Image default
Πρώτο Θέμα

Θετικά μηνύματα από τα ομόλογα

bonds money and stuffOι αγοραστές συνεχίζουν να δίνουν δυναμικό “παρών” στην αγορά των ελληνικών ομολόγων, τα οποία έχουν πάρει… φόρα από τις αρχές του μήνα.

Ο τζίρος στην ΗΔΑΤ συνεχίζει να κινείται σε υψηλά 12μήνου με τους αγοραστές να έχουν τα ηνία αφού χθες από τα συνολικά 66 εκατ. ευρώ, τα 43 εκατ. ευρώ ήταν εντολές αγορών.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται σήμερα στο 4,16% με πτώση της τάξης του 1,4% από χθες και στα επίπεδα που βρισκόταν στις 9 Φεβρουαρίου όταν και ξεκίνησε το πρόσφατο sell-off που έσβησε σημαντικό μέρος του ράλι που είχε σημειωθεί στην αγορά το δίμηνο Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου.

Η απόδοση του 5ετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 3,397% με πτώση της τάξης του 1,5% από χθες, ενώ η απόδοση του νέου 7ετούς ομολόγου διαπραγματεύεται στο 3,76% από 3,80% χθες.

Η κινητοποίηση που σημειώνεται από τις αρχές του Μαρτίου στην αγορά ελληνικών τίτλων αποδεικνύει το απόλυτο comeback των επενδυτών. Ο όγκος συναλλαγών ξεπερνά τα δύο τρίτα του τζίρου που σημειώθηκε ολόκληρο το 2017, αλλά και το 2016, αφού στις τελευταίες οκτώ συνεδριάσεις αγγίζει τα 340 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που το 2017 συνολικά διαμορφώθηκε στα 555 εκατ. ευρώ και το 2016 στα 519 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο μηνός, ο τζίρος του Μαρτίου οδεύει να σπάσει ρεκόρ πολλών ετών, αφού ήδη τα μεγέθη του θυμίζουν το 2014.

Για τους επενδυτές της αγοράς ομολόγων το σημαντικό είναι πως έχει πια εξαλειφθεί ο οποιοσδήποτε κίνδυνος ρήξης με τους πιστωτές και εκτροχιασμού του προγράμματος, αφού οι σχέσεις μεταξύ Αθήνας-Θεσμών είναι σε πολύ καλά επίπεδα, ενώ το γεγονός ότι το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους μπαίνει και επίσημα πλέον στο τραπέζι, αυξάνει τις προοπτικές για τους ελληνικούς τίτλους, καθώς το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους δείχνει να αντιμετωπίζεται.

Παράλληλα, η νέα κίνηση του Ελληνικού Δημοσίου προς τις αγορές η οποία γίνεται με σκοπό να καλύψει ένα ακόμα σημείο (αυτό του 12μήνου) στην καμπύλη των εκδόσεων, και όχι την άντληση σημαντικού ποσού κεφαλαίων (στόχος είναι τα 625 εκατ. ευρώ), στέλνει ένα ισχυρό σήμα στην αγορά αφού δείχνει ότι δεν υπάρχει ανάγκη ρευστότητας αλλά περαιτέρω βελτίωσης της αγοράς των ελληνικών τίτλων, ειδικά τη στιγμή που το επιτόκιο αναμένεται να διαμορφωθεί κάτω από 1,5%, ενώ πριν 8 χρόνια το τελευταίο έντοκο 12μηνης διάρκειας είχε επιτόκιο 4,85%, υποδηλώνοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά  στην πόρτα της εξόδου από τα μνημόνια.

Σχετικα αρθρα

Τρ.Πειραιώς: 1-1,15€ οι νέες μετοχές – ‘Ολη η απόφαση του Δ.Σ

admin

XA:Τεστ κοπώσεως

admin

Το παγκόσμιο ρίσκο μετά το εμβόλιο – O.Blanchard/Jean Pisani-Ferry

admin

Κίνα:Ανάκαμψη 18%(!) το πρώτο τρίμηνο

admin

ΕΕ εναντίον οργανωμένου εγκλήματος

admin

Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ρωσίας

admin

Εξασφάλιση ισχυρότερης και δικαιότερης παγκόσμιας ανάκαμψης-M.A El Erian

admin

ΤτΕ: Αναγκαία η διατήρηση μετά την πανδημία των μέτρων επιλεκτικής οικονομικής στήριξης

admin

Alpha Bank: Σταδιακή άρση περιοριστικών μέτρων – Η συγκυρία και η μεσοπρόθεσμη προοπτική

admin

Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech είναι λιγότερο αποτελεσματικό έναντι των μεταλλάξεων

admin

ΧΑ:Προσοχή στο κενό

admin

Ο σεμνός δισεκατομμυριούχος CEO της BioNTech μιλά για την νέα εποχή των mRNA εμβολίων

admin