Image default
Πρώτο Θέμα

Η ανάπτυξη της ευρωζώνης σε υψηλά 10 ετών

 86401374 gettyimages 490496034Η ευρωζώνη σημείωσε τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξής της σε μια δεκαετία, υπογραμμίζοντας την ισχυρή ανάκαμψη από χρόνια χρηματοπιστωτικής κρίσης και αυξάνοντας τις προσδοκίες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει περαιτέρω την υποστήριξη της οικονομίας της περιόδου της κρίσης.

Η Eurostat, το στατιστικό γραφείο της Ευρωπαϊκής Κομισιόν, δήλωσε ότι η ευρωζώνη ξεπέρασε τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, αναπτυσσόμενη κατά 0,6% μεταξύ του τρίτου και του τέταρτου τριμήνου του περασμένου έτους. Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης για το 2017 ήταν 2,5% – ο υψηλότερος από το 2007 και πάνω από το 1,8% του προηγούμενου έτους. Οι ΗΠΑ αναπτύχθηκαν κατά 2,3% και το Ηνωμένο Βασίλειο κατά 1,8% πέρυσι.

Η ανάκαμψη της ευρωζώνης μετατράπηκε σε πλήρη ανάπτυξη το 2017, καθώς η ανάπτυξη επικράτησε σε όλη την περιοχή και τα επίπεδα επενδύσεων τελικά ξεπέρασαν τα υψηλά επίπεδα πριν από την κρίση. Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ αναμένεται να αποσύρουν κάποια βοήθεια έκτακτης ανάγκης φέτος, απαντώντας σε ενδείξεις ότι η οικονομική επέκταση μπορεί να συνεχιστεί χωρίς το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ύψους 2,3 τρισεκατομμυρίων ευρώ.

Η ανάπτυξη αναμένεται να παραμείνει ισχυρή το 2018, με έρευνα τους Ευρωπαϊκής Κομισιόν για το οικονομικό κλίμα την Τρίτη να υποδεικνύει ότι τα επίπεδα εμπιστοσύνης παραμένουν κοντά στο υψηλό 17 ετών που καταγράφηκε τον Δεκέμβριο του 2017.

Ένα ευνοϊκότερο πολιτικό κλίμα βοήθησε την εμπιστοσύνη, ξεκινώντας με τη νίκη του Εμανουέλ Μακρόν στις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές της Γαλλίας. Το γαλλικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε πέρυσι κατά 1,9%, ο ταχύτερος ρυθμός από το 2011, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη. Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες – ένα σημάδι της επενδυτικής εμπιστοσύνης – αυξήθηκαν κατά 3,7%, από 2,7% το προηγούμενο έτος.

Οι εταιρικές επενδύσεις στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης αυξήθηκαν στο ανώτατο επίπεδό τους σε μια δεκαετία. «Μετά από χρόνια περιορισμών που επιβαρύνουν τις εταιρείες, αρχίζουμε να βλέπουμε το κλίμα να αναζωπυρώνεται», δήλωσε ο Φρεντερίκ Ντουκροζέτ, ανώτερος οικονομολόγος στην Pictet Wealth Management, εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων. «Αυτό πρέπει να συνεχιστεί.»

Ο κ. Μακρόν ενέκρινε φορολογικές ελαφρύνσεις για επιχειρηματίες και επενδυτές και έκανε μεταρρυθμίσεις του εργατικού δυναμικού που αποσκοπούσαν στην αύξηση της ευελιξίας της αγοράς εργασίας. Την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Μακρόν εξασφάλισε περίπου 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε επενδυτικές δεσμεύσεις από επιχειρηματίες.

Ωστόσο, οι οικονομολόγοι λένε ότι τα βελτιωμένα γαλλικά στοιχεία προέρχονται επίσης από τις μεταρρυθμιστικές μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν το 2014 από τον Φρανσουά Ολάντ, τον σοσιαλιστή προκάτοχό του κ. Μακρόν, και τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ από το 2012, η οποία διατήρησε τα επιτόκια στο γαλλικό δημόσιο χρέος σε πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα.

«Η Γαλλία ήταν η χώρα που χρειαζόταν λιγότερο το QE και ωφελήθηκε περισσότερο από αυτό», δήλωσε ο κ. Ντουκροζέτ.

Το ποσοστό της ευρωζώνης για το τέταρτο τρίμηνο ήταν σύμφωνο με τις προσδοκίες των οικονομολόγων και ελαφρώς χαμηλότερο από το 0,7 τοις εκατό που καταγράφηκε για το τρίτο τρίμηνο.

Η ισπανική οικονομία, η τέταρτη μεγαλύτερη χώρα της ζώνης του ευρώ, αναπτύχθηκε κατά 3,1% μεταξύ του τέταρτου τριμήνου του 2016 και του τέταρτου τριμήνου του 2017. Μια προηγούμενη εκτίμηση για τη γερμανική ανάπτυξη που παρήγαγε η κυβέρνηση στο Βερολίνο έδειξε ότι η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 2,2% πέρυσι.

Η Ιταλία, η οποία διεξάγει εκλογές στις 4 Μαρτίου, δεν έχει αναφέρει στοιχεία για την ανάπτυξή της για το 2017, αλλά παραμένει μία από τις πιο αργά αναπτυσσόμενες οικονομίες της ευρωζώνης. Η Ευρωπαϊκή Κομισιόν εκτιμά ότι η Ιταλία θα έχει αναπτυχθεί κατά 1,5% πέρυσι.

Σχετικα αρθρα

Η Λαγκάρντ εδραιώνει την ηγεσία του ΔΝΤ με την ένταξη του γιουάν

admin

16-3-2020:Η μέρα που παραλίγο να «πεθάνει» ο καπιταλισμός…

admin

Η Ελλάδα ετοιμάζεται να υποδεχθεί αριθμό ρεκόρ επισκεπτών

admin

Η Αθήνα ανταπαντάει στο σχέδιο της ΕΕ να περιφράξει την Ελλάδα

admin

Θα πέσει μέσα η Goldman Sachs;

admin

The Economist: O κόσμος δεν πήρε τα μαθήματά από την μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση

admin

Το ράλι που φοβίζει τους πάντες αλλά συμμετέχουν όλοι: Τι φοβούνται οι αναλυτές

admin

Πώς θα ανασυγκροτηθεί ο καπιταλισμός

admin

Ενδεχόμενο έκπληξης από την ΕΚΤ αυξάνει την απήχηση του ευρώ

admin

Ζώντας με μια αρκούδα

admin

XA:Τράπεζες στο επίκεντρο, σε κομβικό σημείο ο Γενικός Δείκτης

admin

Ελβετικό φράγκο:Εξώδικο στην ΤτΕ από τον ΣΥΔΑΝΕΦ

admin

Πώς το Netflix άλλαξε τις ισορροπίες σε Hollywood και βιομηχανία των media τη δεκαετία του 2010

admin

Ποιος είναι ο πραγματικός λόγος που ο Trump απέλυσε τον Comey

admin

Bloomberg: Ισχυρό δέλεαρ για τους επενδυτές το ευρωπαϊκό ράλι των $3,5 τρισ.

admin

Ο χρόνος στην κλεψύδρα τελειώνει για την Αθήνα

admin

O Trump αποχαιρετά (;) το ΝΑΤΟ

admin

Συνεχίζεται η ανοδική πορεία στον τουρισμό

admin