Image default
Πρώτο Θέμα

Politico: Kαταφύγιο στην Ελλάδα βρίσκουν oι «εχθροί» του Ερντογάν

erdogan coup“Τούρκοι πολίτς που εγκαταλείπουν τη χώρα, βρίσκουν καταφύγιο σε ένα μέρος που τους έλεγαν ότι τους μισούν: Στην Ελλάδα”, σημειώνει δημοσίευμα του Politico σχετικά με τις σχέσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας και την κλιμάκωση της έντασης που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα.

Το δημοσίευμα αναφέρεται στη μακρά ιστορία των συγκρούσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά και στο κλίμα “αμοιβαίας δυσπιστίας”, σημειώνοντας ότι ακόμη και σήμερα οι σχέσεις των δύο χωρών δεν είναι ιδιαιτέρως θερμές. “Εν μέσω διαξιφισμών για τα σύνορα και την Κύπρο, οι σχέσεις έχουν επιδεινωθεί, μόλις κάποιους μήνες μετά από το ταξίδι του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα”, αναφέρεται.

Μνεία κάνει, άλλωστε, και στις τελευταίες εξελίξεις, σε ό,τι αφορά την υπόθεση των “8”, των οποίων την έκδοση ζητά η Άγκυρα, αλλά και τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών – ενέργεια που πολλοί ερμηνεύουν ως αντίποινα της Τουρκίας, όπως σχολιάζει το Politico.

“Οι συνεχιζόμενες αποφάσεις των δικαστηρίων κατά της έκδοσης (σ.σ. των 8) στην Τουρκία, έχουν μετατρέψει την Ελλάδα σε ένα απρόσμενο καταφύγιο για τους Τούρκους (…)”, επισημαίνει το δημοσίευμα που παραθέτει τις εμπειρίες ανθρώπων, οι οποίοι μιλούν για την ευνοϊκότερη αντιμετώπιση που βρήκαν στην Ελλάδα, σε σχέση με τη διαχείριση που είχαν στην Τουρκία.

Σύμφωνα με την ελληνική υπηρεσία ασύλου, σχεδόν 2.000 Τούρκοι πολίτες έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα, μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016, ενισχύοντας τις εντάσεις. Στην πλειοψηφία τους, είναι “ακόλουθοι” του κινήματος του Γκιουλέν – ο οποίος κατά τον Ερντογάν βρίσκεται πίσω από την απόπειρα ανατροπής του – ενώ άλλοι είναι ακαδημαϊκοί, αριστεροί ή Κούρδοι που διαφεύγουν των μαζικών εκκαθαρίσεων που δρομολογεί η Τουρκία, στοχεύοντας στους πολιτικούς της αντιπάλους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το 2017 περισσότεροι από 14.000 Τούρκοι πολίτες ζήτησαν άσυλο στην ΕΕ, εκ των οποίων οι 1.820 στην Ελλάδα, αριθμός που καθιστά τη χώρα μας τον νούμερο 2 προορισμό, μετά τη Γερμανία. Πρόκειται για δεκαπλάσιο αριθμό σε σχέση με το 2016, οπότε μόλις 180 Τούρκοι ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα, από το σύνολο των 10.105 αιτήσεων γενικά στην ΕΕ.

Σχετικα αρθρα

Μποξ χωρίς γάντια στο Euro Working Group!

admin

Οι αγορές του σήμερα έχουν πολλά κοινά με αυτές του 2007

admin

Πως στρώνεται το χαλί για τη νέα αναδιάρθρωση του χρέους

admin

Σύννεφα… τέλειας καταιγίδας πριν την «καθαρή» έξοδο

admin

Η Τουρκία έχασε την ευκαιρία της να αναστρέψει την κατάσταση

admin

Ο Mario Draghi παίρνει ξανά στα χέρια του το μπαζούκα…

admin

Προσφυγικό: Ευθύνες στην Ελλάδα καταλογίζει η Τουρκία

admin

Η έλλειψη εμπιστοσύνης απειλεί την επιστροφή της Ελλάδας

admin

Alpha Bank:Ολο το στρατηγικό Σχέδιο 2020 – 2022

admin

Κατρούγκαλος πριν τις διαπραγματεύσεις: καμία περικοπή στις κύριες συντάξεις

admin

Ο Μακρόν μπορεί να ακολουθήσει το παράδειγμα της Γερμανίας στις εργασιακές μεταρρυθμίσεις

admin

Πικρός συμβιβασμός για τη Μέρκελ

admin

Βερολίνο: Έντονες ζυμώσεις για μεγάλο συνασπισμό

admin

Η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ δοκιμάζει το δυτικό δημοκρατικό μοντέλο

admin

Το Στρατηγικό Σχέδιο 2018- 2022, για την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας

admin

Το forex είναι σχεδιασμένο για να ενθαρρύνει το έγκλημα

admin

Deutsche Welle: Έρχεται δυναμικό τουριστικό καλοκαίρι

admin

Η πιο σημαντική δουλειά του γερμανικού συνασπισμού

admin