Image default
Πρώτο Θέμα

Οι εκπλήξεις του ευρώ μπορεί μόλις να ξεκινούν

euro notes planeΤο ευρώ βρίσκεται εν κινήσει, λόγω θετικών θεμελιωδών και τεχνικών λόγων. Και μάλλον το περιμένει περισσότερη άνοδος στη συνέχεια – πιθανόν πολύ περισσότερη.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεδριάζει την Πέμπτη και παρόλο που η συγκέντρωση αυτή μπορεί να είναι ανιαρή, χωρίς πραγματικές αλλαγές στην πολιτική, οι πραγματικότητες μιας ισχυρής οικονομίας θα ασκήσουν πίεση στον πρόεδρο της τράπεζας Μάριο Ντράγκι να ξεκινήσει τη χαρτογράφηση μιας στρατηγικής εξόδου από τα εξαιρετικά μέτρα διευκόλυνσης πριν από την εμφάνιση του πληθωρισμού.

Το 2017, το κοινό νόμισμα είχε το καλύτερο έτος έναντι του δολαρίου από το 2003, ανεβαίνοντας από ένα χαμηλό των περίπου 1,04 δολαρίων στις αρχές Ιανουαρίου για να τελειώσει στα 1,20 δολάρια. Οι πρωταρχικές προβλέψεις ισοτιμίας κυριάρχησαν στις αρχές του 2017, αλλά τα θεμελιωδώς ισχυρά οικονομικά στοιχεία της ζώνης του ευρώ υποστήριζαν το ευρώ καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, κάτι που προβλεπόταν τον περασμένο Ιανουάριο.

Αυτό που έκανε την αύξηση του ευρώ το 2017 ακόμη πιο αξιοσημείωτη είναι ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια τρεις φορές και τα αμερικανικά μετοχικά μερίδια, όπως μετράται από τον δείκτη S&P 500, σημείωσαν άνοδο 19,4%, ενώ η ΕΚΤ προχώρησε με πλήρη ταχύτητα με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης με αρνητικά επιτόκια καταθέσεων.

bb euro surprises 1

Σε καθαρά οικονομικά θεμελιώδη στοιχεία, η Ευρώπη είναι εξαιρετικά ισχυρή. Η μηνιαία έρευνα της IHS Markit για τους υπευθύνους προμηθειών στις μεταποιητικές επιχειρήσεις – ο οποίος υπήρξε σημαντικός δείκτης ανάπτυξης από το 1997, σημείωσε άνοδο 60,6 δισεκατομμυρίων τον Δεκέμβριο του 2017. Μέτρο του γερμανικού επιχειρηματικού κλίματος από το Ινστιτούτο Ifo ήταν επίσης σε επίπεδα ρεκόρ τους τελευταίους μήνες. Η οικονομία της ζώνης του ευρώ δεν είναι μόνο σε ανάκαμψη, αλλά προσεγγίζει την ταχύτητα που απαιτείται για τον τερματισμό του QE.

bb euro surprises 2

Οι υποτιμητές του ευρώ, οι οποίοι έχουν γίνει απειλούμενο είδος τους τελευταίους μήνες, θα μπορούσαν γρήγορα να επισημάνουν ότι ο ρυθμός πληθωρισμού παραμένει χαμηλός και έφτασε μόλις στο 1,4% τον Δεκέμβριο του 2017. Ωστόσο, ο χαμηλός πληθωρισμός δεν εμπόδισε τη Fed να αυξήσει τα επιτόκια το 2017, και η ΕΚΤ είναι πολύ πιο ευαίσθητη στον πληθωρισμό από ό, τι η Fed. Θυμάστε όταν η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια το 2008 στη μέση της τελευταίας ύφεσης; Με την πρώτη ένδειξη πληθωρισμού, η ΕΚΤ θα καταργήσει τα νομισματικά ερεθίσματα και θα μεταβεί γρήγορα στο να χτυπά τα προβλήματα όπως εμφανίζονται.

Οι ξένοι έμποροι συχνά μιλούν για κύκλους νομισμάτων στους οποίους το δολάριο είναι ισχυρό και στη συνέχεια ασθενές για επταετείς περιόδους. Η πιο πρόσφατη περίοδος ισχύος δολαρίου ξεκίνησε στις αρχές του 2015 με την ανακοίνωση της ΕΚΤ για το πρόγραμμα QE. Το αν πιστεύετε στη θεωρία των επταετών κύκλων δεν έχει μεγάλη σημασία, καθώς η περίοδος ισχύος του δολαρίου μπορεί να είναι ήδη πίσω μας, ειδικά με τις προοπτικές των ΗΠΑ να εκδίδουν περισσότερο χρέος για να αντισταθμίσουν τα έσοδα που χάνονται από τη φορολογική μεταρρύθμιση.

bb euro surprises 3

Η ΕΚΤ σύντομα θα στραφεί προς μια αυστηρότερη νομισματική πολιτική, και παρόλο που δεν θα έπρεπε να αποτελεί έκπληξη όταν συμβεί, θα μπορούσε κάλλιστα να είναι. Αυτό σημαίνει ότι η ανοδική πορεία του ευρώ δεν έχει πραγματοποιηθεί πλήρως, ακόμη και με την πρόβλεψη της Fed για τρεις ακόμη αυξήσεις επιτοκίων φέτος. Παρόλο που τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης δείχνουν ότι οι πιθανές ενέργειες της Fed είναι σε μεγάλο βαθμό αποτιμημένες, το ενδεχόμενο απομάκρυνσης της ΕΚΤ μάλλον δεν είναι.

Τα βραχυπρόθεσμα τεχνικά του ευρώ είναι ανοδικά, με τον κινούμενο μέσο όρο, τους δείκτες όγκου και σχετικής δύναμης να δείχνουν υποστήριξη για το νόμισμα. Η μακροπρόθεσμη διορατική τεχνική δυναμική είναι ακόμη πιο έντονη. Δεν είναι δύσκολο να φανταστούμε ότι η αδυναμία του ευρώ έναντι των δολαρίων των τελευταίων δύο ετών, όπως φαίνεται στο μακροπρόθεσμο διάγραμμα παρακάτω, μπορεί να αποδειχθεί βραχυπρόθεσμη απόκλιση από την υψηλότερη φυσική ισοτιμία έναντι του δολαρίου.

bb euro surprises 4

Σχετικα αρθρα

Η Ευρώπη παίρνει τα “σκήπτρα” απο την Γερμανία στην παγκόσμια αγορά ομολόγων

admin

Το αμείλικτο σύστημα του Karl Marx (IV)

admin

Γερμανικός Τύπος: Το “πείραμα της Ρόδου” και το μεγάλο στοίχημα

admin

Τρ.Πειραιώς: 1-1,15€ οι νέες μετοχές – ‘Ολη η απόφαση του Δ.Σ

admin

XA:Τεστ κοπώσεως

admin

Το παγκόσμιο ρίσκο μετά το εμβόλιο – O.Blanchard/Jean Pisani-Ferry

admin

Κίνα:Ανάκαμψη 18%(!) το πρώτο τρίμηνο

admin

ΕΕ εναντίον οργανωμένου εγκλήματος

admin

Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ρωσίας

admin

Εξασφάλιση ισχυρότερης και δικαιότερης παγκόσμιας ανάκαμψης-M.A El Erian

admin

ΤτΕ: Αναγκαία η διατήρηση μετά την πανδημία των μέτρων επιλεκτικής οικονομικής στήριξης

admin

Alpha Bank: Σταδιακή άρση περιοριστικών μέτρων – Η συγκυρία και η μεσοπρόθεσμη προοπτική

admin