Image default
Πρώτο Θέμα

Λαγκάρντ σε ΕΕ: Φτιάξτε «Ταμείο για τις δύσκολες ημέρες» της Ευρωζώνης

Λαγκάρντ σε ΕΕ: Φτιάξτε «Ταμείο για τις δύσκολες ημέρες» της ΕυρωζώνηςΤη δημιουργία ενός ταμείου για τις «δύσκολες ημέρες» για την Ευρωζώνη πρότεινε σήμερα επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ προκειμένου να λειτουργεί ως «μαξιλάρι» για τα κράτη-μέλη της νομισματικής ένωσης σε μελλοντικές οικονομικές δυσκολίες.

Σε ομιλία της στο Βερολίνο, η Λαγκάρντ χαιρέτισε μια «βιώσιμη και διευρυμένη ανοδική πορεία» στην παγκόσμια οικονομία.

«Αλλά υπάρχουν άλλες, ισχυρές αντιξοότητες που απειλούν», πρόσθεσε η Λαγκάρντ. «Σκεφθείτε την άνοδο του λαϊκισμού και την κοντόφθαλμη σειρήνα του προστατευτισμού».

Προκειμένου η ευρωζώνη να προετοιμαστεί για την επόμενη οικονομική ύφεση, κάλεσε τα μέλη της να αναπτύξουν μια εκσυγχρονισμένη ένωση κεφαλαιαγορών, μια βελτιωμένη τραπεζική ένωση και να κινηθούν προς μια μεγαλύτερη δημοσιονομική ενοποίηση, ξεκινώντας με μια κεντρική δημοσιονομική ικανότητα.

Ένα τέτοιο δημοσιονομικό εργαλείο θα καθησύχαζε τους επενδυτές, δήλωσε η Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με την πρόταση της Λαγκάρντ για ένα τέτοιο ταμείο, οι χώρες της ευρωζώνης θα συνεισφέρουν κάθε χρόνο για να δημιουργηθούν περιουσιακά στοιχεία σε καλές εποχές. Στη συνέχεια, θα λαμβάνουν χρήματα κατά τη διάρκεια ύφεσης.

Σε ακραίες περιπτώσεις, οι χώρες θα μπορούν να δανείζονται από το ταμείο και να αποπληρώνουν τα δάνειά τους με μελλοντικές εισφορές, δήλωσε.

Οι μεταβιβάσεις από το ταμείο θα πρέπει να εξαρτώνται από το εάν οι χώρες τηρούν τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ. Η Λαγκάρντ συνέστησε επίσης οι χώρες να καταβάλουν αυξημένα ποσά (premium) σε καλές εποχές ανάλογα με τα οφέλη που αποκομίζουν σε δύσκολους καιρούς.

Αυτά τα δύο βήματα θα έχουν ως στόχο να αποφευχθούν οι μόνιμες μεταφορές Σε ό,τι αφορά την ένωση κεφαλαιαγορών, ζήτησε να υπάρχει βελτιωμένη ρύθμιση και διευθετήσεις για αναβαθμισμένη εποπτεία προκειμένου να υπάρξει σωστή διαχείριση της πιθανής εισροής εταιριών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών στην ηπειρωτική Ευρώπη μετά το Brexit.

«Μια από τις συνέπειες του Brexit είναι ότι πολλές χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες πιθανόν να μεταφερθούν στην ηπειρωτική Ευρώπη τους επόμενους μήνες», δήλωσε η Λαγκάρντ.

Για την τραπεζική ένωση, χαιρέτισε τις ενδείξεις προόδου.

«Μια συμφωνία σε ένα χρονοδιάγραμμα για την ενιαία εγγύηση καταθέσεων, σε συνδυασμό με έναν οδικό χάρτη για τη μείωση των ευπαθών σημείων στον τραπεζικό κλάδο, θα είναι μια ακόμα μεγαλύτερη κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση», πρόσθεσε.

Πως θα λειτουργεί το Ταμείο

To ΔΝΤ στην πρότασή του χωρίζει τις χώρες σε ομάδες ανάλογα με το ύψος του χρέους το 2017 και δημιουργεί τρεις ομάδες με κράτη:

  • Με ποσοστό κάτω του 85% του ΑΕΠ (Αυστρία, Φινλανδία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ολλανδία)
  • Με ποσοστό 85%-120% (Βέλγιο, Γαλλία, Ισπανία)
  • Και όσες κινούνται σε υψηλότερο επίπεδο (Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία).

Σε ένα σενάριο που εξετάζει για το Ταμείο οι χώρες θα πλήρωναν από το 1990 ετήσια συνδρομή 0,35% του ΑΕΠ και το Ταμείο θα ενεργοποιούνταν όταν η ανεργία σε μια χώρα θα είχε απόκλιση από τον 7ετή κινητό μέσο όρο της ανεργίας εισπράττοντας μεταβιβάσεις 0,5% του ΑΕΠ για κάθε μια ποσοστιαία μονάδα απόκλισης.

Με βάση τα ιστορικά στοιχεία σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η Ελλάδα θα είχε εισπράξει πόρους ύψους 6% του ΑΕΠ το 2013, το μεγαλύτερο ποσό από κάθε άλλη χώρα. Οι καθαρές εισροές προς τη χώρα μας θα έφταναν το 20% του ΑΕΠ (περίοδο 2009-16), όσες και στην Ισπανία (2008-15) καθώς είχαν τη μεγαλύτερη ανεργία.

Η πρόταση  προβλέπει οι χώρες που πήραν πόρους μόλις ανακάμψουν να καλύψουν τις επιπλέον παροχές που έλαβαν. Η εισήγηση του ΔΝΤ είναι όταν καλυφθεί η απόκλιση σε επίπεδο ανεργίας να προσφέρουν 1% του ΑΕΠ στο Ταμείο προκειμένου αυτό να αναπληρώσει τις δυνάμεις του.

Σχετικα αρθρα

Σεισμικά κύματα από την Ρώμη στην Ευρώπη!

admin

Ελβετικό φράγκο-Eurobank:Δικάζουν τα Εφετεία ανά την Ελλάδα

admin

Το SPD δέχεται να συνομιλήσει με τη Μέρκελ

admin

Προθεσμία της Κομισιόν για τους πρόσφυγες

admin

Όλα όσα μπορούν να πάνε στραβά το 2016

admin

Τα καιρικά φαινόμενα και οι θεωρίες συνωμοσίας

admin

Ένα ευπρόσδεκτο όραμα για μια Βρετανία ελεύθερων αγορών

admin

Οι συνομιλίες συνασπισμού της Γερμανίας μπαίνουν στην τελική ευθεία

admin

Οι πιστωτές ελπίζουν σε ελληνική κυβέρνηση ευρείας συνεργασίας

admin

Η Ευρώπη,ο Χάμιλτον,το χρήμα και η εξουσία του…

admin

Οι τέσσερις τρόποι που το δημοψήφισμα του Ρέντσι μπορεί να αλλάξει την Ιταλία

admin

Το ενεργό ρήγμα της συγκυβέρνησης

admin

Η Βρετανία πέφτει μετά το Brexit – μαντέψτε ποιος ανεβαίνει

admin

Στο κενό το αίτημα για το 1,2 δις € – Σφίγγει κι άλλο ο κλοιός

admin

Η πτώση της στερλίνας μετά το Brexit φαίνεται μελοδραματική

admin

Το δράμα του χρέους στην Ιταλία επιδεινώνεται

admin

Μποξ χωρίς γάντια στο Euro Working Group!

admin

DW: Οριστικό το Brexit, αίνιγμα η Σκωτία

admin