Image default
Πρώτο Θέμα

Τρία μαθήματα για τους επενδυτές σε άστατες αγορές

BN XH701 3omMt M 20180202174606Το τρενάκι του τρόμου στις παγκόσμιες μετοχές των τελευταίων ημερών θυμίζουν τρία μαθήματα που πήραμε πριν από πολλά χρόνια ως επενδυτές στις αναδυόμενες αγορές.

Αν γίνει καλά κατανοητές και εφαρμοστούν, αυτές οι αρχές μπορούν να μετατρέψουν τις ανησυχητικές αυξήσεις της μεταβλητότητας σε πιο μακροπρόθεσμες ευκαιρίες.

1. Μεγάλες περίοδοι ηρεμίας στην αγορά δημιουργούν τις τεχνικές συνθήκες για βίαιες θύελλες. Μέχρι την περασμένη εβδομάδα, το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο πολλών τομέων της αγοράς ήταν η ιστορικά χαμηλή μεταβλητότητα, τόσο σιωπηρή όσο και πραγματοποιημένη. Αν και για την εξέλιξη αυτή αναφέρθηκαν πολλοί οικονομικοί και εταιρικοί λόγοι (συμπεριλαμβανομένης της σύγκλισης των ποσοστών πληθωρισμού παγκοσμίως, των αιώνια υποστηρικτικών κεντρικών τραπεζών, καθώς και των υγιών ισολογισμών και της συγχρονισμένης ανάπτυξης), ένας σημαντικός καθοριστικός παράγοντας ήταν η προετοιμασία της βάσης των επενδυτών ότι κάθε βουτιά είχε γίνει μια ευκαιρία αγοράς, μια απλή επενδυτική στρατηγική που είχε αποδειχθεί πολύ αποδοτική τα τελευταία χρόνια.

Όσο περισσότεροι επενδυτές πίστευαν, τόσο μεγαλύτερη ήταν η προθυμία να «αγοράσουν τη βουτιά». Με την πάροδο του χρόνου, η συχνότητα, η διάρκεια και η σοβαρότητα των πτώσεων μειώθηκαν σημαντικά. Αυτό ενίσχυσε περαιτέρω τη συμπεριφορά.

Ο οικονομολόγος Χάιμαν Μίνσκι είχε πολλά να πει σχετικά με το φαινόμενο της παρατεταμένης σταθερότητας, αναδεικνύοντας τον εφησυχασμό ως πρόδρομο της αστάθειας. Το φαινόμενο αυτό ενισχύεται από τις ιδέες της συμπεριφοράς στη χρηματοδότηση και μπορεί να οδηγήσει τις αγορές να υιοθετήσουν παραδείγματα που τελικά αποδεικνύονται μη βιώσιμα και επιβλαβή (όπως η ιδέα πριν από μια δεκαετία ότι η χάραξη πολιτικής είχε ξεπεράσει εντελώς τον επιχειρηματικό κύκλο και την αντίληψη ότι η αστάθεια εκκενώθηκε ή αντισταθμίστηκε από το χρηματοπιστωτικό σύστημα).

2. Οι συσσωρευμένες συναλλαγές μπορεί να είναι πολύ πιο ασταθείς από ό, τι οι περισσότεροι επενδυτές αναμένουν. Αυτή ήταν η περίπτωση αυτή την εβδομάδα με τις λεγόμενες συναλλαγές βραχείας μεταβλητότητας, οι οποίες έρχονται σε πολλές μορφές.

Μερικές ήταν σαφείς, όπως η αγορά προϊόντων που επιστρέφουν το αντίστροφο ενός δείκτη μεταβλητότητας όπως το VIX. Άλλες κατασκευάστηκαν μέσω συνδυασμών πωλήσεων και κλήσεων σε αγορές παραγώγων. Άλλες εξακολουθούσαν να έχουν σιωπηρή έμφαση σε ορισμένες από τις ακραίες θέσεις ανάμεσα στους θεσμικούς επενδυτές, όπως η λήψη μεγάλης έκθεσης εκτός επιτοκίου με υψηλή απόδοση και ορισμένα τμήματα αναδυόμενων αγορών. Και όλα αυτά αντανακλούσαν την προθυμία των επενδυτών να εγκαταλείψουν μια ασυνήθιστη ποσότητα ρευστότητας και να το κάνουν, ενώ αντισταθμίζονται ελάχιστα σε σχέση με την ιστορία.

Αρχικά, οι συναλλαγές αυτές γίνονταν ολοένα και πιο σταθερές και ανταμείβουν ευχάριστα, καθώς τις αγκάλιαζαν περισσότεροι επενδυτές και έμποροι. Αυτό έκανε την αντίθετη τοποθέτηση – με μεγάλη μεταβλητότητα – πολύ δαπανηρή για να κρατηθεί. Έτσι, η παρατήρηση του Τζον Μέυναρτ Κέυνς αποδείχθηκε σωστή: «Η παγκόσμια σοφία διδάσκει ότι είναι καλύτερο για τη φήμη να αποτύχει συμβατικά παρά για να επιτύχει μη συμβατικά».

Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν πρέπει να εκπλήσσει το γεγονός ότι η απομάκρυνση των συνωστισμένων συναλλαγών μπορεί να είναι εξαιρετικά ανησυχητική για τις αγορές ως σύνολο. Τα κενά των τιμών μειώνονται, η ρευστότητα διαβρώνεται και αυτοί που αντιμετωπίζουν δυσκολίες αναζητούν έμμεσες αντισταθμίσεις, όσο ατελείς κι αν είναι αυτές.

3. Κατά τη διάρκεια της αναταραχής στην αγορά, η διαφοροποίηση των επενδυτών δίνει τη θέση της στην αδιάκριτη δράση. Όπως εξηγείται από τη θεωρία της «αγοράς των λεμονιών» που παρουσίασε ο Τζορτζ Άκερλοφ και από τη δουλειά των βραβευμένων με Νόμπελ Μάικλ Σπενς και Τζόσεφ Στίγκλιτς, είναι πολύ δύσκολο να σηματοδοτηθεί η «ποιότητα» όταν το πλαίσιο είναι εξαιρετικά θορυβώδες και η αστάθεια είναι ανησυχητική. Σε βίαιες εκρήξεις της αγοράς, ακόμα και σταθερά ονόματα αντιμετωπίζονται αρχικά ως «λεμόνια». Στη συνέχεια, με την προϋπόθεση ότι οι επενδυτές μπορούν να αναλάβουν τη μεταβλητότητα, είναι το καλύτερο όλων των ευκαιριών της αγοράς: η απόκτηση σε φθηνές τιμές μετοχών και ομολόγων που εκδίδονται από θεμελιωδώς συμπαγείς οντότητες, ιδιωτικές και δημόσιες, με ισχυρούς ισολογισμούς, περιορισμένο χρέος και ευνοϊκές προοπτικές ανάπτυξης.

Και τα τρία αυτά μαθήματα είναι συναφή με τις πρόσφατες εξελίξεις της αγοράς, οι οποίες ήταν τεχνικά καθοδηγούμενες, και όχι από οικονομικά και εταιρικά θεμελιώδη στοιχεία. Πράγματι, αυτές οι περιστροφές εμφανίστηκαν στο πλαίσιο της βελτίωσης και όχι της επιδείνωσης των βασικών στοιχείων. Και έχουν χρησιμεύσει για να περιορίσουν εν μέρει το χάσμα μεταξύ των αυξημένων τιμών των περιουσιακών στοιχείων και αυτού που ήταν πιο υποτονικά θεμελιώδη στοιχεία.

Η αναταραχή στην αγορά θα οδηγήσει πιθανώς σε μια πιο υγιή αναδιάρθρωση της συμπεριφοράς των επενδυτών και, ελπίζουμε, σε μεγαλύτερο σεβασμό στην αστάθεια και στη σημασία της σωστής τιμολόγησης της ρευστότητας. Άλλωστε, όπως επεσήμανε ο Γουόρεν Μπάφετ, «Μόνο όταν φτάσει η παλίρροια, ανακαλύπτετε ποιος κολυμπάει γυμνός».

Σχετικα αρθρα

Ο «μυστικός» πόλεμος δολαρίου –γουάν

admin

«Aγόραζε στη φήμη πούλα στην είδηση»-Απώλειες 1,84% για ΓΔ και 6,09% στις τράπεζες

admin

Ο Ερντογάν χρησιμοποιεί τον χρυσό για να στηρίξει τη λίρα

admin

Ο πύργος της Βαβέλ της ΕΕ μπορεί να πέσει όσο οι ηγέτες της είναι αποσπασμένοι

admin

Αλβανία : Πρωτεύουσα της κάνναβης, ή υποψήφια στην Ευρώπη…

admin

Γερμανία:Πλούσιοι και φτωχοί

admin

Το Libra καταρρέει αλλά όχι τα μεγάλα κρυπτονομίσματα -Τι συμβαίνει

admin

Η Μέρκελ πληρώνει υψηλό τίμημα για να μείνει στην εξουσία

admin

Οι ασθενείς της Ευρώπης -Αθήνα και Ρώμη- έγιναν καλά, αλλά για πόσο;

admin

Νέες αιχμές Στουρνάρα για την οικονομική πολιτική

admin

Τσίπρας, o επόμενος πρωθυπουργός της Ελλάδας;

admin

Το «μεγάλο πάρτι» των κατασκευαστών

admin

Τουρκία: Aνταμείβει τις τράπεζες που δίνουν περισσότερα δάνεια με πιο χαλαρούς κανόνες

admin

Η ΕΚΤ κερδίζει χρόνο για να αναλογιστεί το μέλλον

admin

Χ.Σταϊκούρας: Το Ολοκληρωμένο Σχέδιο αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων

admin

XA:Θετική τάση με -0,58% και πολύ αρνητικό το κλίμα στις διεθνείς αγορές…

admin

Οι γερμανοί συμπαθούν τον Μακρόν αλλά όχι τις ιδέες του

admin

Το τελευταίο πράγμα που χρειάζονται οι τράπεζες είναι ακόμη χαμηλότερα επιτόκια

admin