Image default
Πρώτο Θέμα

«Κυκλώνας» εξ Αμερικής στο Χρηματιστήριο

xrimatistirio 2Εισαγόμενο εξ Αμερικής το σημερινό ξεπούλημα στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα προκάλεσε αναταράξεις στις παγκόσμιες αγορές, με το αρνητικό κλίμα να φτάνει και στην εγχώρια αγορά.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,16% στις 813,09 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 830,51 μονάδων (-0,06%) και 812,19 μον. (-2,26%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 74,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 45,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,6 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 2%, στις 2.069,91 μονάδες, ενώ στο -2,62% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.295,57 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,64% στις 874,89 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας ο γενικός δείκτης σημείωσε απώλειες 3,68%, ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 4,19%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχασε 5,08%.

Σύμφωνα με τον Μ. Χατζηδάκη της Beta Securities, συνεχίστηκε το σκηνικό υποχώρησης στην εγχώρια αγορά ακολουθώντας ως την Πέμπτη με συντηρητικότερο ρυθμό την τάση των ξένων αγορών. Οι κινήσεις ως τότε χαρακτηρίζονταν από μετριοπαθείς διακυμάνσεις, χαμηλό τζίρο και επιστροφή των αγοραστών προς το τέλος της ημέρας. Η τάση στην ελληνική αγορά μπορεί να έχει απολέσει την ανοδική δυναμική του Ιανουαρίου, οι πωλητές ωστόσο δεν ελέγχουν απόλυτα –ακόμα- την κατάσταση και υπό μία έννοια έχουν χάσει ευκαιρίες να ωθήσουν αισθητά χαμηλότερα τον Γενικό Δείκτη προκαλώντας μεγαλύτερο ρήγμα στην ανοδική τάση.

Οι εγχώριες ειδήσεις αυτή την περίοδο μπορεί να μην βγάζουν κάποιο νέο προς θετική τιμολόγηση έχουν ωστόσο προβολές στο κοντινό μέλλον που δεν είναι αμελητέες. Ο Μάρτιος αναμένεται να έχει περισσότερη δράση καθώς εκτός από τα βασικά ακούσματα των αποτελεσμάτων για το σύνολο της χρήσης από τις κυριότερες εισηγμένες εταιρίες αναμένονται οριστικές αποφάσεις για τις αποκρατικοποιήσεις που είναι σε τελικό στάδιο (ΟΤΕ, ΔΕΣΦΑ, Ελληνικό) αλλά και μια σαφέστερη εικόνα για τον τραπεζικό κλάδο και τα τεστ αντοχής μέσα από τις τηλεδιασκέψεις που θα συνοδεύσουν τα αποτελέσματα.

Την εβδομάδα που πέρασε η Τράπεζα Κύπρου στα αποτελέσματα της έδειξε ότι η εφαρμογή του ΔΠΧΠ 9 είναι απόλυτα διαχειρίσιμη για τα κεφάλαια της με ότι αυτό συνεπάγεται και για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο που έχει δείκτες δανειακού χαρτοφυλακίου σε σχετικά παρόμοια επίπεδα. Οι πρώτοι πλειστηριασμοί έδειξαν μια θετική διάθεση από ένα σημαντικό μέρος “κόκκινων δανειοληπτών” να καταστήσουν ενήμερες τις υποχρεώσεις τους ενώ υπήρξαν ουσιαστικές θετικές εξελίξεις στους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων.

Οι λιανικές πωλήσεις του Δεκεμβρίου ήταν αυξημένες ( 2,2%), ο δείκτης μεταποίησης το Φεβρουάριο βρίσκεται σε πολυετή υψηλά και τα υπό εξέλιξη εγχειρήματα αποκρατικοποιήσεων (Ελληνικό, ΔΕΣΦΑ) έκαναν ένα βήμα μπροστά υπό την πίεση της 3ης αξιολόγησης. Από την άλλη πλευρά το διεθνές σκηνικό δεν αποφορτίζεται εύκολα καθώς μετά την πρόσφατη αναταραχή των επιτοκίων ήρθε η αλλαγή πλεύσης της αμερικανικής ηγεσίας σε ότι αφορά την επιβολή δασμών σε μέταλλα και μεταλλουργικά εμπορεύματα. Η ένταση των διακυμάνσεων δεν άφησαν ασυγκίνητη την ελληνική αγορά η οποία ακολούθησε με ανάλογους ρυθμούς την Παρασκευή.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε πορεία κρούσης με την στήριξη των 800 μονάδων, επίπεδο από το οποίο ουσιαστικά ξεκίνησε η φετινή χρονιά. Η ουδετερότητα των τεχνικών δεικτών μετά την συνεδρίαση της Παρασκευής έχει γυρίσει υπέρ των πωλητών καθώς και η χρονοσειρά των 50 ημερών έχει διασπαστεί πτωτικά ενώ οι ταλαντωτές οδεύουν πλέον προς τις υποτιμημένες ζώνες τιμών. Η προσέγγιση των 800 μονάδων έχει αποκτήσει δραματικό τόνο καθώς εκεί βρίσκεται η αριθμητική εκδοχή του κινητού μέσου των 200 ημερών. Σε αυτό το επίπεδο αναμένεται να υπάρξει αντίδραση η οποία στο βαθμό που θα συνοδευτεί με κάποιο ικανοποιητικό τζίρο μπορεί να δώσει μια σημαντική ανοδική ανάσα στην αγορά.

Σε αντίθετη περίπτωση οι 770 μονάδες έρχονται με μεγάλη πιθανότητα, η δε πτωτική τάση θα εδραιωθεί και μακροπρόθεσμα ως επικρατούσα κατεύθυνση. Συμπερασματικά, θα αναμέναμε το Γενικό Δείκτη να δοκιμάσει πρώτα το επίπεδο των 800 μονάδων πριν από οτιδήποτε άλλο. Από εκεί και πέρα η συσχέτιση σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό με τις ξένες αγορές στην παρούσα φάση θα παραμείνει αυξημένη.

Στο ταμπλό τώρα, η μετοχή του Σαράντη έχασε 5%, με τις ΔΕΗ, Βιοχαλκο και Eurobank να κλείνουν με απώλειες που ξεπέρασαν το 4%. Απώλειες άνω του 3% σημείωσαν οι ΟΠΑΠ, Λάμδα, Folli Follie, Εθνική και Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ ΟΤΕ, Τιτάν και ΕΧΑΕ ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές με πτώση που ξεπέρασε το 2%.

Ανώτερες του 1% ήταν οι απώλειες σε Alpha Bank, Πειραιώς, Μυτιληναίο, Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo, ΑΔΜΗΕ, ΕΥΔΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα και ΟΛΠ, με τις ΕΕΕ και Motor Oil να ελέγχουν στο -0,30% και -0,94% αντίστοιχα την πτώση τους. Μόνο η Grivalia στον FTSE 25 έκλεισε σε θετικά εδάφη, αλλά μόλις στο 0,43%.

Σχετικα αρθρα

Η Τρόικα, η δραχμή και το ευρώ (ΙΙ)

admin

Η μεταναστευτική κρίση της Ιταλίας είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα

admin

Με βάση τις προσφορές επιλέγουν σούπερ μάρκετ τα ελληνικά νοικοκυριά

admin

Νέοι φόροι σχεδόν σε όλα…

admin

Παρίσι και Βερολίνο σε διαφωνία για το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της ΕΕ

admin

ΟΛΟ το φορολογικό νομοσχέδιο – Τι προβλέπει

admin

Ρυθμίσεις με «κούρεμα» και σε κόκκινα στεγαστικά δάνεια προωθούν οι τράπεζες

admin

ΑΑΔΕ – 120 δόσεις: Οδηγός 18 απαντήσεων για τους οφειλέτες της Εφορίας

admin

Όταν οι χρηματοπιστωτικές αγορές παρεξηγούν την πολιτική

admin

Ιταλία: Πρόωρες εκλογές το καλοκαίρι;

admin

Η ευκαιρία για την Ευρώπη

admin

PwC : Η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε, αλλά δεν μεταρρυθμίστηκε

admin

Το τέλμα των τραπεζών

admin

Πώς η πολιτική θα καθορίσει την τύχη της Ελλάδας

admin

Η επιλογή της Ευρώπης: Γαλλική φιλοδοξία ή γερμανικό μέτρημα κουκιών

admin

DW: Ευρω-έπαινοι για Ελλάδα, πυρά για Μοσκοβισί

admin

Ο Ομπάμα προειδοποιεί κατά του εθνικισμού και του λαϊκισμού

admin

Η στιγμή για την επανένωση της Κύπρου έχει έρθει, όμως ο Ερντογάν κρατάει το κλειδί

admin