Image default
Πρώτο Θέμα

Πώς να σταματήσετε τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας πριν ξεκινήσει

Πώς να σταματήσετε τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας πριν ξεκινήσει

Του Daniel Moss

Μπορεί να είναι μία από τις πιο κατάλληλες γκάφες στα οικονομικά.

Μία γλωσσική παραδρομή του κορυφαίου διεθνούς αξιωματούχου του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ προσφέρει μια διέξοδο από την εμπορική σύγκρουση μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας. Λίγοι σοβαροί άνθρωποι εγκρίνουν τους δασμούς που διέταξε ο Πρόεδρος Donald Trump και τους περιορισμούς στις κινεζικές εισαγωγές που επιβλήθηκαν ως αντίδραση στην επιδείνωση των σχέσεων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα πόλεμο που θα βλάψει και τις δύο χώρες. Το “κόλπο” είναι να βρούμε έναν όμορφο τρόπο για να υποχωρήσουν οι δύο πλευρές. Ίσως αυτή η “φόρμουλα” να υπάρχει ήδη στο “ράφι” των επίσημων συνομιλιών μεταξύ των δύο εθνών.

Για να καταλάβετε το σκηνικό, θυμηθείτε μια δύσκολη στιγμή που έλαβε χώρα στις 18 Μαρτίου, μακριά από την Ουάσινγκτον και το Πεκίνο. Οι αξιωματούχοι του Υπουργείου Οικονομικών ήταν στην Αργεντινή όταν έστειλαν ένα συγκεχυμένο μήνυμα σχετικά με το καθεστώς του Συνολικού Οικονομικού Διαλόγου (Comprehensive Economic Dialogue) ΗΠΑ-Κίνας, ενός μακροπρόθεσμου πλαισίου διαπραγματεύσεων.

Ο Συνολικός Οικονομικός Διάλογος είναι η τελευταία προσέγγιση μιας συζήτησης που ξεκίνησε με μεγάλες προσδοκίες το 2006 από τον πρώην υπουργό Οικονομικών Hank Paulson, για να παράσχει ένα επίσημο πλαίσιο για τις διμερείς συζητήσεις οικονομικών ζητημάτων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Με τους επόμενους υπουργούς, η διαδικασία αυτή περιορίστηκε. Όντας απρόθυμοι να την “εξαφανίσουν” κι επίσημα, οι αξιωματούχοι αναρωτιούνται τι να κάνουν με αυτή.

Τόσο αυτές του Trump, όσο και οι απειλές την περασμένη εβδομάδα για επιβολή δασμών στις αμερικανικές εισαγωγές από την Κίνα, θέτουν περιορισμούς στις επενδύσεις σε βασικές τεχνολογίες και προκαλούν προβλήματα στις κινεζικές εμπορικές πρακτικές. Η κυβέρνηση έψαξε για λύσεις, αλλά η συνέχιση του Συνολικού Οικονομικού Διαλόγου δεν φάνηκε να είναι μία από αυτές.

Ο David Malpass, αναπληρωτής υπουργός, υπεύθυνος για τις διεθνείς υποθέσεις, δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Μπουένος Άιρες λίγες μέρες νωρίτερα ότι το Υπουργείο Οικονομικών “διέκοψε” τον διάλογο.

Τότε όμως συνέβη κάτι παράξενο: ο Malpass επανεμφανίστηκε για να πει, “έκανα λάθος”. Πρόσθεσε ότι ο υπουργός Οικονομικών Steven Mnuchin θα συμμετάσχει σε συζητήσεις “υψηλού επιπέδου” με την Κίνα. Και οι δύο άντρες θόλωσαν περισσότερο τα νερά αρνούμενοι να αποσαφηνίσουν το υφιστάμενο πλαίσιο των συνομιλιών. Ήταν “ζωντανό”, “νεκρό” ή “κρυογονικά παγωμένο”; Κανείς δεν μπορούσε να πει.

Αν και ο διάλογος ήταν πνευματικό τέκνο των ΗΠΑ, Αμερικανοί αξιωματούχοι εμφανίζονται απογοητευμένοι που δεν έχει αποφέρει πολλά. Ο Timothy Adams, ο οποίος ήταν επιφορτισμένος με τα καθήκοντα του Malpass όταν ο Paulson ξεκίνησε αυτό το έργο, δεν ρίχνει ευθύνες στις ΗΠΑ. “Ψάχνουν για διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους θα αλλάξει η κινεζική συμπεριφορά”, δήλωσε ο Adams, που είναι τώρα πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών, μιλώντας στη Saleha Mohsin για το - News.

Τα ανάμικτα μηνύματα των αξιωματούχων του υπουργείου δείχνουν ότι ψάχνουν για έναν τρόπο οι ΗΠΑ να διαπραγματευτούν μια συμφωνία κατά τη διάρκεια του επόμενου δίμηνου, πριν οριστικοποιηθεί και δημοσιευθεί η λίστα προϊόντων που υπόκεινται σε δασμούς. Αυτό θα ήταν σύμφωνο με τον τρόπο που επέλεξε ο Trump να ανακοινώσει την 22α Μαρτίου τα μέτρα κατά της Κίνας.

Απλώς χρειάζονται ένα πλαίσιο, το οποίο υπάρχει ήδη, ώστε να μην φαίνεται σαν κάποιος να υποχώρησε πολύ περισσότερο συγκριτικά με τον άλλο. Γι’ αυτό υπάρχει αυτός ο Οικονομικός Διάλογος, για τον οποίο σκέφτονται τι να τον κάνουν. Απλά ας τον ονομάσουν κάπως αλλιώς: ίσως το Φόρουμ για τη Βελτίωση των Εμπορικών Εχέσεων ΗΠΑ-Κίνας;

Σχετικα αρθρα

Αντίστροφο 1989: η Ευρώπη ξαναχτίζει τείχη

admin

Η Goldman Sachs και η Morgan Stanley έχουν Deja Vu

admin

Έκλεισε το deal για το χρέος!

admin

Τα «καλά νέα» της ελληνικής οικονομίας και τα ερωτηματικά για το μέλλον

admin

«Κυκλώνας» εξ Αμερικής στο Χρηματιστήριο

admin

«Δεν μας χωρίζουν μίλια, μας χωρίζουν μέτρα»

admin

Η σημασία των εξαγωγών

admin

Η διαφθορά της Λατινικής Αμερικής δεν μπορεί να εκκαθαριστεί από ξένους

admin

ΤAZ: Στις πλάτες των δισέγγονων τα χρέη προπαππούδων στην Ελλάδα

admin

Βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, αλλά χωρίς συμφωνία με το ΔΝΤ

admin

ΕΚΤ-ΕΕ: Ο Ντράγκι αφήνει στη Λαγκάρντ να «βγάλει το φίδι από την τρύπα»

admin

ΔΝΤ: Η κατάρρευση στην Κίνα και η φοροδιαφυγή θα κυριαρχήσουν στις συζητήσεις

admin

Θυσίασε τη ζωή της για την αλήθεια

admin

Ευρώπη:Το επίκεντρο της επόμενης κρίσης;

admin

Η Αργεντινή στο ΔΝΤ, ακολουθεί η Τουρκία;

admin

Το δημοκρατικό επιχείρημα για την ανατροπή του Brexit

admin

«Αβάντα» της Morgan σε ομόλογα και μετοχές

admin

Σε πλήρη μετασχηματισμό η αγορά λιανεμπορίου

admin