Image default
Πρώτο Θέμα

Handelsblatt: Έξι αλλαγές στην κυβέρνηση, ένας κοινός παρανομαστής

dragasΟ ανασχηματισμός στην Ελλάδα και οι πολιτικές του προεκτάσεις σχολιάζονται από τον γερμανικό τύπο. Ειδική μνεία γίνεται στην αλλαγή σκυτάλης στο υπουργείο Οικονομίας και στο πρόσωπο του Γιάννη Δραγασάκη.

Ο ανασχηματισμός της ελληνικής κυβέρνησης δεν πέρασε απαρατήρητος από τον γερμανικό Τύπο. Αναλυτικό άρθρο φιλοξενεί η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt: “Ο νέος Έλληνας υπουργός Οικονομίας είναι ένας παλιός γνώριμος: ο Γιάννης Δραγασάκης θεωρείται ιστορικό στέλεχος του αριστερού συνασπισμού του ΣΥΡΙΖΑ και έμπιστος του πρωθυπουργού Τσίπρα.

Συνολικά έξι αλλαγές ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος το βράδυ της Τετάρτης. Όλες έχουν έναν κοινό παρανομαστή: ο Τσίπρας περνάει το μήνυμα ότι θέλει να συνεχίσει την μεταρρυθμιστική πορεία, να ολοκληρώσει εμπρόθεσμα μέχρι το καλοκαίρι το πρόγραμμα προσαρμογής και να βοηθήσει τη χώρα του να επιστρέψει στις κεφαλαιαγορές. Η σημαντικότερη προϋπόθεση για όλα αυτά είναι να υπάρχει πολιτική συνέχεια.

Αυτό ακριβώς αντιπροσωπεύει περισσότερο ο νέος υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης. Έχει διατελέσει ήδη αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και τώρα αναλαμβάνει ταυτόχρονα την ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας. Με αυτό τον τρόπο ο Τσίπρας υπογραμμίζει τη σημασία που αποδίδει σε αυτό το χαρτοφυλάκιο. Το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, όπως ονομάζεται επισήμως, θωρείται το σημαντικότερο σημείο αναφοράς για ξένους επενδυτές. Και αυτούς τους χρειάζεται η Ελλάδα επειγόντως, εάν θέλει να αφήσει πίσω της την οκτάχρονη κρίση και να επιστρέψει σε ένα βιώσιμο μονοπάτι ανάπτυξης”. 

Στη συνέχεια ο αρθρογράφος αναφέρεται αναλυτικά στο βιογραφικό και την πορεία του Γιάννη Δραγασάκη. Τέλος επισημαίνει και τις αλλαγές σε ένα άλλο εξίσου σημαντικό υπουργείο: “Αλλαγή υπάρχει και στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Ο μέχρι τώρα επικεφαλής Γιάννης Μουζάλας αποχωρεί, και για λόγους υγείας, όπως ακούγεται. Του ασκήθηκε κριτική, και διεθνώς, για τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης σε πολλά προσφυγικά κέντρα στα ελληνικά νησιά. Τον διαδέχεται ο Δημήτρης Βίτσας ο οποίος έχει ασχοληθεί ήδη με την οργάνωση των προσφυγικών καταυλισμών υπό τη  νυν ιδιότητα του ως αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας. Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει ιδιαίτερη σημασία: όσο καμία άλλη χώρα στην ΕΕ, η Ελλάδα έχει ανάγκη να τηρηθεί η προσφυγική συμφωνία με την Τουρκία. Διαφορετικά οι Έλληνες απειλούνται από ένα νέο κύμα προσφύγων πολέμου και οικονομικών μεταναστών”.  

“Ο Τσίπρας προχωρά σε ανασχηματισμό”

Το περιοδικό Spiegel εξηγεί γιατί ο Έλληνας πρωθυπουργός αναγκάστηκε να προχωρήσει σε ανασχηματισμό: “Επειδή η Ράνια Αντωνοπούλου λάμβανε ως υπουργός επίδομα ενοικίου απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά της. Ο σύζυγός της εγκατέλειψε επίσης το υπουργικό συμβούλιο. Τώρα ανακοινώθηκαν οι διάδοχοι.

Μετά την παραίτηση δυο υψηλόβαθμων υπουργών στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προχώρησε σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης: ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομίας. Σύμφωνα με την κυβέρνηση ο 71χρονος θα παραμείνει και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Ο Δραγασάκης, που ανήκει στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα θεωρείται υποστηρικτής της ευρωπαϊκής πορείας”. 

Σχετικα αρθρα

Οι ιταλικές εκλογές θα είναι η επόμενη δοκιμασία για την ευρωπαϊκή ανάκαμψη

admin

Οι ιταλικές επιχειρήσεις δε χρειάζονται μια φτηνή λιρέτα τελικά

admin

Γιατί η Ελίζαμπεθ Γουόρεν “κυνηγάει” τους δισεκατομμυριούχους

admin

Γ. Στουρνάρας: Πώς μπορεί να αποτραπεί η βαθύτερη ύφεση από ένα νέο κύμα της πανδημίας

admin

Τώρα είναι η ώρα των επενδύσεων στην αγορά ακινήτων

admin

Nomura:Τα τέσσερα ανοιχτά μέτωπα για την Ελλάδα

admin

Το μόνο νέο για τις ελληνικές ιδιωτικοποιήσεις …

admin

Οι “απίθανες” πιθανότητες της Ελλάδας

admin

Η Ευρώπη αστόχησε στο θέμα της Google

admin

Η οργή της Κίνας: Η μεγαλύτερη γερμανική εφημερίδα κατηγορεί το Πεκίνο για την πανδημία και ζητά αποζημίωση 149 δισ. €

admin

Οικονομολόγοι: Τέλειωσε το σπριντ της παγκόσμιας ανάκαμψης, αρχίζει το… σημειωτόν

admin

Τι είδε η εισαγγελέας στο Τ.Τ

admin

Έρχεται διεθνής καταιγίδα, η Ελλάδα… χωρίς ομπρέλα

admin

ΔΝΤ:Νέα μέτρα και πιθανώς νέο μνημόνιο 100 δισ. €

admin

Η προεδρική εκλογή και η πόλωση

admin

Ελληνική αναταραχή στην … Μόσχα

admin

Economist: «Καλή βαθμολογία» στην ελληνική κυβέρνηση

admin

Barclays: Ύφεση, εκτόξευση χρέους αλλά το κόστος δανεισμού της Ελλάδας θα παραμείνει χαμηλό

admin