Image default
Πρώτο Θέμα

ICAP: Σημαντική αύξηση της κερδοφορίας των ελληνικών επιχειρήσεων το 2016

Ανθεκτικότητα επέδειξαν οι ελληνικές επιχειρήσεις τη διετία 2015-2016, καθώς μέσα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο για την οικονομία, καθώς και τα capital controls κατάφεραν να βελτιώσουν τη λειτουργία τους πετυχαίνοντας αξιοσημείωτες επιδόσεις.

Η ICAP ανέλυσε τα οικονομικά μεγέθη 10.696 επιχειρήσεων (εξαιρουμένων τραπεζών-ασφαλειών) με διαθέσιμους δημοσιευμένους ισολογισμούς για τη διετία 2016-2015.

Οι εταιρείες αυτές κατηγοριοποιήθηκαν σε εννέα κλάδους δραστηριότητας, από τις οποίες οι 2.143 ανήκουν στη μεταποίηση, οι 3.216 είναι εμπορικές, οι 964 ανήκουν στον ξενοδοχειακό κλάδο, οι 718 στον κατασκευαστικό, οι 419 στον κλάδο της ενέργειας – ύδρευσης, οι 545 στον κλάδο των μεταφορών – επικοινωνιών και οι υπόλοιπες 2.691 σε λοιπούς κλάδους κυρίως παροχής υπηρεσιών.

Από την ανάλυση προέκυψε ότι το 2016 ο ελληνικός εταιρικός τομέας, αν και εμφάνισε μικρή σχετικά αύξηση στον κύκλο εργασιών του, κατάφερε μέσω καλύτερης διαχείρισης του κόστους να αυξήσει σημαντικά την κερδοφορία του.

Ο συνολικός κύκλος εργασιών τους αυξήθηκε κατά 3,2% το 2016/15 και διαμορφώθηκε σε περίπου 117,3 δισ. ευρώ. Aύξηση κατέγραψαν οι πωλήσεις σε έξι από τους εννέα ευρύτερους κλάδους του εταιρικού τομέα.

Την υψηλότερη αύξηση στον κύκλο εργασιών κατέγραψε ο κλάδος των κατασκευών (10,8%) και ακολούθησε ο κλάδος του εμπορίου (8,2%) και των ξενοδοχείων-εστιατορίων (7%). Επίσης, χαμηλό αλλά θετικό πρόσημο μεταβολής εμφάνισε ο κλάδος των μεταφορών–επικοινωνιών (1,9%), των λοιπών υπηρεσιών (1,2%) και της γεωργίας–αλιείας (1,1%). Αντίθετα, υποχώρηση έστω και οριακή εμφάνισαν οι πωλήσεις στην ενέργεια–ύδρευση (-2,7%), στα ορυχεία–λατομεία (-1,5%) και στη μεταποίηση (-0,4%).

Όσον αφορά στα συνολικά μικτά κέρδη των εταιρειών, η προσπάθεια συγκράτησης του κόστους πωλήσεων είχε θετικό αντίκτυπο και οδήγησε σε αξιόλογη βελτίωση του μεικτού αποτελέσματος. Τα συνολικά μεικτά κέρδη αυξήθηκαν κατά 6,13% και διαμορφώθηκαν σε 25,5 δισ. ευρώ.

Η αύξηση των μικτών κερδών, σε συνδυασμό με την οριακή μεταβολή (αύξηση μόλις 0,85%) των λοιπών λειτουργικών εξόδων, οδήγησαν στη σημαντική βελτίωση (45,70%) του συνολικού λειτουργικού αποτελέσματος. Εντυπωσιακή ήταν η αύξηση της κερδοφορίας, καθώς τα συνολικά καθαρά κέρδη (προ φόρου) των 10.696 επιχειρήσεων ανήλθαν σε 3,8 δισ. ευρώ το 2016 καταγράφοντας ποσοστιαία αύξηση 72,54%, σε σχέση με το 2015. Τα συνολικά κέρδη EBITDA επίσης αυξήθηκαν, κατά 16,2%, ανερχόμενα σε 11,9 δισ. ευρώ το 2016.

Όσον αφορά τους επί μέρους κλάδους, οι περισσότεροι ήταν κερδοφόροι το 2016. Τη μεγαλύτερη συμμετοχή στα κέρδη είχαν ο κλάδος της μεταποίησης, του εμπορίου και της ενέργειας–ύδρευσης. Από την άλλη πλευρά, ζημιογόνοι κλάδοι το 2016 ήταν αυτοί των κατασκευών και των ορυχείων–λατομείων (ήταν ζημιογόνοι και το 2015).

Περαιτέρω, ο παράγοντας που συνέβαλε περισσότερο στη βελτίωση του συνολικού καθαρού αποτελέσματος ήταν κυρίως οι 1.240 επιχειρήσεις, οι οποίες από ζημιογόνες το 2015 μετατράπηκαν σε κερδοφόρες το 2016. Παράλληλα, όμως, 5.519 επιχειρήσεις οι οποίες ήταν κερδοφόρες και τα δύο έτη αύξησαν το καθαρό τους αποτέλεσμα κατά 9,65%. Επιπλέον, υπήρξαν και 2.803 επιχειρήσεις οι οποίες ήταν ζημιογόνες και τα δύο έτη, αλλά κατάφεραν να περιορίσουν τις ζημιές τους κατά 8,21%.

Σχετικα αρθρα

Δημοκρατική αντίσταση σε μια εποχή λαϊκισμού

admin

Βρετανία και ΕΕ στα πρόθυρα συμφωνίας

admin

Παραμένει στόχος η επίτευξη συνολικής συμφωνίας στο Eurogroup της 22ας Μαΐου

admin

Η Ελλάδα περιμένει υψηλότερο πλεόνασμα φέτος, καλή ανάπτυξη για το 2018

admin

Πώς μας κλέβουν μεμονωμένα ηλεκτρονικά καταστήματα

admin

DW: Αλλάζει ή βουλιάζει η αυτοκινητοβιομηχανία

admin

Κυβέρνηση:Την Πέμπτη θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις

admin

Ποιος θα φάει τελικά το οθωμανικό χαστούκι;

admin

Πώς μπορεί η Ευρώπη να υπερασπιστεί τον εαυτό της

admin

CNBC:Η συμφωνία, καθρέφτης για το πώς αντιμετωπίζονται τα λιγότερο τυχερά κράτη

admin

Βloomberg: Μετατέθηκαν στο μέλλον οι επώδυνες αποφάσεις -Σε λίγους μήνες ξανά στο ίδιο τραπέζι

admin

Η Fed στον «θαυμαστό καινούργιο κόσμο» του Τραμπ

admin

Η Wall Street και το «ράλι των κορόιδων»

admin

Η ωρολογιακή βόμβα της φτώχειας στην Ευρώπη

admin

DW: Η Ιταλία δεν είναι Ελλάδα

admin

Το Brexit δεν πρόκειται να καταστρέψει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Η Ιταλία ίσως.

admin

Νέο χρήμα από την ΕΚΤ στις τράπεζες!

admin

Το Facebook δεν ξέρει τι σκέφτονται οι Γερμανοί ψηφοφόροι

admin