Image default
Πρώτο Θέμα

Το εισοδηματικό χάσμα της ΕΕ προκαλεί δυσαρέσκεια

510365662Οι αυξανόμενες διαφορές στα εισοδήματα εντός των χωρών της ΕΕ απειλούν να προκαλέσουν πολιτική δυσαρέσκεια και να αμαυρώνουν την επιτυχία της μείωσης του χάσματος μεταξύ των πλουσιότερων και φτωχότερων κρατών του μπλοκ, προειδοποίησε η γενική διευθύντρια της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Η τεχνολογική αλλαγή προσφέρει περισσότερες θέσεις εργασίας για ειδικευμένους εργαζόμενους σε αναπτυσσόμενες αστικές περιοχές, αλλά αποκλείει τους λιγότερο μορφωμένους υπαλλήλους εκτός των κύριων πόλεων, δήλωσε η κ. Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Η πρώην ευρωπαία επίτροπος επέμεινε ότι οι ελλείψεις θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν, αλλά επεσήμανε τις ενδεχόμενες ζημίες που προκάλεσαν οι διαφορετικές περιφερειακές τύχες τόσο στα παλαιά όσο και στα νέα κράτη μέλη της ΕΕ.

«Αν αφεθεί χωρίς επιτήρηση, ο κίνδυνος βρίσκεται ακριβώς εκεί που οι άνθρωποι αισθάνονται στερημένοι από δικαιώματα, απογοητευμένοι και αφημένοι πίσω», είπε σε μια συνέντευξη. «Θα υπάρξει γόνιμο έδαφος για τον λαϊκισμό – όχι απαραίτητα για τους πολιτικούς που βρίσκουν λύσεις, αλλά για τους ανθρώπους που έρχονται με το σωστό σλόγκαν να διαγνώσουν ποιο είναι το πρόβλημα.»

Η κ. Γκεοργίεβα μίλησε λίγο πριν τη δημοσίευση τραπεζικών ερευνών που υπογραμμίζουν πως η σύγκλιση μεταξύ των χωρών της ΕΕ αποκρύπτει τις αυξανόμενες ανισότητες στο εσωτερικό τους.

Οι φτωχότερες χώρες της ΕΕ έχουν κλείσει το χάσμα με πλουσιότερες μεταξύ των κυμάτων διεύρυνσης προς το νότο και την ανατολή από το 2000, αλλά ορισμένες ανισότητες εντός των χωρών παρέμειναν αμετάβλητες ή ακόμη και αυξήθηκαν, σύμφωνα με την έκθεση. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Πολωνίας αυξήθηκε από το ήμισυ του μέσου όρου της ΕΕ το 2000 σε 69% το 2015 – αλλά οι περιφερειακές ανισότητες εισοδήματος έχουν αυξηθεί.

«Η διάγνωσή μας είναι ότι η μηχανή σύγκλισης της ΕΕ εξακολουθεί να λειτουργεί – αλλά δεν λειτουργεί για όλους και υπάρχουν ενδείξεις αυξανόμενων διαχωρισμών», ανέφερε η κ. Γκεοργκίεβα. «Οι Ευρωπαίοι με χαμηλό εισόδημα μένουν πίσω στην αγορά εργασίας σε μεγάλο μέρος της ΕΕ. Αν αυτό δεν αντιμετωπιστεί, θα υπάρξει μια αυξανόμενη ανισότητα με όλες τις συνέπειες που μπορεί να έχει αυτό.»

Ενώ η τεχνολογική πρόοδος έχει ενισχύσει τον αριθμό των δημιουργικών και αναλυτικών θέσεων εργασίας κατά 15% τα τελευταία 15 χρόνια, οι χειρωνακτικές θέσεις εργασίας μειώθηκαν κατά το ίδιο ποσό, σύμφωνα με την έκθεση. Η εξαφάνιση των χειρωνακτικών θέσεων εργασίας ήταν ιδιαίτερα γρήγορη στη Βουλγαρία, την Ιταλία, την Ελλάδα, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία, την Ουγγαρία, τη Λετονία και την Αυστρία.

Η έκθεση ζητά να δοθεί έμφαση στις ανεπάρκειες της εκπαίδευσης που έχουν δυσκολέψει όσους έχουν χάσει θέσεις εργασίας να επωφεληθούν από τις ευκαιρίες. Περισσότερο από 30% των 15 ετών δεν πληρούν τα βασικά πρότυπα γραμματισμού στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Ελλάδα, τη Μάλτα και τη Σλοβακία. Το ποσοστό υπερβαίνει το 20% σε ορισμένες χώρες της Δυτικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας.

Η πτώση της αύξησης της παραγωγικότητας έχει επίσης συγκρατήσει την οικονομική επέκταση σε ολόκληρη την ήπειρο και ήταν ιδιαίτερα απότομη στη Νότια Ευρώπη, όπου οι επαχθείς κανονισμοί σε ορισμένες χώρες έχουν καταπνίξει την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, προσθέτει η έκθεση.

Σχετικα αρθρα

Η επερχόμενη υποβάθμιση της Γερμανίας

admin

ΕΚΤ:Αμετάβλητα τα επιτόκια εν αναμονή συμφωνίας…

admin

Άκαρπη η φοροκαταιγίδα του 2015

admin

Η δεξιά, η αριστερά και ο Μακρόν

admin

Ευρώπη δεν είναι μόνο το Άμστερνταμ και το Παρίσι

admin

WSJ: Πώς τα ελληνικά ομόλογα αγαπήθηκαν από τους επενδυτές

admin

Ενημέρωση από τις Βρυξέλλες: Η Ελλάδα και το Τείχος

admin

Ιχθυοκαλλιέργειες: Θα τα βρουν οι «μεγάλοι»;

admin

Οι μεγαλύτερες οικονομίες οφείλουν να διορθώσουν την ευρωζώνη

admin

Δισεκατομμύρια ξεπλένονται με γερμανικά ακίνητα

admin

Οι τραπεζίτες ξανακοιτούν προς το ΧΑ!

admin

Πώς το ΔΝΤ απογοήτευσε την Ελλάδα

admin

Σάρκα και οστά παίρνει το “Μικρό Βίζεγκαντ”

admin

Τραπεζες: Σπεύδουν να αυξήσουν κεφάλαια πριν από τα stress tests

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκε το 2018 η μηνιαία δαπάνη των νοικοκυριών, κατρακύλα 32% από το 2008

admin

Νέες απώλειες στο Χ.Α. (-1,08%), με τις τράπεζες στο -4,85%

admin

Γερμανία: Οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι

admin

Το παζλ των βρετανικών εκλογών

admin