Image default
Πρώτο Θέμα

Politico: Kαταφύγιο στην Ελλάδα βρίσκουν oι «εχθροί» του Ερντογάν

erdogan coup“Τούρκοι πολίτς που εγκαταλείπουν τη χώρα, βρίσκουν καταφύγιο σε ένα μέρος που τους έλεγαν ότι τους μισούν: Στην Ελλάδα”, σημειώνει δημοσίευμα του Politico σχετικά με τις σχέσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας και την κλιμάκωση της έντασης που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα.

Το δημοσίευμα αναφέρεται στη μακρά ιστορία των συγκρούσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά και στο κλίμα “αμοιβαίας δυσπιστίας”, σημειώνοντας ότι ακόμη και σήμερα οι σχέσεις των δύο χωρών δεν είναι ιδιαιτέρως θερμές. “Εν μέσω διαξιφισμών για τα σύνορα και την Κύπρο, οι σχέσεις έχουν επιδεινωθεί, μόλις κάποιους μήνες μετά από το ταξίδι του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα”, αναφέρεται.

Μνεία κάνει, άλλωστε, και στις τελευταίες εξελίξεις, σε ό,τι αφορά την υπόθεση των “8”, των οποίων την έκδοση ζητά η Άγκυρα, αλλά και τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών – ενέργεια που πολλοί ερμηνεύουν ως αντίποινα της Τουρκίας, όπως σχολιάζει το Politico.

“Οι συνεχιζόμενες αποφάσεις των δικαστηρίων κατά της έκδοσης (σ.σ. των 8) στην Τουρκία, έχουν μετατρέψει την Ελλάδα σε ένα απρόσμενο καταφύγιο για τους Τούρκους (…)”, επισημαίνει το δημοσίευμα που παραθέτει τις εμπειρίες ανθρώπων, οι οποίοι μιλούν για την ευνοϊκότερη αντιμετώπιση που βρήκαν στην Ελλάδα, σε σχέση με τη διαχείριση που είχαν στην Τουρκία.

Σύμφωνα με την ελληνική υπηρεσία ασύλου, σχεδόν 2.000 Τούρκοι πολίτες έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα, μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016, ενισχύοντας τις εντάσεις. Στην πλειοψηφία τους, είναι “ακόλουθοι” του κινήματος του Γκιουλέν – ο οποίος κατά τον Ερντογάν βρίσκεται πίσω από την απόπειρα ανατροπής του – ενώ άλλοι είναι ακαδημαϊκοί, αριστεροί ή Κούρδοι που διαφεύγουν των μαζικών εκκαθαρίσεων που δρομολογεί η Τουρκία, στοχεύοντας στους πολιτικούς της αντιπάλους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το 2017 περισσότεροι από 14.000 Τούρκοι πολίτες ζήτησαν άσυλο στην ΕΕ, εκ των οποίων οι 1.820 στην Ελλάδα, αριθμός που καθιστά τη χώρα μας τον νούμερο 2 προορισμό, μετά τη Γερμανία. Πρόκειται για δεκαπλάσιο αριθμό σε σχέση με το 2016, οπότε μόλις 180 Τούρκοι ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα, από το σύνολο των 10.105 αιτήσεων γενικά στην ΕΕ.

Σχετικα αρθρα

Το Χονγκ Κονγκ δοκιμασία της καλής πίστης της Κίνας

admin

Αναπάντεχη συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας καθώς παραμονεύει νέα κρίση

admin

Η Γερμανία θα χάσει αν αποτύχει ο Μακρόν

admin

Γιατί οι ελληνικές μετοχές προσελκύουν τους ξένους επενδυτές

admin

Angela Merkel, η τέταρτη φορά

admin

ΕΕ-ΕΚΤ: Οι εκτιμήσεις των επενδυτών για τις αποφάσεις της την ερχόμενη Πέμπτη

admin

DW: Αγωνία για τους πρόσφυγες του χειμώνα στην Ελλάδα

admin

Ο δρόμος προς μια πιο ενωμένη Ευρώπη το 2018

admin

Το μεγάλο παιχνίδι των Τούρκων με τα κοιτάσματα της Κύπρου

admin

Θα σαρώσει το φαινόμενο Μέρκελ και το Σεπτέμβριο;

admin

Οι απρόσμενες συμμαχίες της προεδρικής εκλογής

admin

Το ρίσκο των ευρωπαϊκών τραπεζών χάνει τη σημασία του

admin

S&P: Από τι εξαρτάται νέα αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας -Οι εκτιμήσεις του οίκου αξιολόγησης

admin

Αυτή τη φορά είναι πραγματικά διαφορετικά

admin

Brexit: Δεδομένη θεωρείται η ήττα της Μέι στη βουλή

admin

Πως η διαφθορά «έφαγε» τον Μ.Ραχοι

admin

Οι Βρυξέλλες επιδιώκουν περισσότερες μεταρρυθμίσεις για να κλείσουν το ελληνικό πρόγραμμα

admin

«Ντέιβιντ Αϊνχορν: Ο νέος Μίδας των hedge funds»

admin