Image default
Πρώτο Θέμα

Γαλλία και Γερμανία αλλάζουν την ευρωζώνη

macron merkelΤο Παρίσι χαιρέτισε τα “σημαντικά μονοπάτια προς την πρόοδο” στα γαλλο-γερμανικά σχέδια για ενίσχυση της ευρωζώνης, καθώς ο Εμμανουήλ Μακρόν και η Άνγκελα Μέρκελ επιδιώκουν να ξεπεράσουν ένα εξάμηνο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι τον Ιούνιο.

Στην συνάντηση για δείπνο στο Elysée Palace την περασμένη εβδομάδα, ημέρες μετά την ορκωμοσία της Μέρκελ για την νέα της θητεία ως Γερμανός καγκελάριος, οι δύο ηγέτες πέρασαν τέσσερις ώρες – συμπεριλαμβανομένων 90 λεπτών τεα α τετ – συζητώντας τρόπους για να αναζωογονηθεί η πανευρωπαϊκή συνεργασία τομείς όπως η άμυνα, η μετανάστευση, το εμπόριο και η οικονομία.

Η Γερμανία εκφράζει την ανησυχία ότι οποιαδήποτε κίνηση προς την κατεύθυνση μεγαλύτερης ολοκλήρωσης της ευρωζώνης θα μπορούσε να αφήσει τους γερμανούς φορολογούμενους στο γάντζο για τα χρέη των γειτόνων τους.

Ο Olaf Scholz, ο νέος υπουργός Οικονομικών των Σοσιαλδημοκρατών, υπογράμμισε αυτό το σημείο σε συνέντευξή του στην Süddeutsche Zeitung το Σαββατοκύριακο. Η Γερμανία, δήλωσε, δεν θα είναι ο κυβερνήτης της Ευρώπης.

«Δεν θέλουμε και δεν μπορούμε να πληρώσουμε για όλους», είπε.

Ο κ. Scholz αρνήθηκε επίσης ότι θα ήταν λιγότερο αυστηρός από τον προκάτοχό του Wolfgang Schäuble, ο οποίος ήταν χριστιανοδημοκράτης. “Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών είναι γερμανός υπουργός Οικονομικών, η συμμετοχή του κόμματος δεν παίζει ρόλο εκεί”, ανέφερε.

Τα πιο αμφισβητούμενα θέματα της τραπεζικής ένωσης και ένας κοινός προϋπολογισμός για το ενιαίο νομισματικό μπλοκ ήταν “πιο συζητημένα” και υπήρξε σημαντική πρόοδος που οι ηγέτες θα προσπαθήσουν να ολοκληρώσουν μέχρι τον Ιούνιο, δήλωσε ένας εκπρόσωπος του Elysée την Κυριακή.

Οι Γερμανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι είναι πρόθυμοι να προχωρήσουν με τη Γαλλία στις μεταρρυθμίσεις της ευρωζώνης αλλά τόνισαν επίσης το κενό που εξακολουθεί να διαχωρίζει το Βερολίνο και το Παρίσι σε βασικά ζητήματα όπως ο καταμερισμός των κινδύνων. “Έχουμε ήδη πολλές εργασίες για να προετοιμάσουμε για τις κοινές θέσεις για τη διάσκεψη κορυφής του Ιουνίου”, δήλωσε ένας υπάλληλος.

Το Παρίσι και το Βερολίνο συμφωνούν ότι το μεγάλο μάθημα της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2007 και της επακόλουθης κρίσης του δημόσιου χρέους ήταν η ανάγκη να ενταθεί περαιτέρω η νομισματική ένωση. Ωστόσο, η κ. Μέρκελ αντέδρασε στην ώθηση του κ. Macron για περισσότερους κοινούς οικονομικούς πόρους για την απορρόφηση των οικονομικών κλυδωνισμών και την τόνωση της ανάπτυξης, διότι ανησυχεί για το αντικίνητρο που θα δημιουργούσε για τις χώρες που αντιμετωπίζουν ελλείμματα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο ηγετών, ο κ. Macron επανέλαβε ότι τα σχέδια θα πρέπει να περιλαμβάνουν τη δημιουργία ενός προϋπολογισμού της ευρωζώνης – η κ. Μέρκελ απάντησε ότι θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί οποιοδήποτε νέο εργαλείο για την εξασφάλιση οικονομικής “σύγκλισης” , σύμφωνα με το Elysée.

“Φάνηκε ότι σκέφτηκε αυτά τα ζητήματα”, είπε ο βοηθός του Elysée. «Δεν θα υπήρχε τόσο μεγάλη συζήτηση αν δεν υπήρχε καμία επιθυμία να προχωρήσουμε. Πρόκειται για περίπλοκα θέματα, διότι αγγίζουν τις τραπεζικές δομές, την δημοσιονομική κυριαρχία, ως εκ τούτου τον οδικό χάρτη για να συμφωνήσουν σε μια πορεία ».

Η γαλλο-γερμανική πολιτική εμφάνιση μπορεί να άρει τη διάθεση στις Βρυξέλλες, όπου οι προσδοκίες για τη σύνοδο κορυφής της Παρασκευής έχουν υποβαθμιστεί εν μέσω ανησυχιών ότι ο μεταρρυθμιστικός ζήλος του κ. Macron ενδέχεται να χτυπήσει ξανά τη γερμανική αντίσταση.

Ένας αξιωματούχος των Βρυξελλών δήλωσε ότι η σύνοδος κορυφής του Ιουνίου έπρεπε να είναι η στιγμή να συγκεντρωθεί μια “πρώιμη συγκομιδή” για όλους τους στόχους της οικονομικής μεταρρύθμισης, όπως η πρόοδος όσον αφορά τη μείωση του κινδύνου στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, η δημιουργία οικονομικής ασφάλειας για τις τράπεζες και ο σχεδιασμός της δομής του επόμενου κοινού προϋπολογισμού της ΕΕ.

Οι διαπραγματεύσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσουμε με την τραπεζική ένωση έχουν μπει σε μια διαίρεση της ευρωζώνης μεταξύ βορρά και νότου, όταν οι φορολογούμενοι θα πρέπει να αναλαμβανουν το κόστος για οικονομική αποτυχία σε άλλο τμήμα του μπλοκ.

Μια ομάδα οκτώ μικρών δημοσιονομικά συντηρητικών χωρών, όπως οι Κάτω Χώρες, η Ιρλανδία, οι Σκανδιναβικές χώρες και τα κράτη της Βαλτικής, αντιστέκονται στις κινήσεις προς την κατανομή των κινδύνων μέχρις ότου οι χρεωμένες χώρες όπως η Ιταλία μειώσουν τα επίπεδα των επισφαλών δανείων στις τράπεζες τους.

Ο κ. Macron και η κ. Merkel συζήτησαν τρόπους μέτρησης όταν υπήρξε αρκετή “μείωση του κινδύνου” σε μεμονωμένες χώρες πριν ξεκινήσει το επόμενο βήμα στην τραπεζική ένωση, ένα σύστημα εγγύησης καταθέσεων στην ευρωζώνη.

Ο κ. Macron πιστεύει ότι αυτές οι αποκλίσεις μπορούν να ξεπεραστούν μόλις φέτος. Αν και ο υπολογισμός του προϋπολογισμού της ευρωζώνης είναι ένας μεσοπρόθεσμος και μακροπρόθεσμος στόχος, είναι αδιαμφισβήτητος ότι πρέπει να κατοχυρωθεί στον οδικό χάρτη.

Οι Γάλλοι και Γερμανοί ηγέτες συμφώνησαν να συναντηθούν «τακτικά» τον Απρίλιο μέχρι τον Ιουνιο.

Σχετικα αρθρα

Η ώρα των χρεοκοπιών εταιρειών στην Ευρώπη πλησιάζει

admin

ALPHA BANK:Η γιγάντωση του παγκόσμιου χρέους, εν μέσω της πανδημίας, αιτία έντονου προβληματισμού

admin

Η Ιταλία στοχεύει στην κορυφή της Ευρώπης

admin

Τουρκία: Ποινικοποίηση της δημοσιογραφίας

admin

Η Ευρώπη χρειάζεται νέους δημοσιονομικούς κανόνες – Jean Pisani-Ferry

admin

Alpha Bank:Εξωτερικές Συναλλαγές και Υφεσιακή Διαταραχή

admin

XA: Κέρδη 5,24% τον Απρίλιο – Στο +14,5% οι τράπεζες

admin

Η UEFA νίκησε την Super League αλλά η καταιγίδα δεν έχει τελειώσει…

admin

Γιατί οι ευρωπαϊκές τράπεζες φοβούνται λιγότερο τα Covid-NPls

admin

“Φώς στο τούνελ” της οικονομίας της Δύσης μετα τον Covid-19

admin

Δύο εφιαλτικά σενάρια για το Bitcoin

admin

Το λυκόφως της Vodafone…

admin