Image default
Πρώτο Θέμα

Δολάριο και μετοχές υποχωρούν υπό τον φόβο εμπορικού πολέμου

Κλυδωνισμούς στις διεθνείς αγορές οι απειλές Τραμπ για επιβολή δασμών ύψους 60 δισ. ευρώ στις εισαγωγές από την Κίνα.

Το δολάριο κινείται κοντά σε χαμηλό εβδομάδας ενώ οι μετοχές στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές υποχώρησαν σήμερα για δεύτερη συνεχή ημέρα.

Οι χρηματιστηριακές αγορές επιχειρούσαν να ανακάμψουν από τις χθεσινές βαριές απώλειες, βρίσκοντας στήριξη στα ενθαρρυντικά στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή στην Κίνα, αλλά πάσχιζαν να ξεπεράσουν τους φόβους για έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο καθώς και την προοπτική πολιτικής αβεβαιότητας στις ΗΠΑ.

«Οσο παραμένει η απειλή του προστατευτισμού και ενός εμπορικού πολέμου, οι αγορές θα συνεχίζουν να είναι επιφυλακτικές», ανέφεραν οι αναλυτές της Rabobank σε σημείωμα προς τους πελάτες της.

Τα σχέδια για τους δασμούς, που υποτίθεται ότι θα θέσουν στο στόχαστρο της κινεζική τεχνολογία, τα ηλεκτρονικά και τις τηλεπικοινωνίες, αποκαλύφθηκαν από πηγές μερικές ώρες αφού ο Τραμπ απρόσμενα απέπεμψε τον υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον.

Η έξοδος του Τίλερσον ακολουθεί την αποχώρηση του οικονομικού συμβούλου Γκάρι Κον, ενός ισχυρού υπέρμαχου του ελεύθερου εμπορίου.

Από τότε που ο Τραμπ ανέλαβε την εξουσία το 2017, περίπου 35 υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από την κυβέρνησή του έχουν αποχωρήσει, περιλαμβανομένου του Τίλερσον, σύμφωνα με την Citi.

«Η αγορά προφανώς ορθά έκρινε ότι η κίνηση αυτή αποδυναμώνει την εσωτερική αντιπολίτευση στο Λευκό Οίκο απέναντι σε κάποιες λιγότερο φιλικές προς την αγορά πολιτικές, ιδιαίτερα στην εμπορική πολιτική του προέδρου», ανέφερε αναλυτής της Daiwa.

Οι εξελίξεις αυτές οδήγησαν χθες σε απώλειες το δολάριο και τις διεθνείς μετοχές και ανοδικά τις τιμές των ομολόγων. Οι κινήσεις αυτές εντάθηκαν αφού έγινε γνωστή η είδηση για τους σχεδιαζόμενους δασμούς, με τη Wall Street να κλείνει με απώλειες κατά 0,6-1% και την Ασία να καταγράφει σημαντική πτώση, ιδιαίτερα στον τεχνολογικό κλάδο.

Η αρνητική δυναμική εξασθένησε κάπως στην Ευρώπη, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη STOXX 600 να ενισχύεται νωρίτερα σήμερα κατά 0,24% μετά από απώλειες κατά 1% χθες. Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI σημείωσε νωρίτερα πτώση κατά 0,12%, κινούμενος σε αρνητικό έδαφος για δεύτερη συνεχή ημέρα.

Το δολάριο ήταν αμετάβλητο ύστερα από τρεις ημέρες απωλειών ενώ οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων κινούνταν κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας εβδομάδας που σημείωσαν νωρίτερα. Οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων πλησίασαν σε χαμηλό μηνός και πριν από λίγο κινούνταν κατά 20 μονάδες βάσης χαμηλότερα από το υψηλό έτους του 0,60%.

Σχετικα αρθρα

Η οικονομική κρίση της Ελλάδας συνεχίζεται σαν Οδύσσεια δίχως τέλος

admin

Μία παραπλανητική ηρεμία…

admin

Sentix: Mειώθηκε δραστικά ο κίνδυνος Grexit

admin

Νταβός 2016: οκτώ θέματα για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ

admin

Λούλα ή Τσάβεζ;

admin

Η συμφωνία Ελλάδας – Θεσμών είναι γεγονός – Όλα τα νέα μέτρα

admin

Προς τι ο ξαφνικός «έρωτας» των ξένων με την Ελλάδα;

admin

Κάμψη του δείκτη οικονομικού κλίματος ΕΑΣΕ/ICAP-CEO General Index

admin

Οι επενδυτές αδιαφορούν για τη δυσαρέσκεια στην Ελλάδα

admin

Δάνειο με το ζόρι για να μείνει η τρόικα!

admin

Αρνητικό ρεκόρ τριετίας για τις κινεζικές μετοχές μετά τις απειλές Τραμπ για νέους δασμούς

admin

Ο χάρτης του Γιούνκερ προς την ευρωπαϊκή καταστροφή

admin

Πολλή δουλειά περιμένει ακόμη τον Τσίπρα

admin

Αισιοδοξία από το μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων

admin

Η Βρετανία πρέπει να προσφέρει περισσότερα χρήματα για ένα ομαλό Brexit

admin

Ο Macron και το γαλλικό παράδοξο

admin

Όταν ο Warren Buffett πουλά τις μετοχές του στην Goldman Sachs, είναι ώρα να αρχίσουμε να ανησυχούμε

admin

ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ !

admin