Image default
Πρώτο Θέμα

Der Spiegel: Ανακάμπτει η οικονομία, όμως έχει ακόμη δρόμο

Der Spiegel: Ανακάμπτει η οικονομία, όμως έχει ακόμη δρόμο

«Aνακάμπτει σημαντικά η ελληνική οικονομία για πρώτη φορά μετά την έναρξη της κρίσης», γράφει το γερμανικό περιοδικο Der Spiegel τονίζοντας πάντως ότι «η Κομισιόν περίμενε περισσότερα. Αλλά για το τρέχον έτος, μάλιστα, οι προβλέψεις είναι ακόμα πιο αισιόδοξες».

Το γερμανικό περιοδικό σημειώνει πάντως ότι «για να φτάσει η Ελλάδα στα προ κρίσης επίπεδα θα χρειαστεί ακόμα πολύς χρόνος. Εξάλλου τα βαθιά σημάδια της κρίσης είναι ορατά κυρίως στην αγορά εργασίας, όπου η ανεργία παραμένει ακόμα σε πολύ υψηλά επίπεδα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός ελπίζει ότι η Ελλάδα θα μπορέσει με τις δικές της δυνάμεις να δανειστεί από τις αγορές».

Η Die Zeit τονίζει από την πλευρά της ότι «για πρώτη φορά από την παγκόσμια οικονομική και δημοσιονομική κρίση του 2008 – 2009 η ελληνική οικονομία βρίσκεται και πάλι σε πορεία ανάπτυξης- ακόμα και με περιορισμένο ρυθμό στο τέλος του χρόνου. Για το τρέχον έτος οι προσδοκίες είναι πιο αισιόδοξες: Τόσο η Αθήνα όσο και οι Βρυξέλλες υπολογίζουν την ανάπτυξ στο 2,5%. Τον ίδιο ρυθμό ανάπτυξης υπολογίζει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το 2019. Μέχρι η οικονομική ισχύς της Ελλάδας να φτάσει στο επίπεδο προ της κρίσης, θα περάσει στο μεταξύ ακόμα πολύς καιρός: Αυτή τη στιγμή το ΑΕΠ έχει μειωθεί περίπου 25% σε σχέση με το 2008».

Η Die Welt δημοσιεύει δήλωση του οικονομολόγου της Εθνικής Τράπεζας Νίκου Μαγγίνα, ο οποίος τονίζει ότι «το αποτέλεσμα βρίσκεται κάτω από τις επίσημες προβλέψεις, καθώς τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και η Τράπεζα της Ελλάδος υπολόγιζαν σε ποσοστό 1,6%. Στο τέλος του έτους η ανάκαμψη εξαντλήθηκε: μπορεί μεν η ελληνική οικονομία να αναπτύχθηκε από τον Οκτώβριο μέχρι το Δεκέμβριο ήδη για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο, ωστόσο έφτασε μόνο ένα μίνι θετικό πρόσημο του 0,1% σε σχέση με πέρσι στο ίδιο διάστημα, ενώ το καλοκαίρι βρισκόταν στο 0,4%. «Οι καταναλωτικές δαπάνες μειώθηκαν πιο αμυδρά απ’ ό,τι αναμενόταν, πράγμα που αποδεικνύει ότι η οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών παραμένει εύθραυστη», εκτιμά ο κ. Μαγγίνας, όπως γράφει η Die Welt

Σχετικα αρθρα

Πολύ σκληρό για να πεθάνει το παραδοσιακό τραπεζικό υποκατάστημα

admin

DW: Καταρρέει η παγκόσμια τάξη πραγμάτων

admin

DW: Η αγωνία των αγορών πριν το Brexit

admin

Φεύγει το ΔΝΤ που… μένει!

admin

Για … 11 ψήφους μείναμε (προς το παρόν) στην Ευρωζώνη

admin

Μια σειρά νεαρών πολιτικών αντικαθιστά την αποτυχημένη γενιά της Ευρώπης

admin

Σταθεροποίηση των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα το 2014

admin

Η Ελλάδα ετοιμάζεται να υποδεχθεί αριθμό ρεκόρ επισκεπτών

admin

Στη «μάχη» των stress test οι τράπεζες

admin

ΔΝΤ: «Βόμβες» εως 20 δισ. € απειλούν την Ελλάδα

admin

Γερμανικός Τύπος: Ακμαίος ο ελληνικός τουρισμός ενόψει της ITB

admin

Οι νικητές μεταξύ των κρυπτονομισμάτων…

admin

Πώς να βοηθήσετε την ελληνική οικονομία πίνοντας

admin

Τι δείχνουν τα μεγαλύτερα καθαρά shorts στο € από το 2016

admin

Κ. Μίχαλος: “Οι προσδοκίες για το 2017”

admin

Mobile World Congress: Τι είναι το 5G, πότε έρχεται εμπορικά και γιατί αλλάζει τα πάντα

admin

Μητσοτακης – Höttges «φέρνουν» επενδύσεις μεσω ΟΤΕ

admin

Η επικίνδυνη απλοϊκότητα του Ντόναλντ Τραμπ

admin