Image default
Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν νικητές στη Συρία

Wright Syria3Οι θάνατοι συνεχίζονται στη Συρία, επτά χρόνια μετά την άγρια ​​εθνο-σεχταριστική σύγκρουση.

Ωστόσο, το αδύναμο προσκήνιο της προσοχής του κόσμου αρχίζει να απομακρύνεται από αυτόν τον πόλεμο, ο οποίος θεωρούν πολλοί ότι έχει σχεδόν τελειώσει. Δεν έχει. Αλλά και να είχε, είναι δυνατόν να προσδιορίσουμε τυχόν νικητές μεταξύ των πολλών ηττημένων;

Πρώτον, οι ηττημένοι, με πρώτο μεταξύ τους των συριακό λαό, που υποφέρει σε κλίμακα με λίγες σύγχρονες παραλληλίες. Η εκτεταμένη εκτίμηση των 500.000 νεκρών μπορεί να αποδειχθεί συντηρητική. Περίπου το ήμισυ του προπολεμικού πληθυσμού των 23 εκατομμυρίων, περισσότεροι από 11 εκατομμύρια άνθρωποι, έχουν εκτοπιστεί και σχεδόν οι μισοί από αυτούς έχουν οδηγηθεί σε εξορία. Ο αριθμός των νεκρών και των εκτοπισμένων συνεχίζει να αυξάνεται ούτως ή άλλως, καθώς το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Ασάντ συνεχίζει να βομβαρδίζει τα νοσοκομεία και τις αγορές στο Ιντλίμπ στα βορειοδυτικά ή χρησιμοποιώντας αέριο χλωρίου έναντι του αδιάλλακτου επαναστατημένου θύλακα της ανατολικής Γκούτα κοντά στη Δαμασκό.

Οι αντάρτες επίσης, προφανώς, είναι χαμένοι. Η δημοκρατική διαμαρτυρία που ξεκίνησε πριν από επτά χρόνια, μετατράπηκε γρήγορα σε εξέγερση όταν η δικτατορία του Ασάντ αποφάσισε να την πνίξει στο αίμα. Ένα αρχικά ευρείας κλίμακας κίνημα, αντλώντας από τα περισσότερα σκέλη της πολυ-θρησκευτικής κοινωνίας της Συρίας, μετατράπηκε τότε σε σουνιτική εξέγερση, ειδικά αφού οι Ασάντ έστριψαν το θρησκευτικό μαχαίρι για να ενισχύσουν το μειονοτικό τους καθεστώς.

Οι κύριοι αντάρτες με την πάροδο του χρόνου έχασαν έδαφος από τους σαλαφιστές τζιχαντιστές. Οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι βοήθησαν άθελά τους αυτήν τη μετατόπιση, ενθαρρύνοντας την εξέγερση, αλλά αποτυγχάνοντας να δώσουν σε λιγότερο ή περισσότερο μετριοπαθείς αντάρτες τα μέσα για να ανατρέψουν τους Ασάντ. Η Δύση ανέθεσε σε μεγάλο βαθμό τη στήριξη της εξέγερσης στη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και την Τουρκία, αφήνοντας ένα κενό να καλυφθεί από την Isis, την Αλ Κάιντα και άλλες ομάδες τζιχάντ.

Το κράτος των Ασάντ, στερούμενου ανθρώπινου δυναμικού και χρήματος και τουλάχιστον τρεις φορές κοντά στην κατάρρευση, έχει σωθεί από τις αεροπορικές και εδαφικές δυνάμεις της Ρωσίας που παρέχονται κυρίως από το Ιράν και τη σειρά των πολιτοφυλακών του. Ωστόσο, παρόλο που ο πρόεδρος Ασάντ φαίνεται να είναι νικητής, παραμένει ένας προστατευόμενος δύο δυνάμεων – Ρωσίας και Ιράν – που είναι επικεφαλής ενός κράτους που χωρίζεται ανάμεσα σε παραστρατιωτικές συμμορίες και ιδιωτικούς στρατούς. Η εξουσία του είναι πιο περιορισμένη από ό, τι φαίνεται, ακόμη και αν η Isis έχει σχεδόν ηττηθεί στο πεδίο της μάχης.

Ένας φαινομενικός νικητής από το χάος και τον κατακερματισμό είναι η κουρδική μειονότητα της Συρίας, της οποίας οι Λαϊκές Προστατευτικές Δυνάμεις (YPG) κατέλαβαν τον έλεγχο ενός τέταρτου της χώρας. Μαχόμενο με την υποστήριξη της αμερικανικής αεροπορικής δύναμης ως αιχμή του δόρατος εναντίον της Isis, το YPG έπιασε τη φαντασία του κόσμου. Αλλά μπορεί να έχει υπερβάλει. Η Τουρκία εισέβαλε στο Αφρίν, το δυτικό τμήμα του εδάφους του YPG, για να εμποδίσει τη φιλοδοξία των Κούρδων να δημιουργήσουν μια αυτοδιοικούμενη περιοχή στη βόρεια Συρία, η οποία φοβάται ότι θα τροφοδοτήσει τη συνδεδεμένη κουρδική εξέγερση στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Οι Σύροι Κούρδοι πιθανώς υπερεκτιμούν το βαθμό στον οποίο η ακανόνιστη κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θα στηρίξει τις φιλοδοξίες τους. Οι ΗΠΑ στερούνται συνεκτικής πολιτικής για τη Συρία και, δεδομένης της καταστροφικής έκβασης της εισβολής του 2003 στο Ιράκ, έχει χάσει το μεγαλύτερο μέρος της ικανότητάς της να διαμορφώνει γεγονότα στη Μέση Ανατολή.

Η Τουρκία, επίσης, παρ’ ότι ο πρόεδρος της, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θριαμβολογεί για την ικανότητά του να παρεμβαίνει στη Συρία, δεν μπορεί να θεωρηθεί νικητής. Ο αρχικός της στόχος, να ανατρέψει τους Ασάντ και να εγκαταστήσει μια εναλλακτική λύση υπό την ηγεσία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ματαιώθηκε. Προς τον σκοπό αυτό, η Άγκυρα μετέτρεψε την Τουρκία σε μια εγκατάσταση για εθελοντές αντάρτες που επέτρεψαν στον τζιχαντισμό να βγάλει ρίζες. Η τουρκική παρέμβαση στη βορειοδυτική Συρία έχει την εύνοια του Βλαντίμιρ Πούτιν από τη στιγμή που η Ρωσία ελέγχει αυτόν τον εναέριο χώρο.

Ο Ρώσος πρόεδρος έχει χρησιμοποιήσει τη Συρία ως εφαλτήριο για την επιστροφή της Μόσχας ως παγκόσμια δύναμη, με την βοήθεια της αργής και συγχυσμένης απόσυρσης των ΗΠΑ. Ενώ αυτό είναι μια νίκη, οι προοπτικές της Ρωσίας στη Συρία δύσκολα φαίνονται ρόδινες.

Την περασμένη εβδομάδα, οι δυνάμεις που συνδέονται με την Αλ Κάιντα στο Ιντλίμπ κατέρριψαν ένα ρωσικό αεροπλάνο. Στο έδαφος, η Μόσχα πρέπει να στηριχθεί στην Ιρανική Επαναστατική Φρουρά, τη Χεζμπολάχ και τις πολιτοφυλακές του Ιράκ και του Αφγανιστάν που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Πριν από λίγο περισσότερο από μία εβδομάδα, η Ρωσία υποδέχτηκε σύνοδο κορυφής για τη Συρία στο Σότσι. Αλλά δεν έχει κάνει τίποτα καλύτερο για να διαμορφώσει μια μετάβαση από τον πόλεμο, χωρίς την οποία είναι δύσκολο να δούμε πώς η Συρία μπορεί να ανοικοδομηθεί, φυσικά ή πολιτικά. Η ΕΕ αρνείται να δεσμευτεί για ανασυγκρότηση χωρίς πολιτική διευθέτηση και συμφωνία για το μέλλον των Ασάντ.

Το Ιράν, με τη σαφή στρατηγική του να εδραιώσει έναν άξονα Σιιτών μέσω του Ιράκ και της Συρίας στον Λίβανο και τη Μεσόγειο, μοιάζει περισσότερο με νικητή. Μέσω της Επαναστατικής Φρουράς, επιθεωρητή στο εσωτερικό και εκστρατευτική δύναμη στο εξωτερικό, έχει παραστρατιωτικοποιήσει την περιοχή προς όφελός του. Ωστόσο, έχει χάσει την ευκαιρία να κάνει τους γείτονές του να αισθάνονται άνετα με την εμφάνισή τους ως περιφερειακή δύναμη, πολώνοντας το στρατόπεδο υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας εναντίον του και παρέχοντας ένα έτοιμο άλλοθι για τους άραβες σουνίτες υπερασπιστές.

Όπως κι αν φαίνεται, είναι δύσκολο να δούμε κάποιον νικητή στον χομπσιανό εφιάλτη που είναι η Συρία, με τις βαθιές λίμνες απελπισίας και εκδίωξης για να ψαρέψουν οι πολέμαρχοι και οι τζιχαντιστές.

Σχετικα αρθρα

XA: ‘Eσπασε το ανοδικό “σερί”

admin

Βρισκόμαστε εν όψει του τέλους της πανδημίας;

admin

Γερμανικός Τύπος: Η Τουρκία τυπώνει φρέσκο χρήμα

admin

Η πανδημική κρίση φέρνει «κόφτη» και στις αυξήσεις μισθών παγκοσμίως

admin

Γιατί το δολάριο είναι ισχυρότερο απ’ όσο μοιάζει

admin

Απολογισμός ΥΠΟΙΚ: Ένα έτος παρεμβάσεων αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας

admin

Το αμείλικτο σύστημα του Karl Marx

admin

Πανδημική Κρίση και Τουρισμός:Οικονομικός Αντίκτυπος & Προοπτικές

admin

XA:Μάρτιος προσδοκιών και αρνητικής παράδοσης

admin

OTE:Ισχυρές επιδόσεις για τον Όμιλο σε ένα πρωτόγνωρο οικονομικό περιβάλλον-Μέρισμα €0,68 ανά μετοχή

admin

Ο νέος γενναίος κόσμος των κεντρικών τραπεζών – J.Pisani-Ferry

admin

COVID-19 και επιστροφή στην κανονικότητα: Ακόμη και το «εμβολιασμένο» Ισραήλ έχει προβλήματα

admin