Image default
Πρώτο Θέμα

Μια λετονική δοκιμασία για την ΕΚΤ

105015871 ABLV bank .530x298Ένα σκάνδαλο στη Λετονία εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να κάνει τη δουλειά της.

Οι λεπτομέρειες παραμένουν ασαφείς, αλλά η ΕΚΤ πρέπει να κινηθεί γρήγορα για να καθησυχάσει τους επενδυτές ότι τα υψηλά πρότυπά της θα διατηρηθούν σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ.

Σύμφωνα με μια έκθεση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, η ABLV Bank AS, ένας από τους μεγαλύτερους δανειστές της Λεττονίας, δήλωσε ότι έχει εκτεταμένη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Ξεχωριστά, το Σαββατοκύριακο, η υπηρεσία καταπολέμησης της διαφθοράς στη Λετονία συνέλαβε τον Ίλμαρς Ρίμσεβιτς, κυβερνήτη της κεντρικής τράπεζας της χώρας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, υπό την κατηγορία της διασφάλισης δωροδοκίας. Δεν του απαγγέλθηκαν κατηγορίες και απελευθερώθηκε με εγγύηση. Αρνείται έντονα τους ισχυρισμούς και λέει ότι είναι μέρος μιας πλοκής για να τον υπονομεύσει.

Δεν είναι σαφές εάν οι ισχυρισμοί είναι βάσιμοι. Η ιστορία μπερδεύεται και περιπλέκεται περαιτέρω από τον ισχυρισμό ότι εμπλέκεται ρωσική παραπληροφόρηση. Ανεξαρτήτως, η σκιά που σκεπάζει την κεντρική τράπεζα της Λεττονίας δεν είναι κάτι που η ΕΚΤ μπορεί να αγνοήσει.

Η Λετονία είχε να αντιμετωπίσει πολλά τραπεζικά σκάνδαλα τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, η στάση της ΕΚΤ σε όλα αυτά δεν είναι απλή. Επίσημα, οι εθνικές αρχές είναι υπεύθυνες για την αστυνόμευση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Και η ΕΚΤ δεν έχει επίσημο λόγο στην επιλογή των διοικητών των κεντρικών τραπεζών, αν και υποχρεούνται να συμμορφώνονται με τον κώδικα δεοντολογίας της ΕΚΤ.

Ωστόσο, τα προβλήματα σε κράτη τόσο μικρά όσο και η Λετονία είναι ικανά να προκαλέσουν ζημιά ευρύτερα. Η ΕΚΤ εποπτεύει τις μεγαλύτερες τράπεζες της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης της ABLV: Ακόμα κι αν η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες εμπίπτει κυρίως στις εθνικές κυβερνήσεις, ο χρηματοπιστωτικός ρυθμιστής δεν μπορεί να αποστασιοποιηθεί. Ομοίως, οι κυβερνήτες των εθνικών κεντρικών τραπεζών, ενεργώντας συλλογικά, καθόρισαν τη νομισματική πολιτική για ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ: Η φήμη των επιμέρους πολιτικών της ΕΚΤ επηρεάζει τη φήμη του συνόλου.

Μέχρι στιγμής, η ΕΚΤ έχει κινηθεί για να αποτρέψει τον συναγερμό στις χρηματοπιστωτικές αγορές και οι επενδυτές φαίνονται πεπεισμένοι ότι μπορεί να συνεχίσει να το κάνει. Διαφορετικά, όμως, έχει κρατήσει το κεφάλι κάτω, αποφεύγοντας τα σχόλια, ενώ οι κατηγορίες εξετάζονται. Αυτό δεν αρκεί. Είναι σωστό, βέβαια, να αποφύγει τα συμπεράσματα. Αλλά η ΕΚΤ θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι τα σκάνδαλα επηρεάζουν τη δική της ικανότητα να εκπληρώσει τις ευθύνες της, να καταστήσει σαφές ότι παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τα γεγονότα και ότι θα κάνει ό, τι μπορεί για να βοηθήσει στην άρση αυτού του σύννεφου.

Σχετικα αρθρα

Το ελληνικό πρόβλημα και η «ιαπωνοποίηση» της Ευρώπης

admin

Το City προειδοποιεί για το χάος του Grexit

admin

EFSF: Πράσινο φως για ελάφρυνση χρέους 1 δισ. ευρώ

admin

Το αίνιγμα του Brexit

admin

Ελάχιστη ανακούφιση από την ελάφρυνση χρέους για τα ελληνικά ομόλογα

admin

Θα παραμείνει η Τουρκία τουριστικός προορισμός;

admin

Τι δείχνουν τα στοιχεία για την Κίνα και την παγκόσμια οικονομία

admin

Βροχή εκδόσεων ομολόγων σε όλη την Ευρώπη

admin

Οι απρόσμενες συμμαχίες της προεδρικής εκλογής

admin

Μέρκελ: η Ευρώπη είναι ευάλωτη στην προσφυγική κρίση

admin

Τα «μυστικά» σχέδια του σουλτάνου

admin

120 δόσεις-Τι προβλέπει το νομοσχέδιο-Οι δόσεις ανάλογα με το ετήσιο εισόδημα του οφειλέτη

admin

DW: Να προετοιμαζόμαστε για πόλεμο στον Περσικό

admin

Μικρή η παρουσία ελληνικών μεταλλικών νερών στην Κίνα

admin

Ιταλία: Διατηρείται η μετεκλογική αβεβαιότητα

admin

«Η μπλόφα της Αθήνας δεν είναι πραγματική, των πιστωτών είναι»

admin

Φοροελαφρύνσεις:Θετικά νέα για την ανάπτυξη

admin

«Κόκκινα» δάνεια: Από τα 107 δισ. το 2016 στα 75 δισ. σήμερα

admin