Image default
Πρώτο Θέμα

Σπαταλώντας την άνθιση της ευρωζώνης

european valuesΤο 2017 ήταν ένα έτος εκλεκτής σοδειάς για την ευρωζώνη. Η οικονομία επεκτάθηκε με ετήσιο ρυθμό 2,5%, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία – ο ταχύτερος ρυθμός ανάπτυξης σε μια δεκαετία και ξεπερνώντας τη Βρετανία και τις ΗΠΑ.

Τα επίπεδα απασχόλησης στην ευρωζώνη είναι επίσης σε υψηλά επίπεδα, με ενθαρρυντικά ποσοστά συμμετοχής στην αγορά εργασίας και με συνεχή μείωση της ανεργίας των νέων. Ο πληθωρισμός περιορίζεται και η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων αυξάνεται. Ακόμα και η Γαλλία είναι σε άνοδο.

ft euroboom 1

Είναι το είδος περιόδου καλοήθους έκρηξης που ονειρεύονται οι οικονομολόγοι. Αλλά εν μέσω της ήρεμης ευφορίας των Βρυξελλών για το ξαναζωντανεμένο «πτώμα» της ευρωζώνης, υπάρχει ένας παρατεταμένος φόβος: ότι όλα θα σπαταληθούν.

Οι σταθερές ανακάμψεις, όπως μας λένε, είναι οι καλύτερες περίοδοι για τους πολιτικούς για να κάνουν τα δύσκολα πράγματα που οι ψηφοφόροι τους δεν μπορούν να καταπιούν κατά τη διάρκεια της ύφεσης – συνήθως ένας κλασικός συνδυασμός μεταρρυθμίσεων ανταγωνιστικότητας θέσεων εργασίας και ελευθέρωσης της αγοράς. Για την ευρωζώνη, οι πολιτικές προκλήσεις είναι πολύ μεγαλύτερες. Οι καλές εποχές είναι το παράθυρο ευκαιρίας για κβαντικά άλματα προς την πολιτική ολοκλήρωση. Ή για να επαναλάβουμε την έκφραση της Ευρωπαϊκής Κομισιόν, «για να επισκευάσουμε τη στέγη όσο ο ήλιος λάμπει».

Κατά τους τελευταίους 18 μήνες σταθερής ανάπτυξης, η ΕΕ έχει παρουσιάσει ένα έγγραφο προβληματισμού, μια λευκή βίβλο και μια ατζέντα για τους ηγέτες – όλα αυτά διατυπώνουν πιθανά σχέδια για το τι πρέπει να κάνουν στη συνέχεια για να καλυφθούν τα κενά στην αρχιτεκτονική της ευρωζώνης. Επί της ουσίας, έχουν αποκλειστεί πολλά πράγματα, αλλά λίγα πράγματα έχουν γίνει δεκτά.

Οι οικονομικές αποκαταστάσεις εν τω μεταξύ μπορούν να πεθάνουν από γηρατειά και τα κρίσιμα συστατικά εξακολουθούν να λείπουν από τη συζήτηση για τη μεταρρύθμιση του ευρώ, κυρίως μια ουσιαστική γαλλογερμανική συναίνεση και η πολιτική ηγεσία που απαιτείται για να προωθηθούν δύσκολες επιλογές στα εθνικά ακροατήρια.

Σε αντίθεση με τις εγχώριες οικονομίες, η πρόκληση στη νομισματική ένωση είναι να περιορίσει τις σχεδόν δογματικές θέσεις ορισμένων πρωτευουσών (συνήθως στη βόρεια Ευρώπη) που φοβούνται να πληρώσουν τον λογαριασμό για τα λάθη των άλλων (συχνά στον νότο). Είναι ένα χάσμα που έχει αποδειχθεί αδιαπέραστο στον οικονομικό κύκλο για μεγάλο μέρος των τελευταίων δύο δεκαετιών.

Οι φιλοσοφικές διαφορές επιδεινώνονται από τις πιο ασήμαντες πολιτικές. Θα έπρεπε η Κομισιόν να αποκτήσει μεγαλύτερο έλεγχο στη νέα διακυβέρνηση της ευρωζώνης ή θα έπρεπε να είναι το κέντρο των κρατικά ελεγχόμενων ιδρυμάτων; Μπορεί ο νέος υπουργός οικονομικών του ευρώ να είναι τόσο μέλος της Ευρωπαϊκής Κομισιόν όσο και πρόεδρος του Eurogroup; Οι τεχνικές λεπτομέρειες – σχετικά με την τραπεζική ένωση ή την εντολή ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου – είναι ακόμη πιο ασαφείς. Καμία δεν είναι πιθανό να λυθεί μέχρι το Βερολίνο να έχει μια λειτουργική κυβέρνηση.

Για τους φεντεραλιστές του ευρώ, ο κίνδυνος σε μια περίοδο άνθησης δεν είναι μόνο το αδιέξοδο, αλλά και ο εφησυχασμός. Η τρέχουσα αισιόδοξη κατάσταση της οικονομίας θα μπορούσε απλώς να ενθαρρύνει τις φωνές στο στρατόπεδο των πιστωτών – τη Γερμανία, τη Φινλανδία και την Ολλανδία – ότι το status quo λειτουργεί πολύ καλά.

Για τις Βρυξέλλες, το να σπαταλήσει μια κρίση είναι ατυχές. Αλλά η σπατάλη μιας άνθισης θα μπορούσε να αποδειχτεί απόλυτα απερίσκεπτη. 

Σχετικα αρθρα

Brexit: Πόσο κοντά σε συμφωνία είναι Βρετανία – Ε.Ε.;

admin

DW: Οι προκλήσεις του 2018 για τη γερμανική κυβέρνηση

admin

O «φτωχός» ενιαίος προϋπολογισμός της Ευρωζώνης και το μέλλον του ευρώ

admin

Και όμως τα πράγματα πάνε καλύτερα…

admin

«Φάκελος» Airbnb: Τα τρία μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις

admin

Η Γερμανία φοβάται επιστροφή της κρίσης του ευρώ

admin

Τα δικαστήρια, οι ψηφοφόροι και η απειλή μίας ακόμη κρίσης του ευρώ

admin

Διευρύνεται το spread των ελληνικών ομολόγων

admin

Die Welt: Κυρίαρχοι των θαλασσών οι Ελληνες εφοπλιστές -Πάνω από 100 δισ. δολάρια η αξία των πλοίων τους

admin

Η αρχή του τέλους και το «βρώμικο» παιχνίδι της Γαλλίας

admin

Άγριος πετρελαϊκός πόλεμος στον Πούτιν!

admin

Ανατολικοί εταίροι, ανατολικά προβλήματα

admin

Χ.Α: Από την… Κόλαση , στον Παράδεισο και τώρα τι;

admin

Η μάχη των αριθμών πριν τη μάχη της διαπραγμάτευσης

admin

XA:Παζλ αισιοδοξίας

admin

SZ: Η αποκλιμάκωση στο Αιγαίο δεν λύνει τη διαμάχη που κρύβεται πίσω από το επεισόδιο

admin

Το πολιτικό ρίσκο ανησυχεί τους διεθνείς οίκους

admin

Πρόσφυγες: η ΕΕ μετεγκαθιστά 0,17% του στόχου μέσα σε τέσσερις μήνες

admin