Image default
Πρώτο Θέμα

Ποιες λύσεις προτείνουν οι τράπεζες για τα κόκκινα δάνεια

Ποιες λύσεις προτείνουν οι τράπεζες για τα κόκκινα δάνεια

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες των ελληνικών τραπεζών για την τελευταία αποστολή στοιχείων στον SSM, που αφορούν στα «κόκκινα» δάνεια.

Ο SSM καλεί τις τράπεζες να προχωρήσουν σε δραστικότερες ρυθμίσεις, πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων και πλειστηριασμούς. Σε αυτά τα ζητούμενα δουλεύουν οι τράπεζες και καλούνται να πείσουν για την αποτελεσματικότητά τους τον SSM τις επόμενες ημέρες, στο πλαίσιο της διαδικασίας του stress test.

Άλλωστε η Ντανιέλ Νουί, επικεφαλής του μηχανισμού εποπτείας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε απαντητική επιστολή προς την Ευρωβουλευτή, Εύα Καϊλή αναφέρεται στις σημαντικές προκλήσεις που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες, παρά την αισθητή ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειά τους.

Οι τέσσερις τράπεζες εμφάνιζαν κατά μέσο όρο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Common Equity Tier 1 ύψους 17,1% τον Δεκέμβριο του 2017. Ωστόσο το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων εξακολουθεί να κινείται κοντά στο 50% του συνόλου, όπως αναφέρει η κ. Νουί και θα πρέπει να καταβάλλουν προσπάθειες να τα μειώσουν.

Οι κινήσεις των τραπεζών

Προς αυτή την κατεύθυνση οι τράπεζες δίνουν την τελευταία ευκαιρία, τον επόμενο ενάμιση – δύο μήνες το πολύ, σε οφειλέτες ανεξασφάλιστων δανείων να σπεύσουν να τα ρυθμίσουν με ευνοϊκούς όρους και μεγάλο «κούρεμα» πριν τα δάνειά τους βγουν προς πώληση σε fund, εντατικοποιούν τις πωλήσεις NPLs, μπαίνοντας και στις πωλήσεις δανείων με εξασφαλίσεις και αυξάνουν τους πλειστηριασμούς, αλλά και τις λύσεις οριστικής διευθέτησης οφειλών (συμφωνίες για εθελοντική παράδοση ακινήτου).

Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος Δεκεμβρίου το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων (δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών – NPLs) των συστημικών τραπεζών (Εθνική, Alpha, Πειραιώς και Eurobank) ανήλθε σε περίπου 65 δισ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο των μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών ανοιγμάτων – NPEs (που περιλαμβάνει τα NPLs και επιπλέον όσα έχουν αναδιαρθρωθεί) ανήλθαν στα 95 δισ. ευρώ.

Οι τράπεζες έχουν δεσμευτεί ότι μέχρι το τέλος του 2019 θα περιορίσουν στα 64,5 δισ. ευρώ τα NPEs από 95 δισ. ευρώ που ήταν το 2017.

Να σημειωθεί ότι τα στοιχεία θα σταλθούν την επόμενη εβδομάδα εμώ μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου θα ανακοινωθούν τα αποτέλεσμα των stress test.

Σχετικα αρθρα

Hangover στην Λατινική Αμερική

admin

Ο καιρός της ελληνικής μπύρας

admin

Τα ευρωομόλογα ξανά στο προσκήνιο

admin

Αρνητικό το spread στα ελληνικα 5ετή ελληνικά ομολογα έναντι των ιταλικών!

admin

Το ΤΑΙΠΕΔ, το παρασκήνιο και τα καινούρια πρόσωπα

admin

Η εποχή του Τραμπ μπορεί να αναγκάσει την Ευρώπη να αποφασίσει τι ρόλο θέλει

admin

Γιατί τα χαμηλά επιτόκια δεν κατάφεραν να ενισχύσουν τις επενδύσεις

admin

«Έπεσε» το οχυρό των 800 μονάδων

admin

Το Χ.Α., τα λομπάκια και το φούσκωμα των αποτιμήσεων

admin

Τυφλωμένοι από την ISIS

admin

Βενεζουέλα: Η ΕΕ έρμαιο μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας;

admin

Tα μέτρα για ιδιοκτήτες ακινήτων και οφειλέτες της εφορίας

admin

Η ωρολογιακή βόμβα της φτώχειας στην Ευρώπη

admin

Η Ιταλία ξέρει τη λύση στο πρόβλημα της Καταλονίας

admin

Το σχέδιο για εξουδετέρωση του ΣΥΡΙΖΑ

admin

Γερμανικός Τύπος: Επιστροφή στην ομαλότητα για την Ελλάδα αλλά η κρίση παραμένει

admin

Τι αποφασίστηκε στο Eurogroup για το ελληνικό χρέος

admin

Πόσο εύκολα θα εφαρμοστεί τελικά το Brexit

admin