Image default
Πρώτο Θέμα

Ο Trump «βυθίζει» τις αγορές

StockMarketsΟι χρηματιστηριακές αγορές υπέστησαν μεγάλη πίεση την Παρασκευή για φόβους σχετικά με τον αντίκτυπο της κλιμακούμενης εμπορικής έντασης μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και τα εταιρικά κέρδη.

Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ ανακοίνωσε τους δασμους την Πέμπτη για ετήσιες κινεζικές εισαγωγές ύψους 60 δισ. Δολαρίων, δηλώνοντας ότι το Πεκίνο έπρεπε να πληρώσει την τιμή για δεκαετίες αθέμιτης απόκτησης πνευματικής ιδιοκτησίας των ΗΠΑ. Το Πεκίνο απάντησε με σχέδια να εφαρμόσει δασμους σε 128 αμερικανικά προϊόντα που αντιπροσωπεύουν περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια στις εισαγωγές.

Ο Αμερικανός πρεσβευτής της Κίνας, Κούι Τιανκάι, δήλωσε ότι οι κατηγορίες εναντίον της χώρας του ήταν «αβάσιμες» και προειδοποίησε ότι το Πεκίνο θα αντέδρασει για τον εαυτό του.

«Δεν θέλουμε εμπορικό πόλεμο», είπε. “Αλλά δεν μας φοβίζει. . . Σίγουρα θα πολεμήσουμε και θα αντισταθούμε. Εάν οι άνθρωποι θέλουν να παίξουν σκληρα, θα παίξουμε σκληρά μαζί τους και θα δούμε ποιος θα διαρκέσει περισσότερο “.

Οι αγορές της Ασίας πλήγηκαν σκληρά μετά από έντονες πτώσεις στην Wall Street την Πέμπτη, με “κυκλικά” αποθέματα τα οποία ήταν πιο εκτεθειμένα στις οικονομικές διακυμάνσεις που οδήγησαν στην πώληση. Ο δείκτης S & P 500 έκλεισε 2,5% χαμηλότερα στη μεγαλύτερη πτώση ενός ημέρας για το αμερικανικό δείκτη αναφοράς από το Φεβρουάριο.

Οι μετοχές του Χονγκ Κονγκ μειώθηκαν κατά 2,5% από τις εμπορικές συναλλαγές αργά το απόγευμα, ενώ το Topic της Ιαπωνίας υποχώρησε 3,4%. Ο δείκτης CSI 300 της Κίνας των μετοχών που διαπραγματεύονται στην ηπειρωτική χώρα μειώθηκε κατά 3,1%.

Εντούτοις, η πτωση στην Ευρώπη με το Xetra Dax 30 για τις εξαγωγές της Φρανκφούρτης είναι 0,8% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο είναι 0,4% ασθενέστερος. Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι δεν θα εφαρμόσουν τους αυξημένους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου για την ΕΕ, τον Καναδά, το Μεξικό, την Αυστραλία, την Αργεντινή, τη Βραζιλία και τη Νότια Κορέα.

“Είναι απλά ένα τοξικό κοκτέιλ γεγονότων”, δήλωσε ο Rich Bernstein του Richard Bernstein Advisors. Πρόσθεσε ότι η αγορά είχε προηγουμένως απορροφηθεί από την πρόθεση της διοίκησης Trump να χορηγήσει απαλλαγή από τιμολόγια χάλυβα και αλουμινίου στους συμμάχους της.

“Αλλά τώρα μοιάζει περισσότερο με έναν πραγματικό εμπορικό πόλεμο”, δήλωσε ο κ. Bernstein. «Είμαι έκπληκτος που για κάποιο λόγο πιστεύουμε ότι αυτή είναι μια ωφέλιμη οικονομική πολιτική. Απλά δεν το καταλαβαίνω. “

Τα χρήματα έπεσαν σε καταφύγια όπως το γιεν, ενώ το ιαπωνικό νόμισμα σημείωσε άνοδο 0,6% την Παρασκευή σε ¥ 104,62 έναντι του δολαρίου, το υψηλότερο από τον Νοέμβριο του 2016.

Ένας άλλος παράγοντας ήταν ο κίνδυνος ειδικών για την Ιαπωνία ζητημάτων, πρόσθεσε. “Υπάρχει μια ανησυχία [ότι] η Ιαπωνία δεν μπορεί να αποφύγει τη διασταύρωση ενός εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας”.

Η προοπτική των εμπορικών δασμων συνέβαλε στην πτωση των αμερικανικών μετοχών στη χειρότερη πτώση τους σε περισσότερο από ένα μήνα την Πέμπτη, καλύπτοντας μια σειρά εξελίξεων που αύξησαν την αβεβαιότητα των επενδυτών σχετικά με το επιχειρηματικό και πολιτικό κλίμα.

“Οι κυκλικοί κλάδοι υποφερουν”, δήλωσε ο Brian Nick, επικεφαλής στρατηγικής επενδύσεων στο Nuveen. “Υπάρχει μια αίσθηση ότι αυτό θα βλάψει την ανάπτυξη στην Κίνα και τις ΗΠΑ. Αυτοί είναι οι τομείς που θα τραυματίστηκαν περισσότερο αν είχατε τερματιστεί η εποχή του φιλικού εμπορίου ».

Η Boeing και η Caterpillar, μεγάλες βιομηχανικές ομάδες με εκτεταμένα τμήματα της αλυσίδας εφοδιασμού τους στην Κίνα, εχασαν περισσότερο από 5%.

Οι επενδυτές εξακολουθούσαν να χωνεύουν την πρώτη συνάντηση για τη χάραξη πολιτικής του Τζέι Πάουελ, ως πρόεδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Ενώ αυτός κρίθηκε γενικά ως ικανός, οι απόψεις αποκλίνουν από το αν το γενικό μήνυμα ήταν κολοσσιαίο ή γελοίο.

Η Erin Browne, επικεφαλής της UBS Asset Management, περιέγραψε την επιθυμία του προέδρου να μειώσει αμέσως το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Κίνα κατά 100 δισ. Δολάρια ως “εντελώς μη ρεαλιστική”.

Πρόσθεσε: “Πολλοί άνθρωποι περίμεναν ότι επρόκειτο να πάρουμε πολύ περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τους τομείς και τις βιομηχανίες που μπορεί να στοχεύουν οι δασμοι. Οι αγορές ήταν ήδη κουρασμένες από τη συζήτηση και τώρα πρέπει να περιμένουμε ένα άλλο μήνα για λόγους σαφήνειας.”

Η αστάθεια σηματοδότησε μια αντίθεση από πέρυσι, όταν οι αγορές απορρόφησαν εύκολα τους πολιτικούς κινδύνους.

“Φαίνεται ότι είμαστε πολύ πιο κοντά στο τέλος του κύκλου ανάπτυξης από την αρχή” δήλωσε ο κ. Nick στο Nuveen.

Σχετικα αρθρα

Θετική στάση απέναντι στην επιχειρηματικότητα έχουν τα 2/3 των Ελλήνων

admin

To No 1 μάθημα από την κατάρρευση της Lehman: το QE δούλεψε

admin

Προς λύση με τις Βρυξέλλες οδεύει η Ρώμη

admin

H Ελλάδα έχει σχεδόν πτωχεύσει

admin

Alpha Bank: Αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης τα επόμενα χρόνια

admin

Ο πύργος της Βαβέλ της ΕΕ μπορεί να πέσει όσο οι ηγέτες της είναι αποσπασμένοι

admin

FT: Γιατί οι πιστωτές πρέπει να μειώσουν το πλεόνασμα και η υπόσχεση Μητσοτάκη και

admin

Η Κίνα στα Βαλκάνια και την Ελλάδα

admin

Διορθώστε τη δομή του ευρώ – Η Ευρωζώνη δεν θα αντέξει μια νέα δομική κρίση

admin

Τι θα περιλαμβάνει το «ελληνικό πρόγραμμα» διάρκειας 5 ετών

admin

Η Ευρωζώνη θα πρέπει να διατηρήσει τη δυναμική των μεταρρυθμίσεων

admin

Πρόοδος στις διαπραγματεύσεις αλλά όχι και συμφωνία

admin

Πού οφείλεται το «ξεφόρτωμα» στις τράπεζες;

admin

Μήπως η μεγαλύτερη απειλή για το ευρώ είναι η Γερμανία;

admin

Παραμένουν επιφυλακτικοί οι έλληνες αποταμιευτές

admin

Η Μέρκελ αρπάζει την ευκαιρία και μεταμορφώνει την γερμανική οικονομία

admin

ΠΑ.ΣΟ.Κ : Ώρα μηδέν…

admin

Τι συμβαίνει με τη Vodafone;

admin