Image default
Πρώτο Θέμα

Η Βρετανία ετοιμάζεται να πει στον κόσμο ότι «το Brexit δε σημαίνει Brexit»

brexit 759wΗ Βρετανία έχει ένα μήνυμα για τον υπόλοιπο κόσμο μετά το Brexit το επόμενο έτος: παρακαλούμε προσποιηθείτε ότι είμαστε ακόμα στην ΕΕ.

Ένα «τεχνικό σημείωμα» που ετοίμασε η βρετανική κυβέρνηση καλεί τα κράτη που δεν ανήκουν στην ΕΕ να μεταχειριστούν το Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη μεταβατική περίοδο μετά τον Μάρτιο του 2019, σαν να καλύπτεται ακόμη από τις 700 Συνθήκες από τα αλιευτικά δικαιώματα μέχρι την ανταλλαγή δεδομένων.

«Για να επινοήσουμε μια έκφραση, πρόκειται να πει στον κόσμο ότι το Brexit δε σημαίνει Brexit», δήλωσε ένας αξιωματούχος της ΕΕ.

Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία για να διατηρηθεί το Ηνωμένο Βασίλειο πλήρως καλυπτόμενο από τέτοιες διεθνείς συμφωνίες, η Βρετανία κινδυνεύει να δεσμεύεται από τις υποχρεώσεις των Συνθηκών κατά τη μεταβατική περίοδο μετά το Brexit, χωρίς να απολαμβάνει κανένα από τα οφέλη. Η προοπτική οδηγεί σε μια προσπάθεια στο Whitehall να βρει μια λύση.

Το έγγραφο που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη αντιπροσωπεύει μια στροφή στην προσέγγιση του Ηνωμένου Βασιλείου στις συμφωνίες, τις οποίες αρχικά προσπάθησε να επαναλάβει με διμερείς διαπραγματεύσεις μόνο με το Ηνωμένο Βασίλειο με τις σχετικές χώρες.

Σύμφωνα με το αναθεωρημένο σχέδιο της Βρετανίας, οι τρίτες χώρες θα συμφωνούσαν «να ερμηνεύσουν τους σχετικούς όρους στις διεθνείς συμφωνίες, όπως ‘Ευρωπαϊκή Ένωση’ ή ‘κράτος μέλος της ΕΕ’, ως να συμπεριλαμβάνουν το Ηνωμένο Βασίλειο».

«Η προσέγγιση αυτή υποστηρίζεται από το διεθνές δίκαιο και την πρακτική», ανέφερε το έγγραφο, προσθέτοντας ότι «αντιπροσωπεύει τον απλούστερο τρόπο εξασφάλισης της συνέχισης της εφαρμογής αυτών των συμφωνιών» κατά τη μεταβατική περίοδο μετά το Brexit, η οποία πρόκειται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος 2020.

Ο Σαμ Λόου, ερευνητής στο Κέντρο για την Ευρωπαϊκή Μεταρρύθμιση, δήλωσε ότι η κίνηση σηματοδότησε μια στροφή από την προηγούμενη βρετανική πολιτική για επαναδιαπραγμάτευση εκδόσεων αποκλειστικών για το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Δεν είναι σπουδαίο για την αξιοπιστία μας ως αξιόπιστου εταίρου διαπραγμάτευσης», έγραψε στο Twitter.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ, επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της ΕΕ για το Brexit, προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι δεν υπάρχει εγγύηση ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορέσει να συνεχίσει να επωφελείται από τις συμφωνίες μόλις εγκαταλείψει την ΕΕ. Είπε ότι ήταν κάτι στο δώρο των 100 χωρών με τις οποίες οι Βρυξέλλες είχαν διαπραγματευτεί τις συμφωνίες.

«Οι εταίροι μας σε όλο τον κόσμο μπορεί να έχουν τις δικές τους απόψεις γι’ αυτό», είπε.

Η κατάσταση μετά τις ανατροπές των διεθνών συνθηκών έχει μετατραπεί σε έναν από τους μεγαλύτερους πονοκεφάλους για την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου καθώς περιπλέκει τις πολυπλοκότητες των συνομιλιών εξόδου.

Ο μοναδικός χαρακτήρας της μεταβατικής περιόδου σημαίνει ότι η Βρετανία θα παραμείνει δεσμευμένη από τις υποχρεώσεις της βάσει της νομοθεσίας της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του σεβασμού των διεθνών συμφωνιών, ενώ ταυτόχρονα οι χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ δε θα υποστούν καμία πίεση να παραχωρήσουν στη Βρετανία τα δικαιώματα που απολάμβανε ως μέλος της ΕΕ.

Δεδομένου ότι οι συμφωνίες είναι με τόσες πολλές διαφορετικές χώρες, η επαναδιαπραγμάτευση των νέων εκδόσεων τους για το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να αποτελέσει έναν λογιστικό εφιάλτη, ειδικά καθώς η Βρετανία αντιμετωπίζει περιορισμούς στα δικαιώματά της να διαπραγματεύεται διεθνείς συμφωνίες ενώ παραμένει μέλος της ΕΕ.

Το έγγραφο του Ηνωμένου Βασιλείου υπογραμμίζει τη σημασία των συμφωνιών για τη Βρετανία μετά το Brexit, σημειώνοντας ότι «καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα βασικών τομέων πολιτικής» συμπεριλαμβανομένου του εμπορίου, της πυρηνικής συνεργασίας και της αεροπορίας.

Ορισμένες από τις πιο ζωτικές συμφωνίες είναι εκείνες που αφορούν τις αεροπορικές υπηρεσίες. Οι διμερείς συνθήκες της ΕΕ στον τομέα αυτό στηρίζουν σήμερα το δικαίωμα των βρετανικών αεροπλάνων να προσγειώνονται σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και το Ισραήλ.

Το βρετανικό έγγραφο ανέφερε ότι η πρόταση αντικατοπτρίζει τον «μοναδικό και χρονικά περιορισμένο χαρακτήρα» της μεταβατικής περιόδου, ο οποίος θα βασίζεται στην «υφιστάμενη διάρθρωση των κανόνων και των ρυθμίσεων της ΕΕ».

Σχετικα αρθρα

Δε βιάζεται με την αξιολόγηση το ΔΝΤ

admin

Μέρκελ εναντίον Facebook στις γερμανικές εκλογές

admin

Η Citi μίλησε το Χ.Α. αντέδρασε

admin

Η ιστορία του Ν.Μαζιώτη από το 1995

admin

Τουρκία και Δύση: Τι να περιμένουμε το 2019

admin

Πώς οι κεφαλαιαγορές μπορούν να βοηθήσουν την Ευρώπη

admin

Markit: Η αύξηση της παραγωγής στην Ελλάδα επιταχύνεται με έντονο ρυθμό

admin

Μία χρυσή στιγμή για τη Γερμανία, που μπορεί να μην κρατήσει πολύ

admin

Πώς θα είναι η ευρωπαϊκή οικονομία το 2030;

admin

Οι μυστικες συναντήσεις Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη

admin

Χ.Α: Με το… ένα πόδι στην έξοδο οι ξένοι

admin

Επιδείνωση του οικονομικού κλίματος τον Ιανουάριο

admin

Κόντε: Μην επαναλάβετε τα λάθη με την Ελλάδα

admin

Μικρή η παρουσία ελληνικών μεταλλικών νερών στην Κίνα

admin

Αλβανία : Πρωτεύουσα της κάνναβης, ή υποψήφια στην Ευρώπη…

admin

Ο κόσμος χάνεται αλλά… το spread στα ομόλογα πέφτει!

admin

DW: Πόσο πιθανό είναι το ενδεχόμενο ύφεσης στη Γερμανία;

admin

Ο Τσίπρας, η Μέρκελ η γεωπολιτική και το Graccident

admin