Image default
Πρώτο Θέμα

Οι γραφειοκρατικές Βρυξέλλες κινούνται στο σκοτάδι

European Economy IMF pessimisticΟ διορισμός του γενικού γραμματέα της Ευρωπαϊκής Κομισιόν σπάνια είναι μια συναρπαστική υπόθεση. Ωστόσο, όταν ο Μάρτιν Σελμάιρ, επικεφαλής προσωπικού του προέδρου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ανέβηκε γρήγορα στη θέση του ανώτατου δημοσίου υπαλλήλου του θεσμικού οργάνου πριν από δύο εβδομάδες, οι Βρυξέλλες και οι κύκλοι πολιτικής στην ευρύτερη ΕΕ βρέθηκαν προ εκπλήξεως.

Δεδομένου ότι βοήθησε να ενορχηστρώσει την άνοδο του κ. Γιούνκερ στην προεδρία το 2014 ενάντια στις πιθανότητες, ο κ. Σελμάιρ έχει συγκεντρώσει επιρροή στο εσωτερικό της μηχανής των Βρυξελλών. Η δύναμή του είναι πιθανό να αυξηθεί στη νέα του θέση. Η επιτροπή και η ευρύτερη ΕΕ θα πρέπει να εξετάσουν εάν η συγκέντρωση μιας τέτοιας εξουσίας σε ένα άτομο μέσω γραφειοκρατικών συναλλαγών στο εξωτερικό είναι υγιής.

Η ταχύτητα και η μυστικότητα του ραντεβού – με τους επιτρόπους που κρατούνται στο σκοτάδι μέχρι την τελευταία στιγμή – δεν υποδεικνύουν μια ανοιχτή διαδικασία. Αναμφισβήτητα η περίφημη φήμη του κ. Σελμάιρ για τη βοήθεια σε συμμάχους και την τιμωρία των εχθρών θα βοήθησε να αφοπλίσει κάθε εναπομένουσα αντιπολίτευση.

Μια θέση τόσο σημαντική όσο του γενικού γραμματέα δεν πρέπει να καλυφθεί με αυτό που ένα μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ονομάζει με ακρίβεια τρόπο «μανδύα και μαχαιριού». Σε αντίθεση με τους προκάτοχούς του, ο κ. Σελμάιρ δεν έχει τη μακρά εμπειρία ως δημόσιος υπάλληλος της ΕΕ που αναμένεται για τη θέση. Το γραφείο της γενικής γραμματείας υποτίθεται ότι ενσωματώνει την ευθύνη των δημόσιων υπηρεσιών και εξασφαλίζει τη δέουσα διαδικασία. Συνδυάζοντάς το με τις εξουσίες της Προεδρίας, δεδομένου ότι ο κ. Σελμάιρ αναμφισβήτητα θα διατηρήσει μεγάλη επιρροή στην πρώην επικράτειά του, σημαίνει ότι θα επικεντρωθεί περαιτέρω ο έλεγχος προς το παρόν. Το πόσο αυτό θα παραμείνει πέρα ​​από την προεδρία του Γιούνκερ είναι ασαφές.

Προς τιμήν τους, μερικοί ισχυροί βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχουν διαμαρτυρηθεί επί μια εβδομάδα σχετικά με τη μυστική φύση αυτού του διορισμού. Έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να ξεκινήσουν έρευνα, καλώντας τους υπαλλήλους της επιτροπής να απαντήσουν σε ερωτήσεις.

Ό, τι κι αν βρει μια τέτοια έρευνα στα γεγονότα της συγκεκριμένης περίπτωσης, υπάρχει ένα ευρύτερο ζήτημα. Η Κομισιόν, που ανησυχεί για την απομάκρυνση της ιεραρχίας των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, έχει επεκταθεί για περισσότερη πολιτική νομιμοποίηση. Εάν αυτό συμβεί – και υπάρχουν ορισμένες αρετές στο να δοθεί στον οργανισμό πιο σταθερή πολιτική θέση – τότε είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει αυστηρότερη η γενική διακυβέρνησή του.

Είναι αλήθεια ότι δεν υπάρχει επίσημος διαχωρισμός των εξουσιών μεταξύ του γενικού γραμματέα και του προέδρου. Ασφαλώς, οι προηγούμενοι πρόεδροι όντως όρισαν τους δικούς τους γενικούς γραμματείς. Είναι αλήθεια ότι η μετάβαση από τον αρχηγό του Προέδρου στο Γενικό Γραμματέα δεν είναι άνευ προηγουμένου. Ένας σκληροτράχηλος κ. Σελμάιρ μπορεί να αποδειχθεί τόσο αντίβαρο όσο και ουδέτερος σύμβουλος στον επόμενο πρόεδρο.

Δεδομένου ότι ο πρόεδρος γίνεται πολιτικός παίκτης, τόσο περισσότερα τμήματα της επιτροπής, όπως η γενική γραμματεία, πρέπει να είναι σε θέση να κρατήσουν τη θέση τους. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι διαδικασίες πρέπει να αλλάξουν θεμελιωδώς. Αλλά αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επιβληθούν αυστηρά. Μια ισχυρή επιτροπή που ασκεί τα καθήκοντά της σε σχέση με τους καθιερωμένους κανόνες είναι ένα πράγμα: μια επιτροπή που βασίζεται σε προσωπικές ιδιοτροπίες με θολές γραμμές ευθύνης είναι άλλο.

Η ΕΕ αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις, από τη στεγανοποίηση του ευρώ ως την αντιμετώπιση του κράτους δικαίου στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και την απειλή μιας ανανεωμένης μεταναστευτικής κρίσης. Τα κεντρικά θεσμικά της όργανα πρέπει να έχουν αξιοπιστία και διαφάνεια. Ο τρόπος διορισμού του κ. Σελμάιρ δεν προάγει αυτόν τον σκοπό. Απαιτείται μια ταχεία και διεξοδική διερεύνηση για την εξάλειψη κάθε υπονοούμενης υποψίας αθέμιτων πρακτικών.

Σχετικα αρθρα

Πώς θα ηττηθεί η Λε Πεν

admin

Έρευνα ΙΟΒΕ: Οριακά τα βγάζουν πέρα δύο στους τρεις Έλληνες

admin

Η παγκόσμια οικονομική τάξη πραγμάτων καταρρέει…

admin

ΕΚΤ : Επέκταση του «μπαζούκα» κατά 600 δισ. € (UPD)

admin

Πρώτη κατοικία: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την προστασία της

admin

Τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση τιμών ακινήτων παγκοσμίως εμφάνισε η Ελλάδα

admin

Η Ελλάδα πρέπει να πετύχει τους στόχους της διάσωσης εν μέσω της προσφυγικής κρίσης

admin

Κλειδί για το μέλλον του ευρώ το ιταλικό δημοψήφισμα

admin

Θα συνεχίσουν το παιχνίδι τους οι σορτάκηδες;

admin

Bloomberg: Η Ελλάδα και πάλι ένας από τους πέντε κινδύνους της Ευρώπης

admin

Διπλή επίθεση στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, έκρηξη και στο μετρό

admin

FinCEN Files: Η ροή του βρώμικου χρήματος

admin

Το τέλος της γερμανικής ηγεμονίας

admin

Σήμερα οι νέες διαπραγματεύσεις με την τρόικα

admin

Τί πραγματικά συμβαίνει με τις τραπεζικές μετοχές;

admin

Αισιοδοξία στις ευρωαγορές για τις εξελίξεις στην Ιταλία

admin

NOVA: Ανατροπές και μειώσεις τιμών φέρνει η νέα συμφωνία για τη Superleague

admin

«Κόκκινος» πυρετός στα χρηματιστήρια

admin