Image default
Πρώτο Θέμα

Το απαρχαιωμένο κατεστημένο της Γαλλίας αντιστέκεται στην επανάσταση του Μακρόν

emm initiative europeenneΟ Εμανουέλ Μακρόν εξέπληξε τον κόσμο την περασμένη άνοιξη όταν στερέωσε τη γαλλική προεδρία προωθώντας ομάδες πολιτικών αρχηγών στο κοινοβούλιο και έγινε ένα προπύργιο κατά των λαϊκιστών στην Ευρώπη.

Ωστόσο, η πολιτική επανάσταση του κ. Μακρόν ανέκαθεν βασιζόταν σε εύθραυστες βάσεις, όπως του υπενθύμισε το εκλογικό πισωγύρισμα αυτού του Σαββατοκύριακου.

Το κεντρώο κόμμα του προέδρου La République en Marche έχασε δύο αναπληρωματικές εκλογές έναντι των Ρεπουμπλικάνων την Κυριακή. Οι ήττες ακολουθούν μια χαλαρή επίδοση στις γερουσιαστικές εκλογές του Σεπτεμβρίου – όταν οι Ρεπουμπλικάνοι υπερασπίστηκαν την πλειοψηφία τους – και τα μικτά αποτελέσματα σε τρεις δημοτικές δημοσκοπήσεις τον Δεκέμβριο.

Αναφερόμενος στην χαμηλή συμμετοχή, ο Κριστόφ Καστανέρ, ο οποίος είχε επιλεγεί ως ηγέτης του En Marche από τον κ. Μακρόν, υποβάθμισε τις αποτυχίες, αρνούμενος να τις αντιμετωπίσει ως απόρριψη των πολιτικών του προέδρου. Φυσικά, ο Λοράν Βοκιέ, ο νεοεκλεγμένος ρεπουμπλικάνος ηγέτης και ορκισμένος δεξιός, διαφώνησε.

Το ποσοστό έγκρισης του κ. Μακρόν έχει πέσει κάτω από τη γραμμή 50 τοις εκατό αυτόν τον μήνα, καθώς η δυσαρέσκεια έχει αυξηθεί σε μια σειρά ζητημάτων που περιλαμβάνουν υψηλότερους φόρους για συνταξιούχους και καπνιστές τσιγάρων. Οι μεταρρυθμίσεις του κ. Μακρόν, που αποσκοπούν στην τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης και στη μείωση της υψηλής ανεργίας, θεωρούνται από τους ψηφοφόρους της εργατικής τάξης ότι ευνοούν τους πλούσιους. Η κυβέρνηση αντιμετώπισε αποχωρήσεις σε νοσοκομεία, φυλακές και πανεπιστήμια λόγω των περικοπών των μεταρρυθμίσεων και δέχτηκε κριτική για ένα αυστηρότερο από το αναμενόμενο νομοσχέδιο για τη μετανάστευση.

Ωστόσο, οι πολιτικοί αναλυτές δήλωσαν ότι παρά την εντυπωσιακή κατάρρευση τους μόλις πριν από εννέα μήνες στις προεδρικές εκλογές, οι νικητές των Ρεπουμπλικάνων το Σαββατοκύριακο φέρουν μια ισχυρότερη προειδοποίηση προς τον κ. Μακρόν πριν από τις εκλογές της ΕΕ και τις δημοτικές εκλογές το 2019 και το 2020- ότι οι προσπάθειές του για ανασύνταξη των πολιτικών συνόρων ούτε εξάλειψε τα παλιά αντανακλαστικά του κόμματος ούτε διόρθωσε τη βαθιά δημόσια δυσπιστία στη κυρίαρχη πολιτική τάξη της Γαλλίας.

«Η εξασφάλιση εδρών στο κοινοβούλιο ήταν ευκολότερη για το En Marche μετά την εκλογή του προέδρου, αλλά τώρα έχουμε εισέλθει σε μια νέα φάση όπου οι ψηφοφόροι επανεξετάζουν και ζυγίζουν τις πολιτικές», λέει ο Μπρουνό Κοτρέ, καθηγητής της Sciences Po. «Είναι πιο δύσκολο, επειδή ο παλιός κόσμος δεν έχει εξαφανιστεί.»

Βεβαίως, η προεκλογική αναταραχή του περασμένου έτους έχει αφήσει το σημάδι της: το κόμμα του Εθνικού Μετώπου, που τώρα παλεύει με ένα ακροδεξιό παρακλάδι ύστερα από μια ρήξη ηγεσίας, είδε το μερίδιο ψήφων του να πέφτει κατακόρυφα. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο δεν έχει ακόμη διορίσει νέο ηγέτη, κατέρρευσε στο Μπελφόρ, ένα βιομηχανικό προπύργιο στα ανατολικά.

Αλλά ο πυρήνας του Ρεπουμπλικανικού κόμματος – που έμεινε διχασμένος και να γλείφει τις πληγές του μετά τη γεμάτη σκάνδαλα προεκλογική εκστρατεία του Φρανσουά Φιγιόν και υψηλόβαθμες προσχωρήσεις στο En Marche – ανακινήθηκε. Συγκέντρωσε ακροδεξιές ψήφους, δικαιώνοντας τη μετατόπιση του κ. Βοκιέ προς τα δεξιά. Εν τω μεταξύ, πολλοί από εκείνους που είχαν στηρίξει το En Marche τον Ιούνιο έμειναν στο σπίτι.

Τα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα φαίνονται να επιβεβαιώνουν τις τάσεις που εντοπίστηκαν σε μια ευρεία ετήσια έρευνα που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα από το ερευνητικό ινστιτούτο Cevipof που έδειξε ότι η διάσπαση δεξιάς-αριστεράς εξακολουθούσε να είναι ένα επίμονο χαρακτηριστικό της γαλλικής πολιτικής ζωής.

Ένας στους πέντε από αυτούς που ερωτήθηκαν υπολόγισε ότι ανήκαν στο κεντρικό έδαφος, επίπεδο αμετάβλητο από πριν από ένα χρόνο. Ένα σταθερό τρίτο θεωρεί τον εαυτό του στα δεξιά και στην άκρα δεξιά, ενώ οι υπόλοιποι δήλωσαν ότι οι πολιτικές κλίσεις τους ήταν στα κεντροαριστερά ή στα άκρα αριστερά.

Πιο ανησυχητικό για τον κ. Μακρόν, οι προσπάθειές του να αναζωογονήσει τη γαλλική πολιτική με αρχάριους βουλευτές απέτυχαν να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στους πολιτικούς. Μόνο το 35% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι εμπιστευόταν τους βουλευτές από το 45% πριν από ένα χρόνο. Η πίστη στην ΕΕ μειώθηκε από 38% πέρυσι σε 32%, παρά τις αποφασιστικά φιλοευρωπαϊκές πολιτικές του κ. Μακρόν.

«Υπάρχουν βελτιώσεις, ενδείξεις αισιοδοξίας εδώ και εκεί, αλλά σε γενικές γραμμές η εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν δε δημιούργησε τεράστιο σοκ στα μυαλά των ψηφοφόρων. Το τοπικό αποτύπωμα του En Marche είναι εμβρυϊκό και το λαϊκιστικό κύμα μπορεί να αναζωπυρωθεί», λέει ο κ. Κοτρέ. «Οι λόγοι για τους οποίους (η δεξιά ηγέτης) η Μαρίν Λε Πεν έφτασε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών εξακολουθούν να υφίστανται.» 

Σχετικα αρθρα

Η ώρα των χρεοκοπιών εταιρειών στην Ευρώπη πλησιάζει

admin

ALPHA BANK:Η γιγάντωση του παγκόσμιου χρέους, εν μέσω της πανδημίας, αιτία έντονου προβληματισμού

admin

Η Ιταλία στοχεύει στην κορυφή της Ευρώπης

admin

Τουρκία: Ποινικοποίηση της δημοσιογραφίας

admin

Η Ευρώπη χρειάζεται νέους δημοσιονομικούς κανόνες – Jean Pisani-Ferry

admin

Alpha Bank:Εξωτερικές Συναλλαγές και Υφεσιακή Διαταραχή

admin

XA: Κέρδη 5,24% τον Απρίλιο – Στο +14,5% οι τράπεζες

admin

Η UEFA νίκησε την Super League αλλά η καταιγίδα δεν έχει τελειώσει…

admin

Γιατί οι ευρωπαϊκές τράπεζες φοβούνται λιγότερο τα Covid-NPls

admin

“Φώς στο τούνελ” της οικονομίας της Δύσης μετα τον Covid-19

admin

Δύο εφιαλτικά σενάρια για το Bitcoin

admin

Το λυκόφως της Vodafone…

admin