Image default
Πρώτο Θέμα

Ο Ντράγκι επιτίθεται στις ΗΠΑ για την πτώση του δολαρίου

European Parliament 48141299Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι στόχευσε την κυβέρνηση Τραμπ για τη μείωση του δολαρίου την Πέμπτη, κατηγορώντας τη ότι παραβιάζει τους διεθνείς κανόνες για να αποτρέψει έναν συναλλαγματικό πόλεμο.

Ο κ. Ντράγκι απάντησε στον Στίβεν Μνούτσιν, υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, ο οποίος δήλωσε στο Νταβός την Τετάρτη ότι ένα ασθενέστερο δολάριο ήταν καλό για το αμερικανικό εμπόριο, ανατρέποντας την πολιτική ισχυρού δολαρίου προηγούμενων αμερικανικών κυβερνήσεων.

Η παρέμβαση του κ. Μνούτσιν επανέφερε την εικασία ότι ο Λευκός Οίκος θα προσπαθήσει να υποτιμήσει το αμερικανικό νόμισμα για να ενισχύσει τις εξαγωγές στο πλαίσιο της ατζέντας του «πρώτα η Αμερική».

Ο κ. Ντράγκι επεσήμανε μια διεθνή συμφωνία μεταξύ των οικονομιών, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, τον περασμένο Οκτώβριο, για να μην μιλούν για τα νομίσματά τους.

Κάποια από την πρόσφατη αστάθεια στις συναλλαγματικές ισοτιμίες προκλήθηκε «από τη χρήση της γλώσσας. . . αυτό δεν αντικατοπτρίζει τους όρους αναφοράς που συμφωνήσαμε», είπε.

Ερωτηθείς σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ για τον καθορισμό των επιτοκίων σχετικά με το αν η διοίκηση του Τραμπ ήταν ανησυχητική, ο κ. Ντράγκι ήταν ακόμη πιο σαφής.

«Πολλά μέλη [του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ] εξέφρασαν ανησυχία», ανέφερε. «Η ανησυχία ήταν ευρύτερη από την απλή συναλλαγματική ισοτιμία, ήταν η γενική κατάσταση των διεθνών σχέσεων αυτή τη στιγμή.»

Το αμερικανικό δολάριο υποχώρησε κατά 14,6% έναντι του ευρώ από τότε που ο Ντόναλντ Τραμπ ανέλαβε καθήκοντα πριν από έναν χρόνο, συμπεριλαμβανομένης μιας πτώσης 1,8% στις δύο ημέρες από τις παρατηρήσεις του κ. Μνούτσιν. Το ευρώ ανέβηκε πάνω από τα 1,25 δολάρια για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2014 την Πέμπτη, πριν υποχωρήσει στα 1,249 δολάρια στις τελευταίες συναλλαγές στο Λονδίνο, με αύξηση 0,6% την ημέρα.

Σε συνέντευξή του στο CNBC στο Νταβός, ο κ. Τραμπ προσπάθησε να αποκαταστήσει τη ρωγμή που δημιούργησε ο κ. Μνούτσιν, λέγοντας «ειλικρινά κανείς δεν πρέπει να μιλάει» για την αξία του δολαρίου, πριν προσθέσει ότι υποστήριζε ένα ισχυρό αμερικανικό νόμισμα.

«Η χώρα μας γίνεται ξανά οικονομικά ισχυρή και ισχυρή και με άλλους τρόπους, παρεμπιπτόντως, που το δολάριο θα γίνει ολοένα ισχυρότερο και τελικά θέλω να δω ένα ισχυρό δολάριο», δήλωσε ο κ. Τραμπ.

Η άνοδος του ευρώ συνεχίστηκε παρά την επιμονή του κ. Ντράγκι ότι η ΕΚΤ θα εξετάσει το ενδεχόμενο χαλάρωσης της νομισματικής της πολιτικής εάν ένα αδύναμο δολάριο οδηγήσει σε μια «αδικαιολόγητη» αύξηση του κόστους του χρήματος στην Ευρώπη.

Οι παρατηρήσεις του κ. Ντράγκι είναι η ισχυρότερη επίθεση από την ΕΚΤ στην κυβέρνηση Τραμπ από τότε που ανέλαβε καθήκοντα. Στο παρελθόν, έχει προειδοποιήσει την Ουάσινγκτον με πιο συγκαλυμμένους όρους για τους κινδύνους του εμπορικού προστατευτισμού.

Ένα πρόσωπο που ενημερώθηκε για τις διαβουλεύσεις της ΕΚΤ δήλωσε ότι τα 25 μέλη του Συμβουλίου συμφώνησαν ομόφωνα ότι οι προσπάθειες του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών για να μειώσει το δολάριο έρχονται σε αντίθεση με το πνεύμα των παγκόσμιων συμφωνιών.

Η ΕΚΤ διατήρησε τα επιτόκιά της σε χαμηλά επίπεδα και επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή της να διατηρήσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την περίοδο της κρίσης και να το επεκτείνει εάν είναι απαραίτητο έως ότου αρχίσει να αυξάνεται ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη.

Ο κ. Ντράγκι αναγνώρισε ότι η ανατίμηση του νομίσματος ήταν ο κύριος κίνδυνος για τις προοπτικές ανάπτυξης της ευρωζώνης, λέγοντας ότι ήταν «πηγή αβεβαιότητας που απαιτεί παρακολούθηση».

Ωστόσο, τόνισε την ισχυρότερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη στην περιοχή και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη είναι σε γενικές γραμμές ισορροπημένοι».

Ο τόνος της ΕΚΤ ενδέχεται να αλλάξει κατά την επόμενη συνεδρίασή της τον Μάρτιο, ενώ ο κ. Ντράγκι αναγνωρίζει ότι η τράπεζα πρέπει να επικεντρωθεί λιγότερο στις νέες αγορές ομολόγων της και περισσότερο σε άλλα μέτρα πολιτικής.

Τα γεράκια της τράπεζας πιέζουν επίσης την ΕΚΤ να αποσύρει τη δέσμευσή της να κάνει περισσότερα εάν οι συνθήκες απογοητεύσουν υποστηρίζοντας ότι η υπόσχεση για την ενίσχυση του προγράμματος τόνωσης των αγορών ομολόγων δεν είναι πλέον σύμφωνη με τις προσδοκίες της αγοράς.

Το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ παραμένει στο μηδέν, ενώ το επιτόκιο καταθέσεων παραμένει στο -0,4%, λειτουργώντας ως τέλος στις καταθέσεις των δανειστών που αποταμιεύσουν στις κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ επανέλαβε το μήνυμα του προέδρου της Bundesbank Γενς Βάιντμαντ ότι η πρώτη άνοδος θα σημειωθεί στα μέσα του επόμενου έτους εάν οι οικονομικές συνθήκες επιβεβαιώσουν τις προβλέψεις της ΕΚΤ.

Ο κ. Ντράγκι δήλωσε ότι «η συζήτηση δεν έχει αρχίσει πραγματικά» για τον τερματισμό της αγοράς ομολόγων επειδή «δεν υπήρξε μεγάλη αλλαγή στις προοπτικές, εκτός από την ενίσχυση της οικονομίας».

Επί του παρόντος, η ΕΚΤ δεσμεύεται να αγοράζει 30 δισεκατομμύρια ευρώ μηνιαίως μέχρι τον Σεπτέμβριο. Οι προσδοκίες αυξάνονται ότι η ημερομηνία αυτή θα σηματοδοτήσει το τέλος του προγράμματος αγοράς ομολόγων ύψους 2,3 τρισεκατομμυρίων ευρώ που βρίσκεται σε εξέλιξη από τον Μάρτιο του 2015.

Οποιαδήποτε διαφορά απόψεων μεταξύ των μελών ήταν λιγότερο «υπαρξιακή» από ό, τι σε προηγούμενες συζητήσεις, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

Τα επιχειρήματα των γερακιών ενισχύθηκαν νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, όταν μια προσεκτικά παρακολουθούμενη δημοσκόπηση των στελεχών των αγορών ανέφερε ότι η δραστηριότητα επεκτείνεται τώρα με τον ταχύτερο ρυθμό της σε 12 χρόνια. Άλλες επιχειρηματικές έρευνες δείχνουν επίσης ότι η αισιοδοξία είναι υψηλή.

Ωστόσο, τα «περιστέρια» μπορούν να επισημάνουν τις αδύναμες πιέσεις των τιμών και την άνοδο της αξίας του ευρώ, γεγονός που θα περιπλέξει την προσπάθεια να επιστρέψει ο πληθωρισμός στον στόχο της κεντρικής τράπεζας.

Ο πληθωρισμός κατά το έτος έως τον Δεκέμβριο ήταν 1,4%, ενώ ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος εξαιρεί τις μεταβολές των τιμών για τα τρόφιμα και το πετρέλαιο, ήταν ακόμη πιο αδύναμος.

Σχετικα αρθρα

Ποιος είναι ο μεγάλος κίνδυνος που μπορεί να οδηγήσει σε νέα κατάρρευση την τιμή του πετρελαίου

admin

Ο… Mr Χαρτοπετσέτα πρόεδρος στα ΕΛΠΕ

admin

Die Zeit: Η βαλκανοποίηση των Βαλκανίων

admin

Επιμήκυνση έως και 70 χρόνια και κλείδωμα των επιτοκίων

admin

Ιταλικό inferno πλανάται πάνω από την Ευρώπη

admin

Θέτοντας τη μεταναστευτική κρίση της Ευρώπης υπό έλεγχο

admin

Wall Street:Ταύροι ή αρκούδες;

admin

Το σχέδιο του Δαυίδ για τη σωτηρία της Frigoglass

admin

Τραμπ και Brexit δεν είναι πια δίδυμα

admin

Handelsblatt: Ανακάμπτουν οι ελληνικές τράπεζες

admin

Η ΕΚΤ αντιμέτωπη με τρεις μηνύσεις για την ποσοτική χαλάρωση στη Γερμανία

admin

Brexit: Χωρίς τέλος το βρετανικό σήριαλ, ο Τζόνσον επιμένει

admin

Γερμανικός Τύπος: Η ΕΕ απέτυχε στην προστασία των εξωτερικών της συνόρων

admin

Οι κρυμμένοι κίνδυνοι του Brexit

admin

Οι νικητές μεταξύ των κρυπτονομισμάτων…

admin

Ο Ερντογάν σπρώχνει τη λίρα στον πάτο

admin

Το G-7, η Ελλάδα και η Μέρκελ…

admin

Μέρκελ: Παρά την κούραση, οι Έλληνες πρέπει να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις

admin