Image default
Πρώτο Θέμα

Η προώθηση ευρωπαϊκής μεταρρύθμισης είναι πιο δύσκολη απ’ ότι φαίνεται

EU reform 1400x788Η Κυριακή είναι μια μεγάλη μέρα για την ΕΕ. Οι Βρυξέλλες θα παρακολουθούν νευρικά τις εκλογές της Ιταλίας και καθώς το σοσιαλιστικό κόμμα της Γερμανίας θα διεξάγει δημοψήφισμα για την είσοδο σε νέο μεγάλο συνασπισμό.

Αυτά είναι σημεία εκλογών τα οποία – εάν πάνε άσχημα – θα μπορούσαν να φρενάρουν σοβαρές διεργασίες της ΕΕ για μεγάλο μέρος του υπόλοιπου έτους.

Αλλά ακόμη και χωρίς μια κρίση το Σαββατοκύριακο, η προώθηση του εγχειρήματος της μεταρρύθμισης της ΕΕ είναι πιο δύσκολη από ό, τι φαίνεται. Το πιο ακανθώδες ζήτημα είναι η ευρωζώνη – που ορίστηκε από τον Εμανουέλ Μακρόν ως τον σημαντικότερο τομέα όπου το Παρίσι και το Βερολίνο πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία για την ενίσχυση των εργαλείων καταπολέμησης κρίσεων.

Τους τελευταίους τρεις μήνες, τα κεφάλαια της ευρωζώνης έχουν δώσει προτεραιότητα στην ολοκλήρωση του τμήματος της ΟΝΕ που αφορά την τραπεζική ένωση. Ονομάστηκε «ευπρόσιτος καρπός» του σχεδίου για το ευρώ και ένα βήμα που θα ενίσχυε το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρώπης δημιουργώντας υπερεθνική εποπτεία για τις τράπεζες και επιβάλλοντας προβλέψιμους κανόνες για την εξεύρεση λύσεων στους δανειστές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

Το μόνο πρόβλημα; Δεν πηγαίνει πουθενά γρήγορα. Αντί να σημειωθεί πρόοδος πριν από την προγραμματισμένη σύνοδο κορυφής του ευρώ τον Ιούνιο, οι εθνικές διαφορές εδραιώνονται. «Οι άνθρωποι στριφογυρνούν στο δωμάτιο και κουράζονται να επαναλαμβάνονται» λέει ένας αξιωματούχος του ευρώ.

Αν το ευρώ υπήρξε κάποτε «ορφανό νόμισμα», η τραπεζική ένωση είναι κάτι σαν ανεπιθύμητο παιδί – χωρίς υποστηρικτή να το προωθήσει και με γονείς και από τις δύο πλευρές να το έχουν καταλάβει για να εκδηλώσουν μεγαλύτερες διαμαρτυρίες.

Σε ένα στρατόπεδο βρίσκονται οι σκληρές χώρες «πιστωτές» (Γερμανία, Φινλανδία, Ολλανδία) που δε θέλουν καθόλου οι φορολογούμενοι να αναλαμβάνουν την οικονομική αποτυχία σε άλλο μέρος της Ευρώπης. Η άλλη πλευρά, με επικεφαλής τη Γαλλία και την Ιταλία, απαιτεί θυσίες για τον επιμερισμό των κινδύνων ως τον καλύτερο τρόπο για να πείσει τις αγορές ότι η ευρωζώνη είναι μια γνήσια οικονομική ένωση. Διαμαρτύρονται ότι τα τραπεζογραμμάτια συνεχώς μετακινούνται για να αποφύγουν οι πιστωτές να αναγκαστούν να πάρουν σκληρές αποφάσεις.

Το σπάσιμο του αδιεξόδου απαιτεί πολιτική βούληση για μια συμφωνία και κάποιο άνοιγμα προς συμβιβασμό. Και τα δύο απουσιάζουν. Αν μη τι άλλο, οι πιστωτές – με επικεφαλής τους Ολλανδούς – στυλώνουν τα πόδια. Απαιτούν ένα αμφισβητούμενο σύστημα για να επιβάλουν ζημίες στους επενδυτές εάν ένα κράτος μέλος χρειάζεται διάσωση. Η ιδέα είναι μια κόκκινη γραμμή για το Παρίσι και τη Ρώμη, αναβιώνοντας τους εφιάλτες των πανικών της αγοράς ομολόγων γύρω στο 2012.

Ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα για το ασχημόπαπο της τραπεζικής ένωσης είναι ότι μπορεί να μην είναι αρκετά δελεαστικό για τον Μακρόν να δαπανήσει το πολιτικό του κεφάλαιο στο Βερολίνο. Ως σύμβουλος των Ηλυσίων, ο κ. Μακρόν διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία της τραπεζικής ένωσης. Αλλά τώρα, ως πρόεδρος της Γαλλίας, μπορεί να προτιμήσει νέα έργα – όπως έναν προϋπολογισμό της ευρωζώνης ή έναν υπερ-υπουργό οικονομικών – από την επιδίωξη συμβιβασμών σχετικά με την ασφάλεια καταθέσεων ή την άμεση αναδιάρθρωση των τραπεζών με την Άνγκελα Μέρκελ.

Η ένωση των τραπεζών γεννήθηκε μέσα από την κρίση πριν από πέντε χρόνια, αλλά η όρεξη για να τελειώσει η δουλειά μειώνεται. Το παράθυρο ευκαιρίας της ευρωζώνης μπορεί να μη διαρκέσει πολύ, αν ήταν ποτέ ανοιχτό.

Σχετικα αρθρα

Η βραδυφλεγής «βόμβα» του αμερικάνικου 10ετους ομολόγου

admin

Η «πολιτική αβεβαιότητα» στην Ελλάδα στο επίκεντρο

admin

Η Ελλάδα σχεδιάζει ανταλλαγή χρέους 30 δισ

admin

Τι κρύβεται πίσω από το δίλημμα μεγαλύτερη Ευρώπη ή βαθύτερη ενοποίηση

admin

Το δυσοίωνο μέλλον της Ελλάδας είναι το αμοιρολόγητο παρελθόν της Ιρλανδίας

admin

Τι επιζητεί πραγματικά η Κίνα; Tην παγκόσμια ηγεμονία!

admin

Φουκουσίμα, 7 χρόνια μετά

admin

Η αντοχή του ευρώ αψηφά τα σχέδια χαλάρωσης του Ντράγκι

admin

Κι όμως η Μέρκελ συμπαθεί τον Τσίπρα…

admin

Τι προεξοφλεί το Χρηματιστήριο

admin

Χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση Τρόικας – Προβοπούλου

admin

Bloomberg: «Βουνό» τα προβλήματα για την Ελλάδα το 2019

admin

Ευρωζώνη: Λιγότερη λιτότητα, περισσότερη αλληλεγγύη;

admin

Ο Ντράγκι αντιμέτωπος με δοκιμασία μείωσης

admin

Σχεδόν έτοιμο το σχέδιο για έξοδο στις αγορές

admin

Γιατί η Τράπεζα της Ιταλίας θέλει να αλλάξει το θέμα

admin

Η κρίση έριξε τον τζίρο στα πρακτορεία ΟΠΑΠ, όχι όμως και την ελπίδα

admin

DW: Προβληματικές οι κοινωνικές παροχές της Ρώμης

admin