Image default
Πρώτο Θέμα

Η απειλή της περιφερειακής ανάφλεξης στη Συρία

22Syria1 superJumboΗ Isis ήταν τόσο θανατηφόρα υποστηρικτής του ασύμμετρου πολέμου όσο η Αλ Κάιντα, με μια απαράμιλλη μηχανή προπαγάνδας που έλκυε εξτρεμιστές από όλον τον κόσμο.

Οι δυνατότητές της στο πεδίο της μάχης αποδείχτηκαν μεγαλύτερες από ό, τι έχει επιτύχει οποιαδήποτε άλλη τρομοκρατική ομάδα. Ωστόσο, η κατάρρευση του οιονεί χαλιφάτου που δημιουργήθηκε στη Συρία και το Ιράκ αποδεικνύεται το ίδιο αποσταθεροποιητική με την αρχική ανάδυσή του.

Οι εκδηλώσεις του τελευταίου μήνα επιβεβαίωσαν αυτό για το οποίο οι περιφερειακοί εμπειρογνώμονες προειδοποίησαν εδώ και καιρό: ότι η προσέγγιση του ενιαίου ζητήματος στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία – εστιάζοντας αποκλειστικά στην εξάλειψη της Isis, που επιδιώχθηκε πρώτα από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και πιο πρόσφατα από τη διοίκηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ – ήταν στην καλύτερη περίπτωση κοντόφθαλμη.

Αναγκασμένοι σε υποχώρηση, οι μαχητές της Isis περιορίζονται τώρα σε λίγους θύλακες έξω από τις αστικές περιοχές. Ωστόσο, ο τελευταίος μήνας ήταν ένας από τους πιο θανατηφόρους και επικίνδυνους στον πόλεμο. Το Ισραήλ επιτέθηκε από τον ουρανό στις ιρανικές θέσεις και τους παραστρατιωτικούς που υποστηρίζονται από το Ιράν. Οι Ρώσοι μισθοφόροι που χτυπούν τους υποστηριζόμενους από τις ΗΠΑ σύρους επαναστάτες δολοφονήθηκαν από αεροπορικές ενέργειες των ΗΠΑ. Και ο τουρκικός στρατός προωθήθηκε περαιτέρω σε γειτονικό έδαφος σε μια προσπάθεια να απωθήσει τις κουρδικές πολιτοφυλακές που υποστηρίχθηκαν από την Ουάσιγκτον από τα σύνορά του.

Εν τω μεταξύ, ο Μπασάρ Αλ Ασάντ έριξε βόμβες, ρουκέτες και όλμους στον επαναστατημένο θύλακα της Γκούτα, δορυφόρο της πρωτεύουσας υπό κρατική πολιορκία από το 2013. Σε μια προσπάθεια να εξαφανισθεί η αντίσταση από τους αντάρτες, το καθεστώς έθαψε εκατοντάδες στα ερείπια, κατέστρεψε ιατρικά κέντρα και οι εξανάγκασε τους πολίτες να κρύβονται σε υπόγεια χωρίς ηλεκτρισμό ή φαγητό. Το μακελειό έχει μια πιο άγρια ​​ένταση ακόμη και από την πολιορκία του Χαλεπιού.

Χωρίς κοινό εχθρό, οι αντίπαλες περιφερειακές και παγκόσμιες δυνάμεις που ενεπλάκησαν στον εμφύλιο πόλεμο, ανταλλάσσουν πυρά σε πολλαπλά μέτωπα έμμεσα και μέσα από μια καταπληκτική σειρά πληρεξουσίων. Κάθε σύγκρουση φέρνει μαζί της τον κίνδυνο ανοικτής αντιπαράθεσης, καθώς τα ανταγωνιστικά συμφέροντα οδηγούνται σε ασυμβίβαστη ανακούφιση.

Το Ισραήλ έχει επανειλημμένα τονίσει ότι δεν θα ανεχτεί μόνιμη ιρανική παρουσία στη Συρία που θα απειλούσε τα σύνορά του. Ωστόσο, οι Ιρανοί, μέσω της Χεζμπολάχ και άλλων παραστρατιωτικών σιιτικών δυνάμεων, είναι τώρα βαθιά εδραιωμένοι. Πρόκειται για μια πρόκληση όχι μόνο για το Ισραήλ, αλλά και για τον σουνιτικό αραβικό κόσμο.

Οι αντιφάσεις που είναι εγγενείς στη θέση των ΗΠΑ δεν είναι πλέον αξιόπιστες. Η Ουάσιγκτον υποστήριξε αρχικά τις συριακές κουρδικές πολιτοφυλακές επειδή ήταν η πιο αποτελεσματική τοπική δύναμη στον αγώνα ενάντια στην Isis. Αλλά θεωρούνται από την Άγκυρα ως πληρεξούσιος για τους εγχώριους κούρδους αντάρτες. Ένας λανθασμένος υπολογισμός στο έδαφος θα μπορούσε τώρα να οδηγήσει σε άμεση μάχη ανάμεσα στα μέλη του ΝΑΤΟ.

Είναι δύσκολο να δει κανείς πώς ακόμα και η Μόσχα μπορεί να ανακτήσει τη ματωμένη επένδυσή της σε αυτό το χάος. Πέρυσι, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αισθάνθηκε αρκετά βέβαιος για να δηλώσει τη νίκη, αφού επανέφερε τη Ρωσία ως δύναμη που πρέπει να ληφθεί υπόψη στη Μέση Ανατολή. Στη σημερινή του κατάσταση, η Συρία είναι ακυβέρνητη και ο ηγέτης της, ο κ. Ασάντ, εξαρτάται από τη Μόσχα και την Τεχεράνη για την επιβίωσή του.

Σε αυτό το εκρηκτικό πλαίσιο, η εκεχειρία 30 ημερών, την οποία συμφώνησε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το Σάββατο, είναι ευπρόσδεκτη. Αλλά είναι δεν είναι περισσότερο από ένα τσιρότο, αν όχι ούτε αυτό. Θα μπορούσε να δώσει σύντομη ανάπαυλα για τους πολίτες που πιάστηκαν στα διασταυρωμένα πυρά και να σταματήσει τη συσσώρευση αγριότητας που ασκούν το καθεστώς Ασάντ και οι υποστηρικτές του στη Μόσχα και την Τεχεράνη. Ελλείψει διεθνούς φόρουμ μέσω του οποίου θα μπορούσε να επιδιωχθεί μια μακροπρόθεσμη εκεχειρία, δεν θα κάνει τίποτα για να επιλύσει τη βασική ένταση. Επτά χρόνια μετά την έναρξη του εμφυλίου πολέμου, αυτά απειλούν να μετατρέψουν ό, τι μένει από τη Συρία σε αρένα περιφερειακής ανάφλεξης.

Σχετικα αρθρα

XA: ‘Eσπασε το ανοδικό “σερί”

admin

Βρισκόμαστε εν όψει του τέλους της πανδημίας;

admin

Γερμανικός Τύπος: Η Τουρκία τυπώνει φρέσκο χρήμα

admin

Η πανδημική κρίση φέρνει «κόφτη» και στις αυξήσεις μισθών παγκοσμίως

admin

Γιατί το δολάριο είναι ισχυρότερο απ’ όσο μοιάζει

admin

Απολογισμός ΥΠΟΙΚ: Ένα έτος παρεμβάσεων αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας

admin

Το αμείλικτο σύστημα του Karl Marx

admin

Πανδημική Κρίση και Τουρισμός:Οικονομικός Αντίκτυπος & Προοπτικές

admin

XA:Μάρτιος προσδοκιών και αρνητικής παράδοσης

admin

OTE:Ισχυρές επιδόσεις για τον Όμιλο σε ένα πρωτόγνωρο οικονομικό περιβάλλον-Μέρισμα €0,68 ανά μετοχή

admin

Ο νέος γενναίος κόσμος των κεντρικών τραπεζών – J.Pisani-Ferry

admin

COVID-19 και επιστροφή στην κανονικότητα: Ακόμη και το «εμβολιασμένο» Ισραήλ έχει προβλήματα

admin