Image default
Πρώτο Θέμα

Το πόκερ του Τσίπρα για το Μακεδονικό

tsipras maximou 1 800x600Μετά από 20 χρόνια αδράνειας, το 2018 θα μπορούσε να είναι το έτος κατά το οποίο οι πολίτες της ΠΓΔΜ θα μάθουν πώς θα ονομάζεται η χώρα τους.

Η ρήξη χρονολογείται από το 1991, όταν η διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας οδήγησε στη δημιουργία της Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Η Ελλάδα πάντοτε αντιτασσόταν στο όνομα του μικρού βόρειου γείτονα, ισχυριζόμενη ότι ακολουθούταν από εδαφική απειλή για την ελληνική περιοχή της Μακεδονίας.

Σε έναν προσωρινό συμβιβασμό, η ΠΓΔΜ έχει μείνει γνωστή με το προσωρινό και δύσκαμπτο ψευδώνυμο της «Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας» από το 1995.

Είναι ένας αγώνας που δεν έχει μόνο τοπικό ενδιαφέρον. Η ελληνική αδιαλλαξία σε σχέση με το ζήτημα της ονομασίας έχει εμποδίσει τη συμμετοχή της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και έχει παρακωλύσει την πρόοδο στην ένταξή της στην ΕΕ (η Αθήνα έχει ασκήσει βέτο και στα δύο). Τώρα οι δύο χώρες προσπαθούν να αφήσουν το ζήτημα πίσω τους μία για πάντα.

Ο Μάθιου Νίμιτς, ο πρώην βοηθός του Μπιλ Κλίντον, ο οποίος προσπαθεί να μεσολαβήσει στη συναισθηματική διαμάχη από τη δεκαετία του ’90, επέστρεψε στα Σκόπια και την Αθήνα αυτή την εβδομάδα για να πιέσει για έναν συμβιβασμό. Πιθανές λύσεις περιλαμβάνουν υβριδικά ονόματα όπως η «Nova Macedonia» ή η πιο γεωγραφικά ορισμένή «Vardarska Macedonia». Μπορείτε να διαβάσετε το συναρπαστικό προφίλ του BBC για τον 78χρονο διπλωμάτη που έχει περάσει 24 χρόνια και λαμβάνει το μεγαλειώδες ποσό των $1 τον χρόνο για να επικεντρώνεται σε μια λέξη.

Η επίτευξη μιας λύσης δεν θα είναι εύκολη. Ο Αλέξης Τσίπρας, ο έλληνας πρωθυπουργός, μάχεται ενάντια σε σκληρή λαϊκή και πολιτική αντίσταση σε οποιαδήποτε λύση με την «άλλη Μακεδονία». Περίπου 60 τοις εκατό των Ελλήνων αντιτίθενται στη Μακεδονία να εξακολουθεί να αποτελεί μέρος σύνθετου ονόματος και χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Μια άλλη μαζική διαδήλωση αναμένεται στην Αθήνα την Κυριακή.

Το κόμμα της αντιπολίτευσης της Νέας Δημοκρατίας της Ελλάδας έχει επιτεθεί στον κ. Τσίπρα για τον αιφνιδιασμό του στις συνομιλίες με τα Σκόπια. Η Εκκλησία της Ελλάδος, η οποία είχε αρχικά υποστηρίξει τον κ. Τσίπρα, είναι τώρα εναντίον ενός συμβιβασμού. Προσθέστε στο μείγμα τους υπερεθνικιστές που κυβερνούν σε συνασπισμό με τον Τσίπρα – και που έχουν θέσει το μακεδονικό ερώτημα στην καρδιά της πολιτικής ταυτότητάς τους – και όλα μοιάζουν με ένα αξεπέραστο χάος.

Τι κρύβει όλο αυτό για τον κ. Τσίπρα; Ακόμα και το άγγιγμα του θέματος είναι μια στρατηγική υψηλού κινδύνου για τον ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ σε μια χρονιά που θα έπρεπε να γιορτάζει την έξοδο της Ελλάδας από οκτώ χρόνια οικονομικής διάσωσης.

Παρόλα αυτά, οι διπλωματικές ανταμοιβές είναι δελεαστικές. Κάτω από την πίεση της Ουάσινγκτον – η οποία θέλει την ΠΓΔΜ να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ακόμη και αυτή τη χρονιά – και με το κατεστημένο της ΕΕ να ασχολείται με το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ένας συμβιβασμός υπό την ηγεσία του Τσίπρα θα μπορούσε να τον μεταμορφώσει σε Ότο φον Μπίσμαρκ των Βαλκανίων.

Για τους εξοργισμένους Έλληνες, οι οποίοι βρίσκονται υπό τον έλεγχο των εξωτερικών πιστωτών για σχεδόν μια δεκαετία, μπορεί να αποδειχθεί περισσότερη προσβολή απ’ όση μπορούν να αντέξουν. 

Σχετικα αρθρα

Τι φοβούνται οι μεγάλοι του Νταβός…

admin

Κίνα : Πιο αργά αναπτυσσόμενη αλλά πιο ισχυρή

admin

Brexit: Πόσο κοντά σε συμφωνία είναι Βρετανία – Ε.Ε.;

admin

Κύμα επενδύσεων στην Ελλάδα προβλέπουν 35 CEOs πολυεθνικών

admin

Στρίβει ή δεν στρίβει ο ΣΥΡΙΖΑ;

admin

Υφεση 3,3% στο δυσμενές σενάριο των stress tests

admin

Η προετοιμασία για την επόμενη κρίση πρέπει να ξεκινήσει τώρα

admin

WSJ: Μετά τις γιορτές … Πρόεδρος της Δημοκρατίας

admin

Τα χρέη που πνίγουν Ιταλία και Ελλάδα αυξάνουν τις ανησυχίες για την τύχη του ευρώ

admin

Το Brexit θα σημαίνει περικοπές για την υπόλοιπη ΕΕ

admin

Σε υψηλά 6 μηνών το ΧΑ

admin

Η Ευρώπη ανακάμπτει, ενώ οι ΗΠΑ συνιστούν κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία

admin

Θα πουληθούν Εθνική Ασφαλιστική και Eurolife;

admin

Η μεγάλη «μάχη» για τις αποκρατικοποιήσεις

admin

Ο Γκι Φέρχοφσταντ εξηγεί γιατί η συμφωνία που θέλει η Βρετανία είναι παράλογη

admin

Παύση πυρός κι όχι συμφωνία

admin

Τα 3 δεδομένα στο ελληνικό αδιέξοδο

admin

Έχει πεθάνει το σχέδιο της May για το Brexit;

admin