εξυπηρέτησής του. Αυτό το κενό έρχεται να κλείσει η γαλλική πρόταση, η οποία έχει κατατεθεί στο Eurogroup, και η οποία εισάγει μια συνάρτηση που επιτρέπει τη λήψη μέτρων για να ικανοποιηθεί η απαίτηση του ΔΝΤ εφόσον επιβεβαιωθεί η εκτίμηση για 1% ανάπτυξη ή η μικρότερη ελάφρυνση του χρέους εφόσον  επιβεβαιωθεί η ευρωπαϊκή πρόβλεψη για την πορεία της οικονομίας.

Όπως έχει τονίσει ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, «Αν η ανάπτυξη είναι απογοητευτική, θα μπορούσε να υπάρξει μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους. Αν η ανάπτυξη πηγαίνει καλύτερα του αναμενόμενου, ο μηχανισμός δεν θα ενεργοποιηθεί… Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να διασφαλίσουμε στις αγορές ότι έχουμε ένα πρόγραμμα που είναι καλό για τους Έλληνες πολίτες αλλά είναι επίσης καλό για την επενδυτική κοινότητα».

Η ελληνική πλευρά εγγυάται να επιδιώξει το θετικότερο σενάριο δεσμευόμενη σε ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα αύξησης του ΑΕΠ με εθνικούς και κοινοτικούς πόρους. Η μορφή του προγράμματος δεν είναι ακόμη γνωστή και θα χρειαστεί θετική αξιολόγηση των πιστωτικών θεσμών. Η ανάπτυξή του φέρεται να βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, με τη συμβολή γαλλικής εμπειρογνωμοσύνης.

Το σχέδιο είναι να έχουν τελειώσει όλα πριν από το καλοκαίρι, με την Κομισιόν και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας να θέτουν το Eurogroup Ιουνίου ως προθεσμία, καθώς, σύμφωνα με πηγές, «κανείς δε θέλει να αφήσει αυτή τη συζήτηση για το καλοκαίρι».

Σχετικα αρθρα

Γιατί πρέπει να υπάρχουν επιχειρηματικοί άγγελοι…

admin

Εξωδικαστικός: Έρχονται ρυθμίσεις εξπρές για χιλιάδες οφειλέτες

admin

DW: H νέα ψήφος εμπιστοσύνης και η “νέα” τράπεζα Πειραιώς

admin

Γερμανός πρέσβης:Το καλοκαίρι η συζήτηση για το χρέος

admin

Η Ελλάδα και η ανοησία της προσπάθειας επίλυσης ενός προβλήματος υπερβολικών δαπανών με αυξήσεις φόρου

admin

Πόσα θα χάσουν (πραγματικά) οι ξένοι από ένα GREXIT

admin

Γερμανικός Τύπος: Ο Μητσοτάκης θα τηρήσει τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις

admin

Τα σκληρά μέτρα που έρχονται και ο δύσκολος Νοέμβριος

admin

Περισσότερες οι κερδοφόρες βιομηχανίες της Αττικής το 2013

admin

Οι ΗΠΑ εποφθαλμιούν το πετρέλαιο της Βενεζουέλας

admin

Οι προτεινόμενες ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις σκοντάφτουν στην αντιπολίτευση

admin

Το Grexit και το πρόβλημα του ελεύθερου εμπορίου

admin

Τι κρύβει το μεγάλο ράλλι των ομολόγων;

admin

Ποιες είναι οι εταιρείες που τιμωρήθηκαν για το short selling

admin

To πολιτικό χάος της Ευρώπης

admin

Citi: Tι σχήμα θα έχει τελικά η ανάκαμψη;

admin

Μια λογική απάντηση στους παράλογους δασμούς του Τραμπ

admin

Τα ανοιχτά μέτωπα του Ασφαλιστικού

admin