Image default
Πρώτο Θέμα

Η αναθερμασμένη ευρωπαϊκή επανάσταση του Μακρόν

emm europe flagsΟι βετεράνοι του κοινοβουλίου της ΕΕ βρίσκονται σε αναστάτωση αυτήν την εβδομάδα αφού ο Εμανουέλ Μακρόν επιβεβαίωσε ότι σκοπεύει να κυνηγήσει τα «απολιθωμένα» πολιτικά κόμματα της Ευρώπης.

Κατά τη διάρκεια μιας δίωρης συνεδρίασης με δημοσιογράφους την Τρίτη, ο γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι η Ευρώπη χρειάζεται «πολιτική αναμόρφωση» και «ιδεολογική διευκρίνιση» όταν θα πραγματοποιηθούν το προσεχές έτος οι εκλογές για την ΕΕ.

Οι καθιερωμένες πολιτικές ομάδες, όπως επεσήμανε, είχαν χάσει τη συνάφειά τους λόγω των εσωτερικών «ασυνεπειών», αφήνοντας έναν χώρο για μια «ρεφορμιστική» και «προοδευτική» δύναμη όπως το δικό του κίνημα En Marche. Αυτοί οι «προοδευτικοί», ελπίζει ο Μακρόν, μπορούν να βοηθήσουν στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων υπέρ της ολοκλήρωσης που δεσμεύθηκε κατά τη διάρκεια ομιλίας ορόσημο στη Σορβόννη τον Σεπτέμβριο σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης.

Τα κατεστημένα κόμματα θα πρέπει να ανησυχούν: ο 40χρονος κ. Μακρόν είναι σε φόρμα. Εισέβαλε στη γαλλική πολιτική και ανέβηκε στην προεδρία μόλις ένα χρόνο μετά τη δημιουργία του κινήματος (αν και βοηθήθηκε από μερικά μεγάλα κτυπήματα της τύχης). Η κυρίαρχη αριστερά και δεξιά της Γαλλίας έχουν μείνει κλονισμένες. Το En Marche κέρδισε μια συντριπτική πλειοψηφία στην Εθνική Βουλή.

Ο κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έδειξε σημάδια νευρικότητας την Τετάρτη όταν πίεσε τον πρόεδρο της Γαλλίας να επιλέξει μία από τις εδραιωμένες ομάδες πριν από τις εκλογές, τις οποίες ο κ. Μακρόν απέρριψε μέχρι στιγμής. «Όλοι όσοι κατεβαίνουν για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να δηλώσουν πολύ πριν από τις ευρωεκλογές σε ποια ομάδα θα ανήκουν σε περίπτωση που εκλεγούν», δήλωσε ο κ. Γιούνκερ.

Αλλά η διάλυση της ευρωπαϊκής πολιτικής τάξης είναι πιο δύσκολος στόχος – και υπάρχουν ενδείξεις ότι ο κ. Μακρόν αναθεώρησε τις φιλοδοξίες του.

Δεν υπάρχει πλέον λόγος για τη δημιουργία παρατάξεων En Marche σε ολόκληρη την ΕΕ ή ακόμη και για σχηματισμό συμμαχιών με κόμματα ομοϊδεατών πριν από τις εκλογές. Ο πρόεδρος ήταν σαφής την Τρίτη: θα επιδιώξει να δημιουργήσει μια νέα πολιτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εν συνεχεία των εκλογών, όχι πριν.

Έχουν δημιουργηθεί επαφές με το ισπανικό κεντρώο κόμμα Ciudadanos, τον Ματέο Ρέντσι στην Ιταλία, καθώς και με τους Πράσινους και τους Σοσιαλδημοκράτες στη Γερμανία. Όμως, αυτά τα κόμματα θα περιμένουν όλοι να δουν πόσες έδρες μπορεί να συγκεντρώσει το En Marche το 2019 – και πώς θα πάνε οι ευρωσκεπτικιστές λαϊκιστές – πριν συμφωνήσουν να συμμετάσχουν στην επανάσταση του κ. Μακρόν.

Τα μεγαλύτερα σχέδια του κ. Μακρόν εξηγούν την απροθυμία του να υποστηρίξει τη λεγόμενη διαδικασία Spitzenkandidaten – όπου οι ευρωβουλευτές επιλέγουν τον διάδοχο του Γιούνκερ από τους κορυφαίους υποψήφιους για τα κόμματα. Ο πρόεδρος δεν είναι βέβαιο ότι θα αποκτήσει επαρκή επιρροή στο κοινοβούλιο για να μπορέσει να καθορίσει την επιλογή του επόμενου αφεντικού της επιτροπής.

Και αυτή τη φορά, δεν έχει το περιθώριο να βασιστεί στην τύχη, καθώς η επιτυχία της προεδρίας του εξαρτάται εν μέρει από το αν μπορεί να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις του στην ΕΕ. 

Σχετικα αρθρα

Δρ.Χ.Βλάδος:Το «εγκεφαλικό» της παγκόσμιας οικονομίας και η Ελλάδα…

admin

Μποξ χωρίς γάντια στο Euro Working Group!

admin

«Παγώνουν» τα εμπορικά καταστημάτα

admin

Reuters: Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων κατρακυλούν

admin

Η μεταρρύθμιση αυξάνει την πίεση….

admin

Η Ελλάδα βλέπει ηπιότερη ύφεση για το 2016

admin

Μorgan Stanley: 6 λόγοι που καθιστούν τις ελληνικές τράπεζες το μεγάλο «trade» του 2020

admin

Bloomberg: Γιατί η Ευρώπη είναι πλέον σε καλύτερη μοίρα από τις ΗΠΑ

admin

Με το… ζόρι πρόεδρος της γερμανικής Βουλής ο Σόιμπλε

admin

Τρία μαθήματα για τους επενδυτές σε άστατες αγορές

admin

Η πολιτική της οικονομικής ανοησίας

admin

Γιάννης Στουρνάρας: Οι τράπεζες μπορεί και πρέπει να ηγηθούν της προσπάθειας για ένα βιώσιμο μέλλον

admin

Μυστική διπλωματία για το deal με την τρόικα

admin

Eurobank: Πόσα δισ. € θα χάσει… ο έλληνας φορολογούμενος

admin

ΟΟΣΑ: Ανατρέψτε το Brexit με δεύτερο δημοψήφισμα για να σώσετε την οικονομία

admin

Ο κόσμος το 2015

admin

Η ελληνική ναυτιλιακή βιομηχανία υπό την απειλή υψηλότερων φόρων

admin

Ευρωπαϊκές πηγές: Ανοιχτό θέμα ακόμη οι 120 δόσεις -Τι προβλέπει η ρύθμιση

admin