Image default
Πρώτο Θέμα

Εντείνεται η «νευρικότητα» στα ελληνικά ομόλογα

bond marketAν και τα ομόλογα διεθνώς σήμερα σημειώνουν βελτίωση λόγω της φυγής των επενδυτών από τις μετοχές και τα risk-assets γενικότερα, τα ελληνικά ομόλογα δέχονται ισχυρές πιέσεις, οι οποίες ακολουθούν μία περίοδο κερδών και υπεραποδόσεων.

Η απόδοση του 10ετούς διαμορφώνεται στο 4,429% με άνοδο της τάξης του 3,7% από χθες όταν πριν μόλις μία εβδομάδα φλέρταρε με ένα yield κάτω του 4%, και η απόδοση του ελληνικού 5ετούς διαμορφώνεται στο 3,668% με άνοδο 3,9%.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η αβεβαιότητα γύρω από τον τραπεζικό κλάδο, αν συνδυαστεί με τις ανησυχίες για νέες εντάσεις μεταξύ των Θεσμών με αιχμή τις ελληνικές τράπεζες μετά και την έκθεση που δημοσιοποίησε πρόσφατα το Ταμείο, η οποία και έφερε μνήμες από το καλοκαίρι και τις αρχές φθινοπώρου όπου το ΔΝΤ ζητούσε 10 δισ. ευρώ ανακεφαλαιοποίηση στις ελληνικές τράπεζες και ΑQR προκαλώντας έντονο sell-off στην αγορά, οδηγούν σε έντονη μεταβλητότητα και σε στάση αναμονής τους επενδυτές, μέχρι να ξεκαθαριστεί η εικόνα τόσο σε ό,τι αφορά τα stress tests των τραπεζών, όσο και σε ό,τι αφορά το καθεστώς της Ελλάδας μετά τη λήξη του προγράμματος.

Το σήμα που έδωσε το Eurogroup για εκκίνηση των συζητήσεων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ήταν αυτό που πυροδότησε ένα σερί ανόδου των τιμών των ελληνικών ομολόγων, τόσο των βραχυπρόθεσμων όσο και των μακροπρόθεσμων, ωστόσο οι ανησυχίες των επενδυτών γύρω από την Ελλάδα και ειδικά τις ελληνικές τράπεζες που αποτυπώθηκαν στα roadshows της JP Morgan και της Morgan Stanley στο Λονδίνο, όσο και στο νέο report της BofA Merrill Lynch η οποία συναντήθηκε με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, πάτησαν για μία ακόμη φορά το κουμπί της επιφυλακτικότητας στην αγορά.

Όπως έχουμε σημειώσει αρκετές φορές στο παρελθόν, το μεγάλο σήμα για τους επενδυτές σε ό,τι αφορά τα ελληνικά ομόλογα είναι η απόφαση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, η οποία και θα σβήσει τις ανησυχίες γύρω από τη βιωσιμότητά του. Η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων παίζει επίσης σημαντικό ρόλο για τους επενδυτές, αφού οι όποιες αστοχίες ανοίγουν την πόρτα για νέες ανησυχίες σχετικά με την Ελλάδα. Από τα προκαταρκτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ φάνηκε ότι ο στόχος της ανάπτυξης για το 2017 δεν πιάνεται, ενώ οι αναλυτές με εκθέσεις τους (βλ. Citi) σημειώνουν ότι ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% για φέτος και για το 2019 δεν πιάνεται.

Μέχρι να ξεκαθαριστεί η εικόνα, είναι λογικό οι επενδυτές να επιλέγουν να απέχουν από το ρίσκο των ελληνικών ομολόγων, σε μία στιγμή που διεθνώς οι ανησυχίες για εμπορικό πόλεμο έχουν ενταθεί οδηγώντας σε risk-off στρατηγικές και σε assets που θεωρούνται ασφαλή επενδυτικά καταφύγια.

Η Goldman Sachs τόνισε σε έκθεσή της αυτή την εβδομάδα ότι η Ελλάδα μπαίνει και πάλι σε μία περίοδο αυξημένης αβεβαιότητας αφού οι διαπραγματεύσεις σχετικά με τις λεπτομέρειες της ελάφρυνσης του χρέους δεν έχουν ακόμη καταλήξει, η Ελλάδα θα πρέπει να συμπληρώσει έναν μακρύ κατάλογο μεταρρυθμίσεων πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι ελληνικές τράπεζες υποβάλλονται σε stress tests, το οικονομικό και θεσμικό καθεστώς της Ελλάδας μετά το τρέχον πρόγραμμα κάθε άλλο παρά ξεκάθαρο είναι. Το επενδυτικό κλίμα θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα όλων αυτών των εκκρεμών θεμάτων, όπως προειδοποίησε.

Σχετικα αρθρα

Τι έχει στο μυαλό του ο «σούπερ Μάριο»;

admin

Άκαρπη η φοροκαταιγίδα του 2015

admin

Νευρικότητα και απογοήτευση στο Βερολίνο για τις εξελίξεις στο μέτωπο του Brexit

admin

Ευκαιρίες και εμπόδια στα Σκόπια -9 Ελληνες επιχειρηματίες εξηγούν τι είδαν με τον Τσίπρα

admin

Τα παράσιτα της Ευρώ-οικογένειας

admin

Bloomberg: Τα νέα φαραωνικά σχέδια Ερντογάν

admin

Τι να περιμένουμε από τον Boris Johnson και το Brexit

admin

Η Κίνα διεξάγει ένα νέο είδος πολέμου ενάντια στις ΗΠΑ (I)

admin

Η πλειοψηφία των καταλανών αυτονομιστών υπό απειλή

admin

Μία χρυσή στιγμή για τη Γερμανία, που μπορεί να μην κρατήσει πολύ

admin

Πεντάστερο ξενοδοχειακό συγκρότημα 2.000 κλινών θα δημιουργηθεί στο Ελληνικό

admin

Οι αφίξεις προσφύγων στην Ελλάδα ξεπερνούν τις 100.000 σε λιγότερο από δύο μήνες

admin

Alpha Bank: Η πτώση του ΑΕΠ β΄ τριμήνου αντανακλά την επίπτωση της πανδημίας

admin

Οικονομολογία στην εποχή της αφθονίας

admin

Αλλαγή καριέρας και μετά τα 40

admin

Στα αποτελέσματα των τραπεζών τα βλέμματα της αγοράς

admin

Δεν κάνει πίσω ο Ντράγκι για το πλαφόν στα έντοκα

admin

Η πιο δύσκολη ώρα για τον Ταγίπ Ερντογάν

admin