Image default
Πρώτο Θέμα

Το αδιέξοδο των ιταλικών εκλογών δίνει το πάνω χέρι στους λαϊκιστές

Italian election 2018 Beppe Grillo Luigi Di Maio 1254637Τις τελευταίες εβδομάδες, οι αξιωματούχοι στη Ρώμη και σε άλλες πρωτεύουσες της ΕΕ πρόσφεραν συχνά μια παρηγορητική άποψη για τα όσα θα γίνονταν στις ιταλικές εκλογές.

Θα υπάρξει άφθονος θόρυβος στην εκστρατεία, αλλά όλα θα επιλυθούν με έναν μεγάλο συνασπισμό μεταξύ του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος του Ματτέο Ρέντσι και του κεντροδεξιού κόμματος Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Οι λαϊκιστές θα παραμείνουν σε απόσταση και ο Πάολο Τζεντιλόνι θα συνεχίσει να είναι πρωθυπουργός.

Αλλά αυτό το καθησυχαστικό όραμα είναι ένα συντρίμμι τη Δευτέρα, καθώς το PD του Ρέντσι κατέρρευσε, το Κίνημα Πέντε Αστέρων εκτοξεύτηκε και η κεντροδεξιά πρωτοκαθεδρία του κ. Μπερλουσκόνι κατακτήθηκε από την ευρωσκεπτικιστική Λίγκα του Βορρά με επικεφαλής τον Ματέο Σαλβίνι.

Η Ιταλία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πιθανότατα ένα εκκρεμές κοινοβούλιο χωρίς σαφή πλειοψηφία, το οποίο θα μπορούσε να επεκτείνει τον χρόνο του κ. Τζεντιλόνι, καθώς ο πρόεδρος της χώρας, Σέρτζιο Ματαρέλα, επιχειρεί να διαμορφώσει κάποιο είδος συμφωνίας.

Αλλά με μια μεγάλη συμμαχία μεταξύ του κ. Ρέντσι και του κ. Μπερλουσκόνι εκτός συζήτησης, οι συνομιλίες θα είναι πιθανώς πικρές και μακρές. Είναι η πιο αποσταθεροποιητική εκδοχή ενός αδιεξόδου που θα μπορούσαν να ελπίζουν οι επενδυτές ή οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην ΕΕ.

«Οι διαπραγματεύσεις θα διαρκέσουν εβδομάδες, αν όχι μήνες. Θα είναι αργές», δήλωσε ο Ρομπέρτο Ντ’ Αλιμόντε, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Luiss στη Ρώμη.

Ο Βολφάνγκο Πίκολι, αναλυτής της Teneo Intelligence στο Λονδίνο, δήλωσε ότι το πιο πιθανό αποτέλεσμα ήταν «ένα άσχημα εκκρεμές κοινοβούλιο».

Στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρίσκεται το Κίνημα Πέντε Αστέρων, το αντάρτικο κόμμα διαμαρτυρίας που ίδρυσε ο κωμικός Μπέπε Γκρίλο το 2009, το οποίο κρατάει τώρα όλα τα χαρτιά.

Θα είναι μακράν το μεγαλύτερο μεμονωμένο κόμμα στο κοινοβούλιο, έχοντας υπερβεί άνετα το 30% των ψήφων – καθιστώντας πρακτικά αδύνατο να αγνοηθεί από τον κ. Ματαρέλα. Το ερώτημα είναι προς τα πού θα στραφεί το κόμμα.

Έχει κερδίσει στήριξη από τα αριστερά και τα δεξιά με το πέρασμα των ετών, με το μήνυμα ότι αποτελεί τον μόνο δρόμο για τον καθαρισμό της ιταλικής πολιτικής. Τώρα ο Λουίτζι Ντι Μάιο, ο 31χρονος Ναπολιτάνος που ηγήθηκε της εκστρατείας, θα πρέπει να κάνει μια επιλογή.

Θα μπορούσε να στραφή στα αριστερά, συζητώντας μια συμφωνία με τους Ελεύθερους και Ενωμένους, το αριστερό κόμμα που απαρτίζεται από αντιφρονούντες του PD, οι οποίοι είχαν χειρότερη από την προβλεπόμενη επίδοση στις εκλογές. Αλλά αυτό δεν αρκεί για να εξασφαλιστεί η πλειοψηφία, οπότε το ερώτημα είναι εάν ορισμένοι νομοθέτες του PD θα είναι πρόθυμοι να ενταχθούν σε μία κυβέρνηση των Πέντε Αστέρων, ενδεχομένως με μια πλατφόρμα μεγαλύτερων δαπανών κοινωνικής πρόνοιας.

Αλλά ο κ. Ντι Μάιο έχει μια επιλογή και από την άλλη πλευρά. Θα μπορούσε να επιδιώξει τη σύνδεση με τον κ. Σαλβίνι στα δεξιά, μέσω μιας πλατφόρμας σκληρών περιορισμών στη μετανάστευση, υψηλότερων ελλειμμάτων κατά παράβαση των κανόνων του προϋπολογισμού της ΕΕ και προστατευτισμού.

Αυτή η επιλογή – με διαφορά το πιο ανησυχητικό αποτέλεσμα για τις αγορές καθώς και τους αξιωματούχους της ΕΕ που ελπίζουν να επανεκκινήσουν το ενιαίο νόμισμα – απορρίφθηκε σφαιρικά κατά την περίοδο πριν από την ψηφοφορία, αλλά ξαφνικά επιστρέφει στο τραπέζι.

«Η Ιταλία απέχει πολύ από το να έχει ταξινομήσει τα μακροχρόνια προβλήματα της και τώρα θα έχει καινούρια», δήλωσε ο Λορέντσο Κοντόνιο, της LC Macro Advisors στο Λονδίνο.

Σχετικα αρθρα

ΤτΕ: Αναγκαία η διατήρηση μετά την πανδημία των μέτρων επιλεκτικής οικονομικής στήριξης

admin

Alpha Bank: Σταδιακή άρση περιοριστικών μέτρων – Η συγκυρία και η μεσοπρόθεσμη προοπτική

admin

Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech είναι λιγότερο αποτελεσματικό έναντι των μεταλλάξεων

admin

ΧΑ:Προσοχή στο κενό

admin

Ο σεμνός δισεκατομμυριούχος CEO της BioNTech μιλά για την νέα εποχή των mRNA εμβολίων

admin

2021: Αρχή του τέλους της πανδημίας και νέα οικονομική πραγματικότητα

admin

ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ: 8 στις 10 επιχειρήσεις αναφέρουν επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης

admin

Tο Ταμείο Ανάκαμψης,η πολιτική στήριξη και το πρόβλημα με το Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο

admin

Τρ.Πειραιώς: Εγκρίθηκε η πρόταση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου -Τι ειπαν οι κ.κ. Χατζηνικολάου και Μεγάλου

admin

Το τρίτο κύμα πανδημίας σαρώνει την Τουρκία

admin

ΤτΕ: Γιατί αυξήθηκαν οι καταθέσεις – Που θα κατευθυνθούν μετά το τέλος της πανδημίας

admin

ICAP:Αύξηση του κύκλου εργασιών και σημαντική διεύρυνση της καθαρής κερδοφορίας 21.349 επιχειρήσεων

admin