Image default
Πρώτο Θέμα

Η Ελλάδα οπισθοχωρεί ήσυχα από τις μεταρρυθμίσεις

37881684 401Η προγραμματισμένη έξοδος της Ελλάδας από την τρίτη της διάσωση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας τον Αύγουστο προκάλεσε την αισιοδοξία των επενδυτών.

Η έκδοση ομολόγων της τον Ιούλιο του 2017, η πρώτη σε τρία χρόνια, υπερκαλύφθηκε, όπως και οι μεταγενέστερες εκδόσεις τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους. Και όμως οι οικονομικοί επενδυτές πρέπει να περιορίσουν την αισιοδοξία τους. Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές και η οικονομική ανάκαμψη της είναι πιθανό να είναι ανώμαλη και αργή – ειδικά αν συνεχίσει να καθυστερεί τις βασικές μεταρρυθμίσεις.

Η ανάπτυξη της Ελλάδας φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί με χαμηλό ρυθμό. Κάποιοι το λαμβάνουν ως ένδειξη κανονικοποίησης. Το πρόβλημα με αυτήν την αισιοδοξία είναι ότι δεν είναι σαφές από πού θα προέλθουν οι μελλοντικοί οδηγοί ανάπτυξης. Η κατανάλωση των νοικοκυριών έχει ανακάμψει κάπως, αλλά με μέση αύξηση 0,65% το 2017, παραμένει αδύναμη με οποιοδήποτε μέτρο. Και με τις περαιτέρω αυξήσεις φόρου και τις περικοπές των συντάξεων, είναι δύσκολο να δούμε οποιοδήποτε περιθώριο περαιτέρω επιτάχυνσης.

Καμία είδηση ​​δεν είναι αναγκαστικά καλή είδηση ​​όταν πρόκειται για την Ελλάδα. Ήσυχα, η κυβέρνηση έχει προσφύγει σε σημαντικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, όπως η ιδιωτικοποίηση βασικών βιομηχανιών, όπου συνεχίζει να χάνει τους στόχους της. Στην Αθήνα θα δείτε ακόμη το εγκαταλελειμμένο αεροδρόμιο του Ελληνικού και η κατάστασή του είναι μια έντονη υπενθύμιση του τρόπου με τον οποίο η Ελλάδα απέτυχε να αξιοποιήσει τα περιουσιακά της στοιχεία. Μια καθυστερημένη ανάκαμψη δεν σημαίνει καμία πραγματική ώθηση στα έσοδα για τη χρηματοδότηση επενδύσεων. Η δυναμική του χρέους θα συνεχίσει επίσης να έχει ως αποτέλεσμα υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης.

Δεν είναι λοιπόν περίεργο το γεγονός ότι ο μεγαλύτερος μετασχηματιστής για την Ελλάδα, οι επενδυτικές δαπάνες, είναι τόσο εκτός στόχου. Οι επενδύσεις ως μερίδιο του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος έχουν υπερδιπλασιαστεί σε 11% το 2017 από 27% το 2007 (ποσοστό μεγαλύτερο από το 21% της Γερμανίας και το 24% από τη Γαλλία). Τα περισσότερα από τα κεφάλαια για επενδύσεις προέρχονται από την ΕΕ επί του παρόντος. Ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο φορολογικό περιβάλλον και η αδυναμία της εγχώριας ζήτησης είναι, εν μέρει, επιβραδύνουν την εξωτερική όρεξη των επενδυτών.

Εν τω μεταξύ, η έλλειψη σαφήνειας όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους θα οδηγήσει τελικά σε μια δαπανηρή επανένταξη στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Το βασικό κόστος δανεισμού της Ελλάδας θα είναι συνάρτηση του είδους της ελάφρυνσης του χρέους που θα λάβει η Ελλάδα από τους πιστωτές της. Οι προοπτικές δεν φαίνονται πολλά υποσχόμενες. Η Ευρώπη είναι απίθανο να συμφωνήσει με σημαντική διαγραφή του χρέους, καθώς θα θελήσει να διασφαλίσει ότι η υπερεκμετάλλευση της Ελλάδας δεν θα επαναληφθεί αλλού στη ζώνη του ευρώ. Με αναλογία του χρέους προς το ΑΕΠ στο 176% και ελάχιστες προοπτικές επιτάχυνσης της ανάπτυξης ή υγιούς εισροής κεφαλαίων, η επένδυση στην Ελλάδα δεν είναι για τους αδύναμους.

Η πρόσφατη προσπάθεια να μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της Ελλάδας είναι μια θετική πλευρά σε αυτή την εικόνα. Στην πρόσφατη ετήσια γενική συνέλευση της Τράπεζας της Ελλάδος, συζητήθηκε η δημιουργία μιας «κακής τράπεζας» για την ενοποίηση των επισφαλών δανείων. Ένα τέτοιο μοντέλο έχει δουλέψει σε άλλα μέρη, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας, όπου παρά τις απώλειές της, η τράπεζα Sareb συνέβαλε στη μείωση των επισφαλών δανείων και στη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού της τομέα. Μια κακή τράπεζα στην Ελλάδα θα μπορούσε να ενισχύσει την ικανότητα των τραπεζών να παρέχουν ρευστότητα μέσω ανανεωμένου δανεισμού, κάτι που θα είναι κρίσιμο για επενδύσεις – ιδιαίτερα για τις μικρές επιχειρήσεις της Ελλάδας, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 90% της μη οικονομικής απασχόλησης, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Παρά την πρόοδο με τους κύριους δημοσιονομικούς στόχους και τους μη εξυπηρετούμενους δανεισμούς, η αναζήτηση θέσεων ενοικίασης και ο πελατειακός χώρος εξακολουθούν να αποτελούν χαρακτηριστικό της χάραξης πολιτικής στην Ελλάδα. Η πρόσφατη νομοθεσία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, για παράδειγμα, καταργεί ένα όριο 24 μηνών για την ανανέωση βραχυπρόθεσμων κρατικών συμβάσεων εργασίας υπέρ μονίμων. Τελικά αυτό το είδος νομοθεσίας είναι προβληματικό για την ανάπτυξη, διότι ένας φουσκωμένος δημόσιος τομέας θα μπορούσε να συνεχίσει να έρχεται εις βάρος των επενδύσεων όπως σε υποδομές που η Ελλάδα πρέπει να ενισχύσει τη δυνητική ανάπτυξη.

Η εσωτερική υπερβολική ρύθμιση και η διαφθορά δεν έχουν μειωθεί. Στην πραγματικότητα, η σκιώδης οικονομία της Ελλάδας, η οικονομική δραστηριότητα που αποκρύπτεται από τις αρχές προκειμένου να αποφευχθεί η φορολογία και η γραφειοκρατία, έχει ανέλθει στο 27% του ΑΕΠ της, σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η Ελλάδα είναι γεμάτη γραφειοκρατία. Η τεράστια ποσότητα γραφειοκρατίας που απαιτείται για τη συμμόρφωση με τους κανονισμούς καταλαμβάνει το 71% του χρόνου και των χρημάτων που αναλαμβάνει ο βασικός τουριστικός τομέας της Ελλάδας, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Βασικά, αυτό αποθαρρύνει τις πολύ αναγκαίες άμεσες ξένες επενδύσεις και σημαίνει τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως οι τηλεπικοινωνίες, λιμοκτονούν τις εσωτερικές επενδύσεις και τη σημαντική μεταφορά γνώσης.

Ο αρχηγός του κόμματος της αντιπολίτευσης Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε ότι θέλει να βοηθήσει την πλευρά της προσφοράς της Ελλάδας με την αναδιάρθρωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τη μείωση των εταιρικών φόρων και τη μείωση της γραφειοκρατίας για τους ξένους επενδυτές. Έχει επίσης δηλώσει ότι έχει λίγες ανησυχίες σχετικά με την ύπαρξη ενός μικρότερου κράτους υπέρ της ενίσχυσης των επενδύσεων και των θέσεων εργασίας. Αυτό το είδος κυβερνητικού προγράμματος θα ήταν μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη. Ωστόσο, η προοπτική για άλλες γενικές εκλογές του επόμενου έτους, με μια νέα δέσμη πολιτικών υποσχέσεων και συνεχιζόμενης σκλήρυνσης στον δημόσιο τομέα, θα μπορούσε να σημαίνει μεγαλύτερη αβεβαιότητα και συμβιβασμένη ανάπτυξη.

Για να αλλάξει την τύχη της, η Ελλάδα πρέπει να διαφοροποιηθεί από την κατανάλωση που τροφοδοτείται με χρέος. Η πρόσφατη δύναμη στις εισαγωγές είναι ανησυχητική από την άποψη αυτή. Η προώθηση της παραγωγής και άλλων τομέων υψηλής προστιθέμενης αξίας πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως. Η πείρα έχει δείξει ότι η αναδιάρθρωση του τραπεζικού δανεισμού είναι ζωτικής σημασίας για αυτό, καθιστώντας τη «κακή τράπεζα» της Ελλάδας σημαντική. Η δημιουργία ενιαίας θυρίδας για τη σύναψη δημόσιων συμβάσεων, τη χορήγηση αδειών, την εγγραφή και την υποβολή προσφορών θα αποσαφήνιζε το δρόμο για τα ελληνικά ζωικά οινοπνευματώδη ποτά.

Όταν η Ελλάδα εγκαταλείψει τη διάσωσή της μέσα σε λίγους μήνες, θα πρέπει να αντιμετωπίσει την παραπαίουσα ανάπτυξη, την ανοικοδόμηση του τραπεζικού της συστήματος και την αναζωογόνηση μιας ατζέντας μεταρρύθμισης που εκριζώνει τον δημόσιο τομέα της για μια πιο ανταγωνιστική οικονομία, η οποία θα βασίζεται στις επενδύσεις και όχι στις κρατικές δαπάνες και τις παροχές της ΕΕ. Ελλείψει αυτού, θα αντιμετωπίσει δυσμενείς συνθήκες χρηματοδότησης και ίσως ακόμη χειρότερη, μια άλλη χαμένη δεκαετία.

Σχετικα αρθρα

OTE vs ΕΕΤΤ: Παράνοια με 425 εγκρίσεις για 35 πακέτα!

admin

Το «άλλο» μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας: η ναυτιλία

admin

Δικαστική ήττα των δανειοληπτών ελβετικού φράγκου

admin

Προς χρεοκοπία το Πουέρτο Ρίκο εντός του Σαββατοκύριακου

admin

Γιατί η Ιρλανδία τα κατάφερε και η Ελλάδα όχι;

admin

Η τολμηρή υπόσχεση του Ντράγκι να κάνει ό,τι χρειαστεί για όσο χρειαστεί

admin

Η νέα Γερμανία της Άνγκελα Μέρκελ

admin

ΕΚΤ: Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τις τράπεζες της ευρωζώνης

admin

Το SPD έρχεται αντιμέτωπο με την πολιτική πραγματικότητα

admin

Γερμανικός Τύπος: Οι ύβρεις Ερντογάν και οι ευθύνες της ΕΕ

admin

«Κόκκινα» δάνεια: Τι ζητούν οι θεσμοί για την πρώτη κατοικία

admin

Μέρκελ και Μακρόν εγκρίνουν τη δημιουργία υπουργού Οικονομικών της ευρωζώνης

admin

O «παιχνιδάς» τα ακίνητα σε Κινέζους και τα capital controls

admin

Σκληραίνουν το παιχνίδι οι εργολάβοι

admin

ΧΑ και ομόλογα σε «εκρηκτικό» κλίμα

admin

WSJ: Η Ελλάδα βγήκε από τα μνημόνια, επιστρέφει σε θυελλώδεις αγορές

admin

Η ώρα της αλήθειας στην Ευρώπη: Μαζικές απολύσεις μετά το τέλος των προγραμμάτων

admin

Πόσο μακριά είναι μια συμφωνία;

admin