Image default
Πρώτο Θέμα

Bloomberg: «Η Ελλάδα βγαίνει από την τιμωρία» – Ωφελήθηκε από την πολιτική του Ντράγκι

Bloomberg: «Η Ελλάδα βγαίνει από την τιμωρία» - Ωφελήθηκε από την πολιτική του ΝτράγκιΈτοιμη να επιστρέψει στην ομαλοτητα, ωφελημένη τα μέγιστα από την πολιτική που έχει ακολουθήσει ο Μάριο Ντράγκι είναι η Ελλάδα, σημειώνει το -.

«Καθώς η παγκόσμια ελίτ βρίσκεται στο Νταβός για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεχτεί τα εύσημα για την πολιτική και οικονομική της πρόοδο κατά το παρελθόν. Και πουθενά αλλού η νεοσυσταθείσα συνοχή της ΕΕ δεν είναι πιο εμφανής από την Ελλάδα», μεταδίδει το πρακτορείο επισημαίνοντας ότι η δέσμευση του προέδρου της ΕΚΤ το 2012 να κάνει «ό,τι χρειαστεί» για να σώσει το κοινό νόμισμα ωφέλησε τη χώρα μας, μολονότι το ελληνικό χρέος δεν πληροί τις προϋποθέσεις για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Κεντρικής Τράπεζας.

«Η ηγεσία του Ντράγκι σε μια κρίσιμη για την ευρζώνη συγκυρία άνοιξε το δρόμο για την τρέχουσα οικονομική άνθιση, η οποία βοηθά την Ελλάδα να βγει από το αδιέξοδο», γράφει ο συντάκτης του αμερικανικού δικτύου, Mark Gilbert, τονίζοντας ότι «ο συνδυασμός – αν και κατά καιρούς δύσκολος – εσωτερικών μεταρρυθμίσεων και μιας ευρύτερης ευρωπαϊκής οικονομικής ανάκαμψης έφερε επί τέλους την Ελλάδα στα πρόθυρα της ομαλοποίησης.»

Και συμπληρώνει: «(Η χώρα) δεν φλερτάρει πλέον με την έξοδο ( ή την αποπομπή της) από το ευρώ. Οικονομολόγοι έχουν αναβαθμίσει τις προβλέψεις τους για ανάπτυξη φέτος στο 2,2%, ό,τι περιμένουν και για το σύνολο της ευρωζώνης. Ο δείκτης ανεργίας αναμένεται να πέσει στα μέσα του έτους κάτω από το 20%- καταστροφικά υψηλό ποσοστό, βέβαια, αλλά κάτω από το μέσο όρο του 23% αυτής της δεκαετίας».

Το άρθρο, ωστόσο, επισημαίνει ότι η Ελλάδα δεν βγαίνει αλώβητη απ’ αυτή την κατάσταση, καθώς το χρέος της παραμένει δυσθεώρητο (άνω του 181% έναντι του ΑΕΠ, σύμφωνα με προβλέψεις της Κομισιόν και διπλάσιο του μέσου όρου του συνόλου της ευρωζώνης), το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων κρατικών περιουσιακών στοιχείων κινείται κάτω των προσδοκιών και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια εξακολουθούν να επιβαρύνουν τις ελληνικές τράπεζες, λόγος για τον οποίο, όπως λέει πρέπει να επιταχυνθούν οι πλειστηριασμοί και οι πωλήσεις δανείων.

Μολαταύτα, καταλήγει, «οι επενδυτές έχουν ανταμείψει τις προσπάθειες της Ελλάδας να αναμορφώσει την οικονομία της μειώνοντας τις αποδόσεις των ομολόγων της με το επιτόκιο για τα διετή π.χ. να κινείται περίπου στο 1,1%, σχεδόν μια ποσοστιαία κάτω από τα αντίστοιχα αμερικανικά».

Σχετικα αρθρα

Γερμανικός Τύπος: Η Τουρκία τυπώνει φρέσκο χρήμα

admin

Η πανδημική κρίση φέρνει «κόφτη» και στις αυξήσεις μισθών παγκοσμίως

admin

Γιατί το δολάριο είναι ισχυρότερο απ’ όσο μοιάζει

admin

Απολογισμός ΥΠΟΙΚ: Ένα έτος παρεμβάσεων αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας

admin

Το αμείλικτο σύστημα του Karl Marx

admin

Πανδημική Κρίση και Τουρισμός:Οικονομικός Αντίκτυπος & Προοπτικές

admin

XA:Μάρτιος προσδοκιών και αρνητικής παράδοσης

admin

OTE:Ισχυρές επιδόσεις για τον Όμιλο σε ένα πρωτόγνωρο οικονομικό περιβάλλον-Μέρισμα €0,68 ανά μετοχή

admin

Ο νέος γενναίος κόσμος των κεντρικών τραπεζών – J.Pisani-Ferry

admin

COVID-19 και επιστροφή στην κανονικότητα: Ακόμη και το «εμβολιασμένο» Ισραήλ έχει προβλήματα

admin

Τουρισμός:Ρεκόρ κρατήσεων και… ελπίδων για το καλοκαίρι

admin

PwC: Αυτοί είναι οι κλάδοι που επωφελούνται περισσότερο από το 5G

admin