Image default
Πρώτο Θέμα

Προβληματισμός για καθυστερήσεις στους πλειστηριασμούς

  • Written by EDITOR
  • Published in TOP STORY

bankssssssssssssssssΗ ατζέντα του γεύματος που παρέθεσε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών στη διοίκηση και σε διευθυντικά στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδας ήταν μάλλον τυπική και είναι ενδεικτικό ότι τραπεζικές πηγές που συμμετείχαν, ανέφεραν χαρακτηριστικά στο iefimerida ότι «δεν μπορούν να ειπωθούν και πάρα πολλά μεταξύ 30 ατόμων».

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν τουλάχιστον δύο σημεία κοινού προβληματισμού.

Όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές, σε αντίθεση με τις αρχικές εκτιμήσεις, ο ρυθμός των πλειστηριασμών είναι πολύ αργός από την αρχή του χρόνου και πλέον αναμένεται η 21η Φεβρουαρίου, οπότε ενεργοποιείται η φρεσκοψηφισμένη διάταξη περί διενέργειας αποκλειστικά και μόνο ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. «Οι τράπεζες έχουν προγραμματισμό και μένουν σε αυτόν» σημειώνουν οι ίδιες πηγές, με φόντο την Έκθεση Συμμόρφωσης της Κομισιόν, στην οποία αναφέρεται πως οι τράπεζες έχουν δεσμευθεί για 10.000 πλειστηριασμούς ως το τέλος του χρόνου, στόχος που σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι φιλόδοξος.

Δεύτερο σημείο προβληματισμού είναι η αποκαλούμενη «επόμενη ημέρα», κυρίως σε ό,τι αφορά στη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος. Συζήτηση για την ύπαρξη προληπτικής γραμμής, στην αναγκαιότητα της οποίας επιμένει ο Γ. Στουρνάρας, σύμφωνα με πληροφορίες δεν έγινε, ωστόσο το ζήτημα του waiver απασχολεί τα επιτελεία των τραπεζών. «Φυσικά και το θέλουμε», δηλώνουν τραπεζικές πηγές, αναγνωρίζοντας, ωστόσο, το πολιτικό πρόβλημα που ανακύπτει, με δεδομένο ότι για να διατηρηθεί το waiver θα πρέπει η Ελλάδα να παραμείνει υπό κάποια «ομπρέλα», καθώς είναι μάλλον απίθανο το ενδεχόμενο αναβάθμισης 6 βαθμίδων, έτσι ώστε τα ελληνικά ομόλογα να βγουν από την κατηγορία «σκουπίδια». Σημειωτέον ότι το waiver δεν αφορά μόνο στη δυνατότητα άντλησης φτηνού χρήματος από την ΕΚΤ, αλλά κυρίως στη δυνατότητα των τραπεζών να δανείζονται φτηνότερα στη διατραπεζική αγορά.

Την επόμενη εβδομάδα- μάλλον την Τετάρτη- οι ελληνικές τράπεζες θα αποστείλουν τα πρώτα στοιχεία στο πλαίσιο διενέργειας των stress tests, ενώ στο τέλος του μήνα αναμένεται η επικεφαλής του SSM, Ν. Νουί, για προγραμματισμένες συναντήσεις με τα επιτελεία των τραπεζών και την Τράπεζα της Ελλάδας.

Last modified onΤετάρτη, 14 Φεβρουαρίου 2018 20:39

Σχετικα αρθρα

Κόντρα αναλυτών – ΔΝΤ για την Ευρώπη

admin

Μάχη Μεϊμαράκη-Μητσοτάκη στις 10/01/2016

admin

ΕΕ: Συμφωνία με Ιταλία, μέτρα για το σκληρό Brexit

admin

Χρέος και ανάπτυξη στο «μενού» του EWG

admin

Ανάσα για την Ευρώπη η νίκη Μακρόν

admin

Κοροναϊός: Φόβοι ότι θα αφανίσει χρηματιστηριακή αξία $400 δισ. στην Κίνα

admin

Γερμανία: Nέα, «γκρίζα» εποχή της οικονομίας

admin

Ο μεγάλος εκβιασμός για νέο μνημόνιο

admin

Τι έχει να πει η ιστορία για την οικονομία που θα κληρονομήσει ο Τραμπ

admin

DW: Η παγωμένη άνοιξη της Τουρκίας

admin

Οι αγορές ομολόγων έχουν δίκιο να ανησυχούν για το ιταλικό δημοψήφισμα

admin

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την Ελλάδα

admin

Σημίτης: Πιθανή η έξοδος από το €

admin

ΕΕ και ΗΠΑ στα χαρακώματα εμπορικού πολέμου

admin

Πως το «Inferno» των ιταλικών τραπεζών απειλεί να τινάξει στον αέρα την Ευρωζώνη

admin

Folli Follie: Η τρύπα των 2 δισ. και… άλλα πολλά ερωτήματα!

admin

Ο Emmanuel Macron εξετάζει πιο προσεκτικά το Facebook

admin

DW: Ακόμα περισσότεροι γερμανοί τουρίστες στην Ελλάδα το 2018;

admin