Image default
Πρώτο Θέμα

Η πιο σημαντική δουλειά του γερμανικού συνασπισμού

angie electionsΠερισσότεροι από τέσσερις μήνες αφότου οι γερμανοί ψηφοφόροι τιμωρούσαν την κυβέρνηση συνασπισμού τους στις κάλπες, τα δύο βασικά κόμματα συμφώνησαν να προσπαθήσουν ξανά.

Εάν τα απλά μέλη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος εγκρίνουν το προτεινόμενο νέο σύμφωνο με τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της Άνγκελα Μέρκελ, κάτι που δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο, η Γερμανία θα διοικείται εκ νέου από ένα «μεγάλο συνασπισμό».

Είναι μια ελπιδοφόρα εξέλιξη – μια νέα ευκαιρία για τους ηγέτες της χώρας να δείξουν στη Γερμανία, αλλά και στην Ευρώπη, ότι η πραγματιστική κεντρώα κυβέρνηση λειτουργεί καλύτερα από τον λαϊκισμό και τον μαχητικό εθνικισμό. Ωστόσο, η Μέρκελ και οι υπουργοί της έχουν κάποιες παγίδες για να αποφύγουν αν θέλουν να κάνουν το GroKo, όπως ονομάζεται ο συνασπισμός, επιτυχία.

Η σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου θα στρέψει τον συνασπισμό υπέρ του SPD: Το κεντροαριστερό κόμμα δεν έχει μόνο ένα από τα ισχυρά υπουργεία οικονομικών και εξωτερικών υποθέσεων, αλλά και τα δύο. Στο χαρτί, αυτό θα μπορούσε να είναι καλό. Η Γερμανία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει λίγο λιγότερο από το αυστηρό δημοσιονομικό συντηρητισμό της CDU και λίγο περισσότερο από αυτό που ζητά το SPD – περισσότερες δημόσιες επενδύσεις και πιο τολμηρή μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η συμφωνία πολιτικής των μερών δείχνει να σημειώνει αυτές τις θέσεις. Η εφαρμογή της, όμως, θα είναι ένα άλλο θέμα. Το πιο αριστερόστροφο μίγμα αυξάνει τον κίνδυνο ότι η υποσχόμενη αύξηση των δημοσίων δαπανών θα πάει πολύ μακριά ή θα αποδυναμωθεί από μη παραγωγικά προγράμματα.

Ελπίζουμε ότι ο νέος υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, θα μπορέσει να συνδυάσει υψηλότερες δημόσιες επενδύσεις με αποτελεσματική δημοσιονομική πειθαρχία. Μεγαλύτερη έμφαση στις υποδομές θα βοηθήσει. Η Γερμανία ξοδεύει ένα μικρότερο μερίδιο του εθνικού εισοδήματος στις επενδύσεις υποδομής από ό, τι οι περισσότερες άλλες προηγμένες οικονομίες – και η χώρα σίγουρα δεν έχει έλλειψη αποταμιεύσεων που χρειάζονται για τη χρηματοδότηση αξιόλογων έργων.

Η μεγαλύτερη απειλή, ωστόσο, είναι ότι ο συνασπισμός θα χάσει το βλέμμα του από τον πραγματικό στόχο – την αποκατάσταση της πίστης στο γερμανικό κέντρο και την ηγεσία.

Οι συνασπισμοί είναι γάμοι χωρίς αγάπη στις καλύτερες εποχές. Και το SPD, απογοητευμένο από τις επιδόσεις του στις εκλογές, είναι εσωτερικά κατακερματισμένο: το κόμμα ανάγκασε μάλιστα και τον ηγέτη του, Μάρτιν Σουλτς, να παραιτηθεί από την προσπάθειά του να γίνει υπουργός εξωτερικών. Η σφράγιση του συμφώνου είναι μόνο το πρώτο βήμα. Το να το κάνουν να δουλέψει θα απαιτήσει προσπάθεια και συγκράτηση από όλες τις πλευρές.

Ένας συνασπισμός που καυγαδίζει και αποτυγχάνει δεν θα βλάψει μόνο τις προοπτικές των κομμάτων στις κάλπες την επόμενη φορά. Θα ενισχύσει την ανερχόμενη άκρα δεξιά AfD, θα θέσει σε κίνδυνο το ρεκόρ του οικονομικού δυναμισμού της Γερμανίας και θα μειώσει τις προοπτικές για την καλύτερη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για όλα τα μέλη της. Πολλά διακυβεύονται αν και όταν το GroKo ξεκινήσει δουλειά.

Σχετικα αρθρα

Οι συνομιλίες συνασπισμού της Γερμανίας μπαίνουν στην τελική ευθεία

admin

Η Ευρώπη περιμένει άλλο ένα εκατομμύριο προσφύγων φέτος σύμφωνα με τον ΟΗΕ

admin

Διορθώστε τη δομή του ευρώ – Η Ευρωζώνη δεν θα αντέξει μια νέα δομική κρίση

admin

Οι βάρβαροι της Ευρώπης εντός των πυλών

admin

Το συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας ενισχύει τους ευρωσκεπτικιστές

admin

ΕΚΠΟΙΖΩ : Να ενεργήσουν έως τις 31/1/2014 για να «προστατεύσουν την κύρια κατοικία τους»…

admin

Η Βόρεια Μακεδονία , η ένταξη στο ΝΑΤΟ και η επόμενη μέρα

admin

Πέντε Γερμανοί Σοφοί : Μόνο στην Ελλάδα δεν αξιοποιούνται πλήρως οι παραγωγικές δυνατότητες

admin

Η Ευρώπη διχάζεται για τους πρόσφυγες

admin

Γερμανικός Τύπος: Από τις Βερσαλλίες η νέα γαλλική δημοκρατία

admin

Οι Βρυξέλλες θεωρούν «απαραίτητη» την αύξηση των μισθών στη Γερμανία

admin

Ενισχύοντας την περιορισμένη δύναμη της Ευρώπης

admin

Handelsblatt: Ανακάμπτουν οι ελληνικές τράπεζες

admin

Επιστρέφουν οι κατασχέσεις για χρέη προς το Δημόσιο

admin

Bruegel : Μόνο με βιώσιμη «ισχυρή» ανάπτυξη θα σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της

admin

Μαντέλα: Πηγή έμπνευσης για την ανθρωπότητα

admin

Πλήττεται από το σκάνδαλο Russiagate ο ιταλικός κυβερνητικός συνασπισμός

admin

Εκ νέου διαβουλεύσεις CDU, CSU και SPD

admin