Image default
Πρώτο Θέμα

Γιατί η ΕΕ ετοιμάζεται για νέα άνοδο της μετανάστευσης

refΗ μετανάστευση επανέρχεται στην ημερήσια διάταξη της ΕΕ την Πέμπτη – και είναι απίθανο να φύγει σύντομα.

Οι συνομιλίες μεταξύ των υπουργών εσωτερικών υποθέσεων στις Βρυξέλλες θα αποτελέσουν δοκιμή για μεγαλύτερες μάχες στο μέλλον- και μια υπενθύμιση ότι η περίοδος αιχμής για τις διαβάσεις από την Αφρική προς την Ευρώπη πρόκειται να ξεκινήσει καθώς ο χειμώνας τελειώνει.

Οι αξιωματούχοι ενδέχεται να αφιερώσουν μια στιγμή για να αναλογιστούν με ανακούφιση πώς οι αφίξεις στην ΕΕ μέσω της Μεσογείου έχουν μειωθεί δραματικά από την κρίση του 2015-16. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κατέγραψε πέρυσι 172.301, κάτω από περισσότερους από 1 εκατομμύριο το 2015. Αυτό αντικατοπτρίζει την επίδραση διαφόρων καταστολών, από τη δίωξη του λαθρεμπορίου ανθρώπων από τη Λιβύη ως την υπογραφή πριν από δύο χρόνια μιας συμφωνίας με την Τουρκία για να παραλάβει τους μετανάστες που μεταβαίνουν στα ελληνικά νησιά.

Αλλά οποιοσδήποτε εφησυχασμός θα ήταν παράλογος, ακόμη και άσεμνος. Πρώτον, περισσότεροι από 3.100 άνθρωποι πέθαναν ή εξαφανίστηκαν στη Μεσόγειο το περασμένο έτος – όχι τόσο μακριά από το σύνολο των 3.771 το 2015. Για άλλη μια φορά, υπάρχουν ιστορίες φρικιαστικών καταχρήσεων που προέκυψαν από κέντρα κράτησης μεταναστών στη Λιβύη.

Όσον αφορά το μέλλον, πολλοί διπλωμάτες της ΕΕ πιστεύουν ότι η επόμενη ροή της μετανάστευσης στην Ευρώπη είναι ζήτημα του πότε, όχι του εάν. Η υπουργική σύνοδος της Πέμπτης προοιωνίζει πρόκληση με την ενημέρωσή της πριν από τις συνομιλίες να φέρει τον τίτλο «εξεύρεση λύσεων στις μεταναστευτικές πιέσεις». Τα κράτη μέλη αναμένεται να συζητήσουν την πορεία προς τα εμπρός σε γενικές γραμμές, αντί να επικεντρωθούν άμεσα στα πιο αμφιλεγόμενα σημεία.

Αυτά θα έρθουν στο προσκήνιο αρκετά σύντομα. Πρώτον, η Ευρωπαϊκή Κομισιόν και οι κυβερνήσεις της ΕΕ πρέπει να επιλύσουν μια διαμάχη σχετικά για το ποιος θα χρηματοδοτήσει τη δεύτερη δόση ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο της Τουρκικής συμφωνίας.

Στη συνέχεια, μια καλοκαιρινή αναμέτρηση αναμένεται σχετικά με τους κανόνες για την επεξεργασία και τη μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο. Αυτό φέρνει χώρες όπως η Γερμανία, που λένε ότι το βάρος πρέπει να μοιραστεί, απέναντι στην Πολωνία, την Ουγγαρία και άλλα κράτη που αντιτίθενται στις ποσοστώσεις προσφύγων. Η Βουλγαρία, η οποία έχει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, εργάζεται για να υποβάλει μια πρόταση που όλοι μπορούν να ανεχθούν.

Σαν να μην ήταν αρκετό αυτό, οι ιταλικές εκλογές έχουν επισκιάσει ακόμα περισσότερο την ήδη σκοτεινή εικόνα. Ένας μεγάλος νικητής σε μία από τις κυριότερες χώρες προορισμού των μεταναστών της ΕΕ ήταν η αντιμεταναστευτική Λίγκα του Βορρά. Εάν καταλήξει στην κυβέρνηση, αναμένετε τις αναδυόμενες διαμάχες να γίνουν ακόμα πιο έντονες.

Σχετικα αρθρα

Γιατί το ράλι του χρυσού μπορεί να διαφέρει αυτή τη φορά

admin

Νέο ξεπούλημα σε μετοχές κι ομόλογα – Υποβαθμίσεις από Moody’s

admin

5 οικονομολόγοι και αναλυτές μιλούν για το 2017

admin

Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις απαιτούν σαφήνεια για το Brexit

admin

Τρία μαθήματα για τους επενδυτές σε άστατες αγορές

admin

Οι τραπεζικοί κολοσσοί και τα σκάνδαλα

admin

«Μαγικό» το QE για την ευρωπαϊκή οικονομία;

admin

Ποιο είναι το πρόβλημα με τα αρνητικά επιτόκια

admin

Η Ιταλία ξέρει τη λύση στο πρόβλημα της Καταλονίας

admin

Ελληνική διάσωση:Tο σόου πρέπει να συνεχιστεί

admin

Το συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας ενισχύει τους ευρωσκεπτικιστές

admin

Όταν οι χρηματοπιστωτικές αγορές παρεξηγούν την πολιτική

admin

H Ιταλία δεν έχει ξεμπερδέψει με τους βιτζιλάντε των ομολόγων

admin

FAZ: Η κρίση έκανε τους Έλληνες πραγματιστές

admin

Ιταλικές πιέσεις για αναθεώρηση του Δουβλίνου

admin

Τι βλέπει το ΔΝΤ για την Ελλάδα

admin

Οι τραπεζίτες σπάνε την πολιορκία!

admin

Πώς η πολιτική θα καθορίσει την τύχη της Ελλάδας

admin