Image default
Πρώτο Θέμα

Η επόμενη φάση των χρηματοοικονομικών

financial marketsΗ δεκαετία μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση υπήρξε τουλάχιστον ταραχώδης.

Είναι αλήθεια ότι δεν ξέσπασε μεγάλος πόλεμος και αποφύγαμε λίγο ή πολύ τα λάθη της Μεγάλης Ύφεσης που οδήγησαν στη δεκαετία του 1930 σε μεγαλύτερο προστατευτισμό, αποτυχίες τραπεζών, σοβαρή λιτότητα και αποπληθωριστικό περιβάλλον. Ωστόσο, οι ανανεωμένες εντάσεις στην αγορά δείχνουν ότι οι κίνδυνοι αυτοί δεν έχουν εξαλειφθεί, αλλά μάλλον καλυφθεί.

Κατά μία έννοια, η ιστορία της οικονομικής κρίσης του 2008 ξεκινά όταν δημιουργήθηκε η παγκόσμια τάξη από τις στάχτες του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου. Πρωτοβουλίες όπως οι θεσμοί του Bretton Woods (η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο), το σχέδιο Marshall και η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα υποστήριξαν την ανασυγκρότηση σημαντικών μεριδίων της παγκόσμιας οικονομίας. Παρά τον Ψυχρό Πόλεμο (ή ίσως εξαιτίας αυτού), επανεκκίνησαν επίσης την παγκοσμιοποίηση που ο Β ‘Παγκόσμιος Πόλεμος είχε σταματήσει.

Αυτή η διαδικασία παγκοσμιοποίησης διακόπηκε κατά τα τέλη της δεκαετίας του 1960 και στις αρχές της δεκαετίας του 1970, λόγω του πολέμου στο Βιετνάμ, της αναστολής της μετατρεψιμότητας του δολαρίου σε χρυσό, του σοκ του πετρελαίου το 1973 και του μεγάλου στασιμοπληθωρισμού. Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο υπέστησαν ένα είδος συντηρητικής επανάστασης και αναβίωσης των νεοφιλελεύθερων οικονομικών πολιτικών, συμπεριλαμβανομένης της ευρείας απορρύθμισης, της απελευθέρωσης του εμπορίου και της άνευ προηγουμένου ανοίγματος κεφαλαίων.

Ενώ αυτή η ανασχεδιασμένη διαδικασία παγκοσμιοποίησης συνέβαλε στην τόνωση της ανάπτυξης και εξέλιξης, οι επιπτώσεις της ήταν άνισες και οι οικονομικές και χρηματοπιστωτικές αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν υπερέβησαν τη νομική και ηθική προσαρμογή. Ιδιαίτερα σημαντικά, τα καινοτόμα χρηματοδοτικά μέσα χρησιμοποιήθηκαν με έλλειψη μέτρου, υπό την επιφύλαξη μόνο χαλαρής εποπτείας και αδύναμης ρύθμισης. Ως αποτέλεσμα, τα χρηματοοικονομικά τελικά έγιναν ο κύριος της παγκόσμιας οικονομίας, και όχι ο υπάλληλός της.

Με όλα αυτά, όταν ξέσπασε η κρίση, ήταν βαθιά και εκτεταμένη και η σημερινή ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης δεν ξεπέρασε την κατανοητή αλλά καταστροφική απώλεια εμπιστοσύνης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα που ακολούθησε. Αυτό έχει καταστεί εμφανές από τις πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Η κυβέρνηση του αμερικανικού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να ακολουθεί πολιτική προσέγγιση «πρώτα η Αμερική», η οποία αντικατοπτρίζεται πρόσφατα στην επιβολή μεγάλων δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου. Η ψήφος του Ηνωμένου Βασιλείου για το Brexit αντικατοπτρίζει μια παρόμοια αντίδραση. Εν τω μεταξύ, ο κρατικός καπιταλισμός προσφέρει στην οικονομία της Κίνας τη δική της προστασία.

Όμως, οι πολωμένοι νέοι τρόποι ανταγωνισμού και αντοχής στο εμπόριο δεν είναι ο τρόπος για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη. Αντί αυτού, πρέπει να επαναβεβαιώσουμε τον έλεγχο του χρηματοπιστωτικού τομέα, για να διασφαλίσουμε ότι εξυπηρετεί την οικονομία και όχι το αντίστροφο, προωθώντας ένα σύνολο στόχων στους οποίους συμφωνεί ο κόσμος – ξεκινώντας από εκείνους που καθορίστηκαν σε τρία σημαντικά συνέδρια το 2015.

Κατά την τρίτη διεθνή διάσκεψη για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης, που πραγματοποιήθηκε στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας, οι συμμετέχοντες καθόρισαν οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές προτεραιότητες με τις οποίες πρέπει να ευθυγραμμιστούν τα χρηματοδοτικά ρεύματα και οι πολιτικές για την αειφόρο ανάπτυξη. Στη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στη Νέα Υόρκη, τα κράτη μέλη του ΟΗΕ ενέκριναν επίσημα μια φιλόδοξη νέα παγκόσμια ατζέντα. Και στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την αλλαγή του κλίματος (COP 21) στο Παρίσι, οι χώρες συμφώνησαν να διατηρήσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη αρκετά κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Η διατύπωση αυτών των στόχων ήταν ένα σημαντικό πρώτο βήμα. Αλλά αν ο κόσμος βλέπει σοβαρά την επίτευξη αυτών των κοινών στόχων, πρέπει να δημιουργηθεί ένας αποτελεσματικός μηχανισμός για τη χρηματοδότησή τους, υποστηριζόμενος από καλά σχεδιασμένους κανονισμούς που δημιουργούν τα κατάλληλα κίνητρα. Και, μέχρι στιγμής, ο κόσμος δεν έχει σημειώσει αρκετή πρόοδο σε αυτό το μέτωπο, όπως δείχνει η συνεχιζόμενη κακή κατανομή του κεφαλαίου.

Τα ενδιαφερόμενα μέρη πρέπει να λάβουν πιο μακροπρόθεσμη οπτική για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες και τις επενδυτικές στρατηγικές. Τα χρηματοοικονομικά πρέπει να γίνουν πραγματικά χρήσιμα, εξισορροπώντας την πρόοδο προς τους συμφωνημένους στόχους – με γνώμονα τους υφιστάμενους παγκόσμιους στόχους – με την ανάγκη να δημιουργηθούν επαρκείς οικονομικοί πόροι για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της προόδου. Πρέπει να συνεχίσουμε να το λέμε και συνεχίζουμε να το κάνουμε. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η δέσμευση για παγκόσμιους στόχους ήταν μέχρι στιγμής πολύ αδύναμη. Στην περίπτωση των ΗΠΑ και της συμφωνίας για το κλίμα του Παρισιού, η δέσμευση αυτή ακυρώθηκε εντελώς. Όμως, για να επιτύχει, όλοι πρέπει να συμφωνούν. Αυτό περιλαμβάνει τους πολυμερείς δανειστές, οι οποίοι πρέπει να αναθεωρήσουν τα παλαιά εργαλεία και να αναπτύξουν γρήγορα νέα, προκειμένου να κινητοποιήσουν τα κεφάλαια του ιδιωτικού τομέα. Ο ιδιωτικός τομέας, από την πλευρά του, πρέπει να είναι ανοικτός σε μια επικαιροποιημένη προσέγγιση όσον αφορά τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Η διστακτική υιοθέτηση της αλλαγής, προσκολλώμενος σε ξεπερασμένους τρόπους εργασίας, δεν αποτελεί επιλογή.

Σε γενικές γραμμές, πρέπει να εργαστούμε για να εξασφαλίσουμε ότι τα οφέλη της τεχνολογίας μοιράζονται σε όλους. Για τον σκοπό αυτό, θα πρέπει να ακολουθήσουμε τις συμβουλές του Ντέιβιντ Λίπτον, του πρώτου αναπληρωτή διευθυντή του ΔΝΤ, και να προχωρήσουμε πέρα από τη μοντέρνα προσέγγιση «OHIO», εστιάζοντας στην «τακτοποίηση του δικού μας σπιτιού», στην πιο απαιτητική Καλιφόρνια – της «συλλογικής δράσης».

Η πορεία προς τα εμπρός δεν θα είναι εύκολη. Αλλά αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για την απάθεια. Ως επενδυτές, καταναλωτές, ψηφοφόροι και πολίτες, πρέπει να σηκώσουμε τις φωνές μας, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι τα χρηματοοικονομικά χρησιμοποιούνται για την προώθηση των κοινών αξιών και του κοινού καλού. Μόνο τότε μπορούμε να υπερβούμε την απλή αποφυγή μιας νέας καταστροφικής κρίσης και να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον.

Σχετικα αρθρα

Τα προβλήματα που δείχνουν οι αγορές για την Ευρωπαϊκή οικονομία

admin

Διπλή επίθεση στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, έκρηξη και στο μετρό

admin

DW: Τουρκία, Ελλάδα στην κορυφή των τουριστικών προορισμών

admin

Πρέπει να αποχωρήσει η Σκωτία από τη ζώνη της λίρας;

admin

Ζυμώσεις για χρονική μετάθεση του Brexit

admin

Ιταλικό θρίλερ και βόμβα 375 δισ. στις τράπεζες!

admin

DW: Γαλλογερμανικό μεταρρυθμιστικό σχέδιο με ερωτηματικά

admin

Τα δύο σενάρια για τη βιωσιμότητα του χρέους

admin

Το «παιχνίδι» της Ρωσίας σε Συρία και Ουκρανία

admin

ΕΕ: Συμφωνία με Ιταλία, μέτρα για το σκληρό Brexit

admin

Ένας χρόνος ΣΥΡΙΖΑ, ένα annus horribilis για την Ελλάδα

admin

Οι τιμές των τροφίμων θα αυξηθούν σε περίπτωση άτακτου Brexit

admin

Ξεκαθαρίζοντας το δημόσιο χρέος της Ελλάδας

admin

Μεγάλη αντίδραση στο Χ.Α. (+4,58%), με εκρηκτικά κέρδη στις τράπεζες (+8,79%)

admin

Ο Τσίπρας εκπλήσσει και πάλι…

admin

FT: Φιλικές στην αγορά μεταρρυθμίσεις υπόσχεται ο Μητσοτάκης

admin

Ο δύσκολος και ο πιο δύσκολος δρόμος για την Ελλάδα

admin

Το 2017 είδε το κατεστημένο κέντρο της Ευρώπης στον πάγο

admin