Image default
Πρώτο Θέμα

Το πόκερ του Τσίπρα για το Μακεδονικό

tsipras maximou 1 800x600Μετά από 20 χρόνια αδράνειας, το 2018 θα μπορούσε να είναι το έτος κατά το οποίο οι πολίτες της ΠΓΔΜ θα μάθουν πώς θα ονομάζεται η χώρα τους.

Η ρήξη χρονολογείται από το 1991, όταν η διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας οδήγησε στη δημιουργία της Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Η Ελλάδα πάντοτε αντιτασσόταν στο όνομα του μικρού βόρειου γείτονα, ισχυριζόμενη ότι ακολουθούταν από εδαφική απειλή για την ελληνική περιοχή της Μακεδονίας.

Σε έναν προσωρινό συμβιβασμό, η ΠΓΔΜ έχει μείνει γνωστή με το προσωρινό και δύσκαμπτο ψευδώνυμο της «Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας» από το 1995.

Είναι ένας αγώνας που δεν έχει μόνο τοπικό ενδιαφέρον. Η ελληνική αδιαλλαξία σε σχέση με το ζήτημα της ονομασίας έχει εμποδίσει τη συμμετοχή της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και έχει παρακωλύσει την πρόοδο στην ένταξή της στην ΕΕ (η Αθήνα έχει ασκήσει βέτο και στα δύο). Τώρα οι δύο χώρες προσπαθούν να αφήσουν το ζήτημα πίσω τους μία για πάντα.

Ο Μάθιου Νίμιτς, ο πρώην βοηθός του Μπιλ Κλίντον, ο οποίος προσπαθεί να μεσολαβήσει στη συναισθηματική διαμάχη από τη δεκαετία του ’90, επέστρεψε στα Σκόπια και την Αθήνα αυτή την εβδομάδα για να πιέσει για έναν συμβιβασμό. Πιθανές λύσεις περιλαμβάνουν υβριδικά ονόματα όπως η «Nova Macedonia» ή η πιο γεωγραφικά ορισμένή «Vardarska Macedonia». Μπορείτε να διαβάσετε το συναρπαστικό προφίλ του BBC για τον 78χρονο διπλωμάτη που έχει περάσει 24 χρόνια και λαμβάνει το μεγαλειώδες ποσό των $1 τον χρόνο για να επικεντρώνεται σε μια λέξη.

Η επίτευξη μιας λύσης δεν θα είναι εύκολη. Ο Αλέξης Τσίπρας, ο έλληνας πρωθυπουργός, μάχεται ενάντια σε σκληρή λαϊκή και πολιτική αντίσταση σε οποιαδήποτε λύση με την «άλλη Μακεδονία». Περίπου 60 τοις εκατό των Ελλήνων αντιτίθενται στη Μακεδονία να εξακολουθεί να αποτελεί μέρος σύνθετου ονόματος και χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Μια άλλη μαζική διαδήλωση αναμένεται στην Αθήνα την Κυριακή.

Το κόμμα της αντιπολίτευσης της Νέας Δημοκρατίας της Ελλάδας έχει επιτεθεί στον κ. Τσίπρα για τον αιφνιδιασμό του στις συνομιλίες με τα Σκόπια. Η Εκκλησία της Ελλάδος, η οποία είχε αρχικά υποστηρίξει τον κ. Τσίπρα, είναι τώρα εναντίον ενός συμβιβασμού. Προσθέστε στο μείγμα τους υπερεθνικιστές που κυβερνούν σε συνασπισμό με τον Τσίπρα – και που έχουν θέσει το μακεδονικό ερώτημα στην καρδιά της πολιτικής ταυτότητάς τους – και όλα μοιάζουν με ένα αξεπέραστο χάος.

Τι κρύβει όλο αυτό για τον κ. Τσίπρα; Ακόμα και το άγγιγμα του θέματος είναι μια στρατηγική υψηλού κινδύνου για τον ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ σε μια χρονιά που θα έπρεπε να γιορτάζει την έξοδο της Ελλάδας από οκτώ χρόνια οικονομικής διάσωσης.

Παρόλα αυτά, οι διπλωματικές ανταμοιβές είναι δελεαστικές. Κάτω από την πίεση της Ουάσινγκτον – η οποία θέλει την ΠΓΔΜ να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ακόμη και αυτή τη χρονιά – και με το κατεστημένο της ΕΕ να ασχολείται με το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ένας συμβιβασμός υπό την ηγεσία του Τσίπρα θα μπορούσε να τον μεταμορφώσει σε Ότο φον Μπίσμαρκ των Βαλκανίων.

Για τους εξοργισμένους Έλληνες, οι οποίοι βρίσκονται υπό τον έλεγχο των εξωτερικών πιστωτών για σχεδόν μια δεκαετία, μπορεί να αποδειχθεί περισσότερη προσβολή απ’ όση μπορούν να αντέξουν. 

Σχετικα αρθρα

Η προσφυγική κρίση ρίχνει τα ποσοστά της Μέρκελ σε χαμηλά τεσσάρων ετών

admin

Ξεσηκωμός κατά των γαλλικών ελίτ

admin

Μία διχασμένη Ευρώπη θα δυσκολευτεί ακόμη και να διαλυθεί

admin

Οι ασθενείς της Ευρώπης -Αθήνα και Ρώμη- έγιναν καλά, αλλά για πόσο;

admin

Η Μέρκελ έχει έξι εβδομάδες για να γράψει ιστορία

admin

Ενισχύοντας την περιορισμένη δύναμη της Ευρώπης

admin

Οι μεγάλοι traders φτιάχνουν το δικό τους χρηματιστήριο

admin

Η βαθύτερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση θα είναι δύσκολη

admin

Bruegel: Κίνδυνος για νέο μνημόνιο σε μερικά χρόνια αν η ελάφρυνση του χρέους δεν είναι επαρκής

admin

Η Ελλάδα αποτυγχάνει στο πρώτο εμπόδιο της διάσωσης

admin

Η πλειοψηφία των καταλανών αυτονομιστών υπό απειλή

admin

Η ΕΚΤ αποφασίζει στις 26 Ιουλίου για την ελληνική έξοδο στην αγορά!

admin

Η Ευρώπη δίνει λόγους αισιοδοξίας στους επενδυτές

admin

Βαλκανική άνοιξη προ των πυλών;

admin

H Goldman Sachs, οι εκλογές και οι τρεις εκπλήξεις

admin

Η λιτότητα δεν είναι το πρόβλημα της Ελλάδας

admin

Ο παραλίγο «μαύρος» Σεπτέμβρης που πέρασε στα ψιλά…

admin

Το ΔΝΤ ζητά περισσότερες δαπάνες για την ενίσχυση της ανάπτυξης

admin