Image default
Πρώτο Θέμα

Πως θα γίνει η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

eurogroup genikiΤο ζήτημα του χρέους αλλά και το σχέδιο για τη μεταμνημονιακή εποχή στην Ελλάδα, δεν θα βρίσκονται στην ατζέντα του σημερινού Eurogroup, το οποίο θα περιστραφεί-σ’ ό,τι αφορά στη Αθήνα-γύρω από την τέταρτη αξιολόγηση και τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει η ελληνική κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα η ελληνική πλευρά και δη ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα ενημερώσει τους ομολόγους του, για τη διευθέτηση των τελευταίων προαπαιτούμενων της γ’ αξιολόγησης, που «σφραγίζουν» και τυπικά την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δις.ευρώ, που θα γίνει εντός της εβδομάδας.Το πρόσφατο ιταλικό εκλογικό αποτέλεσμα, φαίνεται να έχει αυξήσει ιδιαίτερα τις ανησυχίες στο κοινοτικό περιβάλλον σε συνδυασμό με τις αυξανόμενες πιέσεις από την ένταση στις σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς που βρίσκονται στο τραπέζι στις Βρυξέλλες:

-Το ΔΝΤ δεν έχει αλλάξει τις (πολύ διαφορετικές από εκείνες της Ευρωζώνης) εκτιμήσεις του όσον αφορά στους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ και το πρωτογενές πλεόνασμα. Αλλά σε διαφορά με ό,τι ίσχυε μέχρι το καλοκαίρι του 2017, τώρα δεν αρνείται να τις επανεξετάσεις στην βάση των αποτελεσμάτων που θα παραδώσει η ελληνική κυβέρνηση. Εάν υπάρξει “προσαρμογή” – όπως και αναμένεται ότι θα γίνει – αυτό θα διευκολύνει την επιλογή των τελικών σεναρίων που θα καταθέσει ο ESM όσον αφορά στην γαλλική πρόταση που συνδέει τα πρωτογενή πλεονάσματα με το ύψος των ετήσιων πληρωμών για το χρέος. Η προσέγγιση αυτή φαίνεται ότι μέχρι στιγμής διευκολύνεται από την – σχεδόν – συμφωνημένη πρόωρη αποπληρωμή του δανείου του ΔΝΤ είτε από τα υπόλοιπα του δανείου του ESM, είτε την αποκλειστική δέσμευση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που εξακολουθούν να κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες. Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο συνολικό πλαίσιο-συμφωνία προορίζεται να παίξει τον ρόλο του επόπτη-εγγυητή της συμφωνίας-πλαίσιο μετά την 20η Αυγούστου.

-Η Ευρωζώνη έχει αποφασίσει και έχει δρομολογήσει ένα πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους (25% με την ολοκλήρωση της εξόφλησης του δανείου) που δεν θα χρειασθεί νέες εγκρίσεις από τα εθνικά κοινοβούλια όσον αφορά στο σκέλος των επιπλέον επιμηκύνσεων. Όι συμβάσεις που έχουν εγκριθεί από τα εθνικά κοινοβούλια ήδη εμπεριέχουν την έως και 20 χρόνια νέα επιμήκυνση τμημάτων του δανείου του EFSF. To ίδιο ισχύει και για το πώς θα διατεθούν τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες. Η περιβόητη γαλλική πρόταση όμως δεν έχει διαμορφωμένο πλαίσιο εφαρμογής. Ήδη όμως στον ESM διαμορφώνουν τα σενάρια που θα μπορούσαν να είναι συμβατά με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ.

-Η ελληνική κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να νομοθετήσει έγκαιρα (πριν από την αποκρυστάλωση της συμφωνίας πλαίσιο) την εφαρμογή της μείωσης του αφορολόγητου η οποία οδηγεί σε δύο ταυτόχρονα δημοσιονομικά αποτελέσματα: επεκτείνει την φορολογική βάση “πιάνοντας” και χαμηλότερα εισοδήματα, ενώ μειώνει ταυτόχρονα έμμεσα τις συντάξεις φορολογώντας ένα σημαντικό κομμάτι αυτών που σήμερα είναι αφορολογήτες. Για τον λόγο αυτό άλλωστε από τους ευρω-θεσμούς δεν είναι απαγορευτική η επανεξέταση του μέτρου αυτού ανάλογα με το δημοσιονομικό αποτέλεσμα της μείωσης του αφορολόγητου. Η συμφωνία για το χρέος πρόκειται να συσχετισθεί με την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων και το οικονομικό τους αποτέλεσμα. Το μεγάλο και κρίσιμο ζήτημα που δεν θα έχει αποκρυσταλλωθεί πριν από τον Ιούνιο αφορά στην “μεταβλητή” των τραπεζών. Όλες οι πλευρές και κυρίως το ΔΝΤ και η ΕΚΤ κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους περιμένοντας το αποτέλεσμα των stress tests από τα οποία θα φανεί το εύρος των μελλοντικών κεφαλαιακών αναγκών. Μέχρι στιγμής σιωπηρά η ΕΚΤ έχει ενσωματώσει στον έλεγχο πολλές από τις απαιτήσεις του ΔΝΤ (μέχρι και την επανεξέταση των ενήμερων δανείων) αλλά το ΔΝΤ δεν έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του.

Ο μεγάλος άγνωστος παραμένει το αν το ΔΝΤ θα επιμείνει για την χρήση κεφαλαίων του δανείου (ESM) για την εκ νέου ενίσχυση των κεφαλαίων των τραπεζών…

Υπ’ αυτές τις προϋποθέσεις η εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ τον  Απρίλιο ενδέχεται να δώσει κάποιες ενδείξεις για τις προθέσεις του Ταμείου, αλλά στις Βρυξέλλες υπάρχουν πολλές επιφυλάξεις για το αν αυτό θα γίνει τελικά δυνατό.    

Σχετικα αρθρα

Γερμανικό Sekt εναντίον γαλλικής σαμπάνιας

admin

Φουντώνει ο «πόλεμος» του γάλακτος

admin

Η χρηματιστηριακή αγορά έχει μπει σε έναν παράξενο κόσμο

admin

Φωτιά παίρνουν τα ακίνητα στη Γερμανία

admin

Πλησιάζει αμείλικτα το Grexit…

admin

Άγριος πόλεμος ΝΔ – ΠΑΣΟΚ λόγω τρόικας

admin

Μέρες Lehman Brothers ανά τον πλανήτη…

admin

Ο κορονοϊός ξυπνά μνήμες 2008

admin

Το «τέλειο» αδιέξοδο και ο χρόνος που τελειώνει…

admin

Άβολα ερωτήματα για τη Γερμανία της Μέρκελ

admin

Ελλάδα και δανειστές συνεχίζουν τις συζητήσεις για το πρόγραμμα διάσωσης

admin

Νέα κρίση στις γερμανοτουρκικές σχέσεις;

admin

WSJ: Η διαφωνία με το ΔΝΤ για τα εργασιακά το βασικό σημείο σύγκρουσης

admin

Όλο το σχέδιο της ιταλικής κυβέρνησης για τη διάσωση των δύο τραπεζών

admin

Επικίνδυνη αντεπίθεση της Τουρκίας για το αέριο!

admin

Σχέδια της κυβέρνησης για έξοδο στις αγορές

admin

Bloomberg: Πώς θα επιβληθούν τα capital controls στην Ελλάδα

admin

«Καίγονται» τα σενάρια για πρόωρες εκλογές!

admin