Image default
Πρώτο Θέμα

Η Ελλάδα και η οδύνη της νέας κανονικότητας

greek debt crisisΗ επικρατούσα πεποίθηση στην Ευρώπη είναι ότι η κρίση έχει σχεδόν τελειώσει στην Ελλάδα: η οικονομία αναπτύσσεται, η χώρα μόλις συγκέντρωσε χρήματα από επενδυτές ομολόγων και η κυβέρνηση που έφτασε στο χείλος πριν από τρία χρόνια λέει στην ευρωζώνη ότι δεν χρειάζονται περισσότερη οικονομική βοήθεια.

Ωστόσο, παρ’ όλα τα δελεαστικά μηνύματα, υπάρχει ο διαρκής πόνος για την αποκατάσταση των οικονομικών του έθνους μετά από μια οικονομική κατάρρευση που δεν είχαμε ξαναδεί ποτέ πριν σε καιρό ειρήνης.

Παρά την επανεξέταση αυτή την εβδομάδα που έδειξε ότι η Ελλάδα είχε συμμορφωθεί με όλες εκτός από δύο από τις απαιτήσεις του πακέτου διάσωσης, ορισμένοι αξιωματούχοι της Αθήνας και των Βρυξελλών προειδοποιούν ότι μπορεί να είναι πολύ νωρίς για να εγκαταλείψει την εντατική φροντίδα ενός ευρωπαϊκού προγράμματος διάσωσης.

Η οικονομία έχει ανακτήσει μόνο ένα κλάσμα από αυτά που έχασε. Ένας στους πέντε ανθρώπους δεν μπορεί να βρει δουλειά, η συντριπτική πλειοψηφία για τουλάχιστον έναν χρόνο. Άλλοι με κορυφαία προσόντα έφυγαν κατά σμήνη. Περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες οφείλουν φόρους, ενώ τα μη εισπραχθέντα ποσά υπερέβαιναν τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ στο τέλος του περασμένου έτους, που αντιστοιχούν στο 56% του συνόλου της οικονομίας.

bb greek normalcy 1

Οι επιχειρήσεις βρίσκονται υπό πίεση, επειδή οι τέσσερις σημαντικότερες τράπεζες έχουν περιοριστεί από τους ελέγχους κεφαλαίου και επιβαρύνονται με επισφαλή δάνεια ύψους περίπου 100 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τα stress tests που αναμένονται τους προσεχείς μήνες θα καθορίσουν εάν θα χρειαστούν περισσότερα χρήματα. Εν τω μεταξύ, προσπαθούν να αντλήσουν μετρητά με πλειστηριασμό κατασχεθέντων ακινήτων.

«Η κατάσταση έχει πράγματι εξομαλυνθεί και υπάρχει κάποιο επίπεδο σταθερότητας, αλλά υπάρχουν πάρα πολλά εκκρεμή ζητήματα», δήλωσε ο Δημήτρης Μπόκας, ιδιοκτήτης της Plagton SA, μιας επιχείρησης που καλλιεργεί λαβράκι για εξαγωγή.

Η πρόσβαση στα χρήματα είναι πιο δύσκολη και η φορολογική επιβάρυνση είναι 58% των κερδών της εταιρείας του, ανέφερε. «Μετά την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων είναι ακόμη πιο δύσκολο να χρηματοδοτήσουμε τις δραστηριότητές μας από τις τράπεζες», δήλωσε ο Μπόκας.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι είναι αποφασισμένος η Ελλάδα να τερματίσει το πρόγραμμα διάσωσης όταν το τρέχον πακέτο διάσωσης – το τρίτο της χώρας σε οκτώ χρόνια – λήξει τον Αύγουστο.

Η τελευταία ανασκόπηση της ΕΕ, της 17ης Φεβρουαρίου, που συζητήθηκε σε συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης τη Δευτέρα, έδειξε ότι η Ελλάδα είχε λάβει 108 από τις 110 απαιτούμενες ενέργειες για να λάβει την επόμενη δόση βοήθειας.

Παραμένουν ερωτήματα σχετικά με τις δημοπρασίες ακίνητης περιουσίας και την πώληση του παλαιού χώρου του αεροδρομίου της Αθήνας, η οποία αποτελεί ορόσημο σε όλη την προσπάθεια αποκατάστασης της Ελλάδας. Οι διαδοχικές κυβερνήσεις έχουν συγκεντρώσει μέχρι στιγμής το ένα δέκατο του στόχου των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις που τέθηκε το 2011.

Το σχέδιο είναι να δημιουργηθεί τώρα ένα αποθεματικό ταμειακών ροών ύψους περίπου 20 δισεκατομμυρίων ευρώ, αξιοποιώντας τις αγορές ομολόγων και τους πόρους διάσωσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Η χώρα πώλησε 3 δισεκατομμύρια ευρώ σε επταετή ομόλογα αυτόν τον μήνα με απόδοση 3,5% σε σύγκριση με διψήφιο αριθμό το 2015, όταν ο Τσίπρας τα έβαλε με την ευρωζώνη για το χρέος της Ελλάδας προτού συνθηκολογήσει.

bb greek normalcy 2

Το πρόβλημα, λένε οι αμφισβητίες, είναι ότι η Ελλάδα θα είναι πάλι στο έλεος των αγορών, προσπαθώντας να σταθεί στα πόδια της και να ανακτήσει την οικονομική κυριαρχία με τόσα πολλά παρατεταμένα προβλήματα. Ο κυβερνήτης της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, υπουργός Οικονομικών της προηγούμενης κυβέρνησης, δήλωσε ότι απαιτείται προληπτική πίστωση.

«Το ερώτημα τώρα είναι πώς να το κάνουμε αυτό βιώσιμο», δήλωσε ο Βολφάνγκο Πίκολι, συμπρόεδρος των συμβούλων Teneo Intelligence στο Λονδίνο. «Τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν και στη συνέχεια μπορούμε να βρούμε μια κατάσταση που γίνεται δύσκολη πολύ γρήγορα.»

Λίγοι Έλληνες αναμένουν να επιστρέψουν στις πιο εύκολες μέρες προτού ανατιναχτεί η χώρα το 2010. Αλλά πολλοί λένε ότι αυτό που έγινε κανονικό για αυτούς δεν μπορεί να διαρκέσει αφού η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 20%. Έχει αποκαταστήσει λιγότερο από 2%.

Ο Λευτέρης Εμμανουλίδης είχε ένα κατάστημα με γλυκίσματα προτού το μετατρέψει σε επιχείρηση ειδών καθαρισμού το 2013, όταν η οικονομία της Ελλάδας ήταν μόνο στα μισά της εξαετούς ύφεσης.

«Σήμερα ο μηνιαίος κύκλος εργασιών μου είναι ίδιος με αυτό που είχα ανά ημέρα πριν από μερικά χρόνια», ανέφερε. «Ταυτόχρονα, οι τράπεζες δεν είναι σε θέση να δανείζουν χρήματα και όταν το κάνουν, είναι για μικρά ποσά. Και ζητούν πολύ υψηλές εγγυήσεις.»

Επίσης, διαμαρτυρήθηκε ότι έπρεπε να καταβάλει φόρο εκ των προτέρων. Επιπλέον, υπάρχουν φόροι περιουσίας και «φόρος αλληλεγγύης». Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση έχει καθυστερήσεις στις πληρωμές των προμηθευτών ύψους 3,3 δισεκατομμυρίων ευρώ από τα τέλη του 2017.

Το καταχρεωμένο κράτος έχει δεσμευτεί να διατηρήσει πλεόνασμα του προϋπολογισμού πριν από την καταβολή τόκων ύψους 3,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος μέχρι το 2022. Το μεγαλύτερο μέρος θα προέρχεται από τη φορολογία.

Οι αξιωματούχοι της ΕΕ μιλάνε για την καθιέρωση μηχανισμού επιτήρησης για την παρακολούθηση της προόδου και των δαπανών, ακόμη και αν η Ελλάδα εγκαταλείψει το πρόγραμμα διάσωσης πριν από τις εκλογές του επόμενου έτους.

Πολιτικά, το ελληνικό κοινοβούλιο ξεκινά έρευνα σχετικά με πρώην ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους σε μια υπόθεση δωροδοκίας στην οποία εμπλέκεται η ελβετική φαρμακευτική εταιρεία Novartis AG. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης το ονομάζουν κυνήγι μαγισσών.

Για τον Γιάννη Γαλανό, 83, συνταξιούχο στη Λαμία, στην κεντρική Ελλάδα, ο αγώνας θα συνεχιστεί. Η σύνταξή του ήταν 620 ευρώ το μήνα, αν και τώρα λαμβάνει 470 ευρώ λόγω περικοπών στις επιδοτήσεις για άτομα με χαμηλό εισόδημα. Αυτός και η σύζυγός του επιβιώνουν με τη σύνταξή της, αυτή τη στιγμή 680 ευρώ το μήνα.

«Δούλεψα για 40 χρόνια, τα μισά από αυτά σε επικίνδυνα επαγγέλματα», δήλωσε ο κ. Γαλανός. «Παρ’ ότι ζω μια ορεινή περιοχή, φέτος δεν είχα δικαίωμα να λάβω το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης.»

Σχετικα αρθρα

Η ώρα των χρεοκοπιών εταιρειών στην Ευρώπη πλησιάζει

admin

ALPHA BANK:Η γιγάντωση του παγκόσμιου χρέους, εν μέσω της πανδημίας, αιτία έντονου προβληματισμού

admin

Η Ιταλία στοχεύει στην κορυφή της Ευρώπης

admin

Τουρκία: Ποινικοποίηση της δημοσιογραφίας

admin

Η Ευρώπη χρειάζεται νέους δημοσιονομικούς κανόνες – Jean Pisani-Ferry

admin

Alpha Bank:Εξωτερικές Συναλλαγές και Υφεσιακή Διαταραχή

admin

XA: Κέρδη 5,24% τον Απρίλιο – Στο +14,5% οι τράπεζες

admin

Η UEFA νίκησε την Super League αλλά η καταιγίδα δεν έχει τελειώσει…

admin

Γιατί οι ευρωπαϊκές τράπεζες φοβούνται λιγότερο τα Covid-NPls

admin

“Φώς στο τούνελ” της οικονομίας της Δύσης μετα τον Covid-19

admin

Δύο εφιαλτικά σενάρια για το Bitcoin

admin

Το λυκόφως της Vodafone…

admin