Image default
Πρώτο Θέμα

Αντιστροφή ρόλων: Η Ελλάδα βασίλισσα των αγορών και η Μ. Βρετανία ο νέος ασθενής

ΚαταγÏαφήΤου Matthew A. Winkler–Όταν οι Βρετανοί ψηφοφόροι αποφάσισαν τον Ιούνιο του 2016 να εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι επενδυτές που είχαν προβλέψει το αντίθετο αποτέλεσμα απέσυραν τις τοποθετήσεις τους από τη στερλίνα και το νόμισμα υποχώρησε σε ποσοστό ρεκόρ 8,05%, φτάνοντας σε χαμηλό 31 ετών.

Σχεδόν 20 μήνες αργότερα, η στερλίνα έχει ανακάμψει σε μεγάλο βαθμό, παρέχοντας κάποια ικανοποίηση σε όσους είχαν προβλέψει ότι το Brexit θα αποδειχθεί πιο δυσάρεστο για την ΕΕ.

Ως εδώ οι ευσεβείς πόθοι. Σε μια αντιστροφή ρόλων που κανείς δεν τολμούσε να προβλέψει, η Ελλάδα αναπτύσσεται ταχύτερα από το Ηνωμένο Βασίλειο και υπεραποδίδει στις χρηματιστηριακές αγορές. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι Έλληνες πολίτες, οι οποίοι απέρριψαν τους όρους διάσωσης των πιστωτών της ΕΕ στο δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2015, δεν αποζήτησαν ποτέ τη ρήξη με την Ευρώπη ή την επιστροφή σε μια οικονομία που θα βασιζόταν στις δραχμές. Τώρα που η Ευρώπη ηγείται του αναπτυγμένου κόσμου στην ανάπτυξη, την παραγωγικότητα και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης μετά τα κέρδη 14,2% του ευρώ πέρυσι – τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη συγκριτικά με αυτά των 16 κυριότερων νομισμάτων και με την ισχυρότερη αποτίμηση από το 2003, η Ελλάδα είναι εκείνη που επωφελήθηκε περισσότερο και η Βρετανία είναι ο νέος “ασθενής” της Ευρώπης.

Αντιστροφή ρόλων

Ποσοστιαία μεταβολή του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος σε ετήσια βάση

Από το δημοψήφισμα του Brexit στις 23 Ιουνίου 2016, η στερλίνα παραμένει το νόμισμα με τη χειρότερη απόδοση ακόμη και μετά την υποχώρηση του δολαρίου κατά 12% το 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέταξε το -. Το ευρώ έχει ενισχυθεί κατά 8% από τότε και απολαμβάνει μεγαλύτερη αξία συγκριτικά με τα περισσότερα κυριότερα νομίσματα. Για τις χώρες που συμμετέχουν στην ΕΕ χωρίς να έχουν ευρώ, οι αποτιμήσεις είναι παρόμοιες και μετά την ψηφοφορία του Brexit: η κορώνα Τσεχίας κέρδισε 16% το ζλότι Πολωνίας 13%, το φιορίνι Ουγγαρίας 10% και η κορώνα Δανίας 8%, όπως δείχνουν τα στοιχεία του -.

Η στερλίνα είναι το μόνο νόμισμα με αυξανόμενη αστάθεια, όπως μετράται από την τεκμαρτή μεταβλητότητα, που μετρά την αβεβαιότητα των επενδυτών σχετικά με τις διακυμάνσεις της βρετανικής στερλίνας, που άρχισαν να υπερβαίνουν αυτές του ευρώ το 2016. Από τότε που το ευρωπαϊκό νόμισμα δημιουργήθηκε το 1999, η στερλίνα ποτέ δεν έχει υπάρξει ξανά τόσο ασταθής για διάστημα τόσο πολλών μηνών, σύμφωνα με στοιχεία που συνέταξε το -. Είναι επίσης πρωτοφανές για το βρετανικό νόμισμα να έχει χάσει τόσο μεγάλο μέρος της εμπιστοσύνης στο ξένο συνάλλαγμα, που μπορεί να συγκριθεί με το ζλότι των αναδυόμενων αγορών στις καθημερινές συναλλαγές – μια ειρωνική σύμπτωση για την εχθρότητα εναντίον των Πολωνών μεταναστών που συνέβαλε στην απόφαση του Brexit.

Στην αγορά ομολόγων, η Ελλάδα είναι η “βασίλισσα” των συνολικών αποδόσεων, παρέχοντας αποδόσεις 60% στους επενδυτές από το δημοψήφισμα του Brexit. Τα βρετανικά χρεόγραφα έχασαν 3% και παρόμοια ομόλογα που πωλήθηκαν από χώρες της ευρωζώνης κέρδισαν 7% κατά την ίδια περίοδο, σύμφωνα με τους δείκτες - Barclays που μετρούνται σε δολάρια. Από την 1η Μαρτίου 2012, όταν η κρίση εμπιστοσύνης στην Ελλάδα ήταν στο αποκορύφωμά της και τα χρεόγραφά της διαπραγματεύονταν στα 30 σεντς ανά δολάριο, τα ελληνικά ομόλογα έχουν αποδώσει 429%, κάνοντας να φαίνεται μικροσκοπικό το 19% των ευρωπαϊκών ομολόγων και το 10% των βρετανικών, όπως δείχνουν τα στοιχεία του -.

Οι νικητές και οι χαμένοι μετά το Brexit

Η συνολική απόδοση των κυβερνητικών ομολόγων της Ελλάδας, της ευρωζώνης και του Ηνωμένου Βασιλείου σε δολάρια ΗΠΑ

ΚαταγÏαφή

Για πρώτη φορά σε τουλάχιστον πέντε χρόνια, η ανάπτυξη του Ηνωμένου Βασιλείου είναι κατώτερη από αυτή της ευρωζώνης και 53 οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του - προβλέπουν ότι η σημαντική ανάπτυξη του ΑΕΠ στην Ευρώπη θα συνεχιστεί μέχρι το 2019. Οι ίδιοι αναλυτές προβλέπουν επίσης ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει τη Βρετανία στην ανάπτυξη του ΑΕΠ. Εκτιμούν ότι το ΑΕΠ της Ελλάδας θα παρουσιάσει ρυθμό ανάπτυξης 2,15% φέτος και 2,2% το 2019, ενώ για το Ηνωμένο Βασίλειο βλέπουν ανάπτυξη 1,4% και 1,5% αντίστοιχα. Η οικονομία της ευρωζώνη αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 2,2% και 1,8% κατά τους επόμενους 24 μήνες, σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέταξε το -.

Οι ιδιώτες επενδυτές παρουσιάζουν παρόμοια μετατόπιση προς όφελος της ευρωζώνης μεταξύ των funds που διαπραγματεύονται στις αγορές. Κατά τη διάρκεια των περισσότερων από τους τελευταίους 12 μήνες, οι καθαρές ροές προς την Ευρώπη αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2016, κυρίως εις βάρος των ροών προς τη Βρετανία, δείχνουν τα στοιχεία του -. Η ροή των ETFs στην Ευρώπη ενισχύθηκε κατά 15% και κατά 13% στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά την ίδια περίοδο. Το Global X MSCI Greece ETF, το μεγαλύτερο ETF με έδρα τις ΗΠΑ που επενδύει σε ελληνικές εταιρείες, επωφελήθηκε από μια αύξηση 35% στις καθαρές εισροές από το δημοψήφισμα του Brexit το 2016.

Δεν είναι κι άσχημα για μια χώρα που θεωρήθηκε ότι βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης μόλις τρία χρόνια πριν, από τις “αυθεντίες”, συμπεριλαμβανομένου του πρώην προέδρου της Federal Reserve Alan Greenspan και του δισεκατομμυριούχου επενδυτή George Soros. “Είναι θέμα χρόνου”, πριν η Ελλάδα χρεοκοπήσει και εγκαταλείψει το ευρώ, δήλωσε ο Greenspan στο British Broadcasting Corp. (BBC) τον Φεβρουάριο του 2015. Ένα μήνα αργότερα, ο Soros είπε στην τηλεόραση του - ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να πάει “χαμένη” επειδή “τώρα το παιχνίδι είναι lose-lose”.

Κανείς δεν λέει κάτι τέτοιο για το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι τώρα.

Σχετικα αρθρα

XA: ‘Eσπασε το ανοδικό “σερί”

admin

Βρισκόμαστε εν όψει του τέλους της πανδημίας;

admin

Γερμανικός Τύπος: Η Τουρκία τυπώνει φρέσκο χρήμα

admin

Η πανδημική κρίση φέρνει «κόφτη» και στις αυξήσεις μισθών παγκοσμίως

admin

Γιατί το δολάριο είναι ισχυρότερο απ’ όσο μοιάζει

admin

Απολογισμός ΥΠΟΙΚ: Ένα έτος παρεμβάσεων αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας

admin

Το αμείλικτο σύστημα του Karl Marx

admin

Πανδημική Κρίση και Τουρισμός:Οικονομικός Αντίκτυπος & Προοπτικές

admin

XA:Μάρτιος προσδοκιών και αρνητικής παράδοσης

admin

OTE:Ισχυρές επιδόσεις για τον Όμιλο σε ένα πρωτόγνωρο οικονομικό περιβάλλον-Μέρισμα €0,68 ανά μετοχή

admin

Ο νέος γενναίος κόσμος των κεντρικών τραπεζών – J.Pisani-Ferry

admin

COVID-19 και επιστροφή στην κανονικότητα: Ακόμη και το «εμβολιασμένο» Ισραήλ έχει προβλήματα

admin