Image default
Πρώτο Θέμα

Spiegel: Πώς οι διακινητές εκμεταλλεύονται τα ελληνικά νησιά

refugee9 898978Ως μια από τις πιο σημαντικές πύλες παράτυπης μετανάστευσης παρουσιάζει την Ελλάδα το Spiegel με βάση εμπιστευτική έκθεση των γερμανικών αρχών ασφαλείας. Οι λαθρέμποροι πλουτίζουν, οι επαναπροωθήσεις δεν γίνονται.

Την Ελλάδα ως μια από τις κυριότερες πύλες εισόδου παράτυπων μεταναστών εμφανίζει το Spiegel στη διαδικτυακή του έκδοση με βάση πληροφορίες που προέρχονται από εμπιστευτική έκθεση της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Αστυνομίας. “Πολύ συχνά ο δρόμος για όσους θέλουν να διαφύγουν προς την Ευρώπη περνά μέσα από την Ελλάδα σύμφωνα με στοιχεία γερμανικών αρχών ασφαλείας”, γράφει ο δημοσιογράφος.

Οι επαναπροωθήσεις έχουν πρακτικά σταματήσει

“Η Γερμανική Ομοσπονδιακή Αστυνομία αποκαλεί την Ελλάδα ένα από τα πιο σημαντικά σταυροδρόμια παράτυπης μετανάστευσης στην Ευρώπη και εστία εγκληματικότητας των λαθρεμπόρων. Στην περιοχή επικρατεί μεγάλη πίεση μεταναστευτικών ροών επειδή στη γειτονική Τουρκία ζουν σχεδόν 4 εκ. πρόσφυγες, περισσότεροι από κάθε άλλη χώρα της γης”. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι σύμφωνα με τη Γερμανική Ομοσπονδιακή Αστυνομία το 2017 σχεδόν 30.000 πρόσφυγες πέρασαν τα ελληνικά νησιά μέσω θαλάσσης, κυρίως το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς.

Εμπειρογνώμονες το αποδίδουν στην ενισχυμένη δράση των διακινητών μετά την ανακατάληψη της συριακής πόλης Ράκα, που ήταν προπύργιο των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Πιο συγκεκριμένα, τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο έφτασαν στα ελληνικά νησιά 144 πρόσφυγες κατά μέσον όριο την ημέρα, οι περισσότεροι από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Η Ύπατη Αρμοστεία των ΗΕ για τους Πρόσφυγες υπολογίζει ότι το 2017 54 άνθρωποι πνίγηκαν ή εξαφανίστηκαν στο Αιγαίο. Η επαναπροώθηση προσφύγων πίσω στην Τουρκία, όπως προβλέπεται στη συμφωνία της ΕΕ με την Άγκυρα, έχει πρακτικά σταματήσει.  

Κέρδη πολλών δεκάδων χιλιάδων για τουςδιακινητές

Η εμπιστευτική έκθεση της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Αστυνομίας κάνει αναφορά και στα μεγάλα κέρδη των διακινητών φέρνοντας συγκεκριμένο παράδειγμα. “Οργανωμένη ομάδα λαθρεμπόρων μετέφερε από τη Σμύρνη στη Σάμο, τη Χίο και τη Λέσβο 460 πρόσφυγες μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου του 2017, αποκομίζοντας 180.000 δολάρια, σχεδόν 400 δολάρια ανά άτομο”, αντιγράφει από την έκθεση ο γερμανός δημοσιογράφος. “Οι διακινητές επιλέγουν σκόπιμα ελληνικά νησιά των οποίων τα κέντρα υποδοχής προσφύγων είναι υπερπλήρη με το σκεπτικό ότι λόγω αυτής της κατάστασης οι πρόσφυγες περνούν πιο συχνά στην ηπειρωτική χώρα και έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη δυτική Ευρώπη. Αυτή η στάση των ελληνικών αρχών αποδεικνύεται παράγοντας προσέλκυσης της παράτυπης μετανάστευσης από την Τουρκία”.

Η έκθεση ανεβάζει σε 26.000 τους πρόσφυγες που μεταφέρθηκαν στην ηπειρωτική Ελλάδα το 2017. “Από εκεί με τη βοήθεια διακινητών οι πρόσφυγες συνεχίζουν το ταξίδι τους, κρυμμένοι συνήθως σε φορτηγά, αυτοκίνητα ή και τραίνα, επειδή η βαλκανική οδός έχει πλέον κλείσει. Άλλοι χρησιμοποιούν ψεύτικα ταξιδιωτικά έγγραφα σε πτήσεις χαμηλού κόστους για να φύγουν από την Ελλάδα σε άλλες χώρες του Σένγκεν. Η παράνομη μετανάστευση μέσω Ελλάδα στην Ευρώπη καλά κρατεί” είναι το συμπέρασμα από τα στοιχεία των γερμανικών αρχών ασφαλείας.

Σχετικα αρθρα

Το αμείλικτο σύστημα του Karl Marx (II)

admin

XA:Με τράπεζες κόντρα στην παράδοση

admin

Ο Powell “ανεβάζει” τα ομόλογα και “ρίχνει” τις μετοχές

admin

Bloomberg: Η ΕΕ βρίσκεται μήνες μακριά από την υιοθέτηση του διαβατηρίου εμβολιασμού

admin

XA: ‘Eσπασε το ανοδικό “σερί”

admin

Βρισκόμαστε εν όψει του τέλους της πανδημίας;

admin

Γερμανικός Τύπος: Η Τουρκία τυπώνει φρέσκο χρήμα

admin

Η πανδημική κρίση φέρνει «κόφτη» και στις αυξήσεις μισθών παγκοσμίως

admin

Γιατί το δολάριο είναι ισχυρότερο απ’ όσο μοιάζει

admin

Απολογισμός ΥΠΟΙΚ: Ένα έτος παρεμβάσεων αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας

admin

Το αμείλικτο σύστημα του Karl Marx

admin

Πανδημική Κρίση και Τουρισμός:Οικονομικός Αντίκτυπος & Προοπτικές

admin