Image default
Πρώτο Θέμα

Μην εφησυχάζεστε για τις εκλογές της Ιταλίας

dma euro italien DW Wirtschaft FrankfurtΟι επενδυτές που εξετάζουν τις επερχόμενες εκλογές της Ιταλίας προφανώς δεν βλέπουν την αιτία για συναγερμό, αλλά η διάθεσή τους μπορεί να μη διαρκέσει.

Η ψηφοφορία φαίνεται ότι θα οδηγήσει σε υπερβολικά αδύναμη κυβέρνηση συνασπισμού για να αντιμετωπίσει τις δίδυμες προκλήσεις της χώρας, την αργή ανάπτυξη και το υψηλό χρέος.

Προς το παρόν, κυριαρχεί η ηρεμία. Η απόδοση των 10ετών ομολόγων της χώρας, η οποία ανήλθε σε πάνω από 7% κατά την οικονομική κρίση της Ευρώπης, κινείται γύρω στο 2%. Η αγορά μετοχών της Ιταλίας έχει πληγεί από την πρόσφατη παγκόσμια αποτυχία, αλλά εξακολουθεί να ξεπερνά τους ευρωπαίους ομολόγους της.

Μέχρι τώρα, η πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για ποσοτική χαλάρωση βοήθησε να καλυφθεί η αστάθεια της Ιταλίας. Ωστόσο, η ΕΚΤ ενδέχεται να σταματήσει να αγοράζει νέα ομόλογα το φθινόπωρο. Όταν συμβεί αυτό, τα βαθιά προβλήματα της Ιταλίας θα επιστρέψουν στο προσκήνιο.

Η οικονομία έχει σημειώσει πρόοδο πρόσφατα. Η ανάπτυξη αυξάνεται και το ποσοστό ανεργίας έχει μειωθεί στο 10,8% – ακόμα πολύ υψηλό, αλλά το χαμηλότερο σε περισσότερα από πέντε χρόνια. Μετά από παρατεταμένη συντριβή, οι τράπεζες προσπαθούν τελικά να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Αυτό είναι σημαντικό, διότι θα κάνει τις τράπεζες πιο ανθεκτικές στις κρίσεις και θα απελευθερώσει κεφάλαια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση του δανεισμού.

Το πρόβλημα είναι ότι οι εκλογές είναι απίθανο να βοηθήσουν. Η ιταλική πολιτική αποτελείται από τρεις κύριες ομάδες: την κεντροαριστερά, με επικεφαλής τον Ματέο Ρέντσι, την κεντροδεξιά, με επικεφαλής τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, και το αντικαθεστωτικό Κίνημα Πέντε Αστέρων, με επικεφαλής τον Λουίτζι Ντι Μάιο. Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, κανένας δε θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση. Το αναμενόμενο αποτέλεσμα είναι είτε ένας ασταθής «μεγάλος συνασπισμός» είτε ένα παρατεταμένο αδιέξοδο, οδηγώντας σε εύθετο χρόνο σε νέες εκλογές.

Θα ήταν τόσο κακό αυτό; Πολλοί επενδυτές φαίνεται να πιστεύουν ότι, εφόσον η Ιταλία δεν εκλέξει μια ανοιχτά ευρωσκεπτικιστική κυβέρνηση, η ευρωζώνη θα είναι εντάξει. Είναι άλλωστε η Ιταλία, όπου οι αδύναμες και ασταθείς κυβερνήσεις δεν είναι ακριβώς ανήκουστες.

Αυτή τη φορά θα είναι διαφορετικά. Το δημόσιο χρέος της Ιταλίας ανέρχεται σε 132 τοις εκατό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος και οι πολιτικές που απαιτούνται για να βρεθεί σε μια βιώσιμη πτωτική πορεία δε βρίσκονται πουθενά. Όταν η επόμενη κρίση πλήξει τη ζώνη του ευρώ, τα κατακερματισμένα δημόσια οικονομικά της Ιταλίας θα αποτελέσουν το επίκεντρο έντονης ανησυχίας – και οι επενδυτές θα θυμηθούν ότι η Ιταλία παραμένει η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης και μία από τις μεγαλύτερες μεταποιητικές χώρες στον κόσμο.

Προς το παρόν, οι προσεχείς εκλογές δεν μοιάζουν με μεγάλο πρόβλημα. Πολύ σύντομα, μπορεί να υπάρξει λόγος να μετανιώσουμε αυτόν τον εφησυχασμό.

Σχετικα αρθρα

Φουντώνει ο «πόλεμος» του γάλακτος

admin

Γερμανικός Τύπος: Παζάρι για τα πόστα στις Βρυξέλλες

admin

Η εξάρτιση του Τραμπ από το Twitter αποσταθεροποιεί τον κόσμο

admin

Ν.Roubini:10 λόγοι για την επικείμενη «τέλεια» ύφεση

admin

Κυβερνητική κρίση στην Ιταλία

admin

Η Ιταλία εξακολουθεί να αποτελεί το σημαντικότερο προορισμό των ελληνικών εξαγωγών

admin

Το Grexit ίσως είναι το καλύτερο τέλος για έναν κακό γάμο

admin

ΧΑ:Βατήρας ανόδου…

admin

Το νέο πρόσωπο ενός κόσμου που αλλάζει…

admin

Ο Τσίπρας σε τροχιά ρήξης, οι καταθέτες σε σύγχυση

admin

Ο Σουλτς, τα ψαροχώρια και το δράμα των προγνωστικών

admin

Στο «κενό» το γαλλο-γερμανικό σχέδιο μεταρρύθμισης της ευρωζώνης

admin

Η Γερμανία προειδοποιεί για συνέπειες της απραξίας για το προσφυγικό

admin

Αγώνας δρόμου για ιδιωτικοποίηση τραπεζών

admin

Η σωστή μέθοδος για επενδύσεις στην Ευρώπη

admin

Οι νικητές και οι χαμένοι από το ράλι στα ομόλογα

admin

Η Τουρκία βάζει στο μάτι τον χρυσό της Βενεζουέλας

admin

Ευρώπη:Το φάντασμα της ύφεσης και οι χρησμοί της Lagard

admin