Image default
Πρώτο Θέμα

Ο μεγάλος συνασπισμός είναι καλός για την Ευρώπη, όχι τόσο για τη Γερμανία

8233992 3x2 700x467Οι σύμμαχοι της Γερμανίας στην ΕΕ είναι αναμφισβήτητα ανακουφισμένοι από το γεγονός ότι, τέσσερις μήνες μετά τις εκλογές της Bundestag τον Σεπτέμβριο, το απαραίτητο έθνος της Ευρώπης φαίνεται έτοιμο να σχηματίσει μια νέα κυβέρνηση.

Μια οδυνηρή ανησυχία γεμίζει τους διαδρόμους της ευρωπαϊκής εξουσίας, όπου οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής γνωρίζουν ότι η ευκαιρία να υιοθετήσουν μεταρρυθμίσεις της ΕΕ και ειδικότερα της ευρωζώνης δεν θα είναι διαθέσιμη για πάντα. Μια προϋπόθεση για την πρόοδο είναι μια συνεκτική, σταθερή γερμανική κυβέρνηση, αρκετά τολμηρή για να συνεργαστεί με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν της Γαλλίας και άλλους για τρόπους ενίσχυσης της νομισματικής ένωσης και ανάπτυξης πρωτοβουλιών για την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων, τη μετανάστευση, την άμυνα και άλλα θέματα.

Ωστόσο, ακόμη και τώρα η εγκατάσταση μιας νέας κυβέρνησης δεν είναι μια ολοκληρωμένη συμφωνία. Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα του Μάρτιν Σουλτς βουίζει από δυσαρέσκεια για την προσωρινή συμφωνία που έκλεισε με τους Χριστιανοδημοκράτες της καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ για να σχηματίσουν έναν νέο «μεγάλο συνασπισμό». Ακόμα κι αν ο κ. Σουλτς επρόκειτο να εξάγει αλλαγές σε αυτή τη συμφωνία από μια απρόθυμη CDU, η μάζα των μελών του SPD θα μπορούσε ακόμα να ψηφίσει για να πετάξει τη νέα ρύθμιση από το παράθυρο. Αυτό θα οδηγούσε πιθανώς σε νέες εκλογές, καθυστερώντας ακόμη περισσότερο τις ευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις και θέτοντας τη Γερμανία σε άγνωστο πολιτικό έδαφος από τη δημιουργία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας το 1949.

Υπό αυτές τις συνθήκες, έχει νόημα για την υπόλοιπη Ευρώπη να πείσει τη Γερμανία να ξεπεράσει την πολιτική παράλυσή της το συντομότερο δυνατό. Το προσωρινό συμφωνητικό CDU-SPD περιέχει υπόσχεση για αυξημένη γερμανική χρηματοδοτική συνεισφορά στην ΕΕ, προϋπολογισμό επενδύσεων στην ευρωζώνη και μετατροπή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, αγκυροβολημένο στο δίκαιο της ΕΕ, αντί να παραμείνει υπό τον έλεγχο των εθνικών κυβερνήσεων. Όλα αυτά μπορεί να διακινδυνεύσουν εάν η CDU και το SPD δεν καταφέρουν να επιλύσουν τις διαφορές τους.

Ωστόσο, αυτό που είναι επιθυμητό από την ευρωπαϊκή σκοπιά είναι, υπό τις παρούσες συνθήκες, όχι κατ’ ανάγκη το καλύτερο για τη μακροπρόθεσμη υγεία του γερμανικού πολιτικού συστήματος. Αυτό το παράδοξο έχει λίγα προηγούμενα στην ιστορία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας, όπου υπήρξε αξιωματικό για τους κυρίαρχους πολιτικούς να προσυπογράψουν, τουλάχιστον σε γενικές γραμμές, την αντίληψη ότι το εθνικό συμφέρον και η προσπάθεια της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης είναι ένα. Το πρόβλημα είναι η προοπτική ενός ακόμα «μεγάλου συνασπισμού».

Εάν η CDU και το SPD μοιραστούν ξανά την εξουσία, οι «μεγάλοι συνασπισμοί» θα έχουν κυβερνήσει τη Γερμανία για 12 από τα 16 χρόνια μεταξύ 2005 και 2021. Αλλά στη Γερμανία και αλλού, οι μεγάλοι συνασπισμοί θα πρέπει να αποτελούν την εξαίρεση, όχι τον κανόνα. Εάν επαναληφθεί πολύ συχνά, η φόρμουλα χαλάει. Τον Σεπτέμβριο, η CDU και το SPD πέτυχαν και τα δύο το χειρότερο αποτέλεσμά τους από το 1949. Ένας νέος μεγάλος συνασπισμός θα δώσει τη δυσάρεστη εντύπωση σε ένα μεγάλο μέρος της γερμανικής κοινωνίας ότι τα δύο κόμματα αγνοούν το αποτέλεσμα απλά για να κρατηθούν στην εξουσία.

Με το να φαίνεται να συγκεντρώνεται η εξουσία στο πολιτικό κέντρο επ’ αόριστον, η CDU και το SPD θα κινδυνεύουν να τονώσουν τη λαϊκιστική Εναλλακτική για τη Γερμανία – η οποία θα γίνει το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης – και το ριζοσπαστικό αριστερό Die Linke. Αυτά τα κόμματα, τα οποία θεωρούνται στους κατεστημένους κύκλους ως πολιτικοί απώβλητοι, έχουν 163 από τις 709 έδρες της Βundestag. Πιο σοβαρό είναι ακόμη ο πιθανός αντίκτυπος μιας νέας θητείας του SPD ως βοηθός της CDU. Σε δημοσκόπηση της RTL τη Δευτέρα, η στήριξη για το SPD ήταν 17%, δηλαδή μόλις 4 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από το AfD.

Όπως έχουν εξελιχθεί τα γεγονότα, ένας «μεγάλος συνασπισμός» έχει μετατραπεί στη λιγότερο κακή επιλογή για τη Γερμανία. Εν τούτοις είναι ένα σημάδι ότι το σύστημα των πολιτικών κομμάτων αποσυντίθεται και χρειάζεται νέες απαντήσεις και νέα πρόσωπα για να τις παρέχουν.

Σχετικα αρθρα

ΟΤΕ:Ισχυρές οι επιδόσεις στην Ελλάδα

admin

Die Welt: Δυσμενές το οικονομικό κλίμα σε ολόκληρη την ευρωζώνη

admin

ΠΑΣΟΚ, ώρα μηδέν…

admin

Το… δολάριο οδήγησε στον τουρισμό σε νέα ρεκόρ

admin

Έτσι θα ρυθμίζονται τα κόκκινα δάνεια

admin

Γερμανία – η μεγάλη κερδισμένη των χαμηλών επιτοκίων

admin

Γερμανία: Η χαμένη μάχη για τον κεντρώο χώρο

admin

Το ένα τρίτο της αξίας τους έχουν χάσει τα ακίνητα την τελευταία τριετία

admin

Handelsblatt: Ο Πειραιάς γίνεται το λιμάνι με την μεγαλύτερη διακίνηση κοντέινερ στη Μεσόγειο

admin

Μόλις 500 εκατ. ευρώ η ρευστότητα των τραπεζών

admin

Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις απαιτούν σαφήνεια για το Brexit

admin

Moody’s: H αναβάθμιση της Ελλάδας έρχεται…

admin

Γιατί χρειαζόμαστε μια νέα ελληνική κρίση

admin

Ακολουθώντας τον αρχηγό;

admin

H αντεπίθεση των Ρώσων

admin

Θα ορθοποδήσει η Ελλάδα μετά την οικονομική κρίση;

admin

Δύσκολα Χριστούγεννα για τους μισούς Ελληνες -Τι δείχνει έρευνα του ΠΑΜΑΚ

admin

Οι κεντρικές τράπεζες και τα επόμενα βήματα μετά το τέλος του QE

admin