Image default
Πρώτο Θέμα

Kάτω από 4% το 10ετές ομόλογο

bondsΑν και σήμερα τα ομόλογα της ευρωζώνης δέχονται σημαντικές πιέσεις λόγω του περιορισμού των φόβων για έναν πλήρη εμπορικό πόλεμο, κάνοντας τους επενδυτές να γυρίσουν την πλάτη στα ασφαλή επενδυτικά καταφύγια και να στραφούν προς την ανάληψη ρίσκου, οι ελληνικοί κρατικοί τίτλοι αυτονομούνται σημειώνοντας ισχυρή βελτίωση.

Με τα δημοσιεύματα αυτήν την εβδομάδα, κυρίως από τον γερμανικό τύπο, τα οποία αποκαλύπτουν ότι η συζήτηση έχει προχωρήσει και θα υπάρχουν εξελίξεις στο αμέσως επόμενο διάστημα, η αφορμή για τους επενδυτές δόθηκε και αυτό σε συνδυασμό με το “στοπ” που έχουν πατήσει οι ελληνικοί τίτλοι το τελευταίο διάστημα έχοντας απομακρυνθεί λόγω και του διεθνούς sell-off τον Φεβρουάριο από τα χαμηλά 12 ετών που χτύπησαν στις αρχές του έτους, “ξεκλείδωσαν” αρκετά χαρτοφυλάκια που τηρούσαν στάση αναμονής.

Έτσι, σήμερα η απόδοση του ελληνικού 10ετούς διαμορφώνεται στο 3,980% με πτώση της τάξης του 3,02% από χθες, επιστρέφοντας στα επίπεδα της 8ης Φεβρουαρίου, μία μέρα πριν ξεκινήσει το μεγάλο sell-off. Η απόδοση του ελληνικού 5ετούς σημειώνει ανάλογη βελτίωση και αγγίζει το 3,132% με πτώση 3,18% από χθες, επιστρέφοντας και αυτή στα επίπεδα πριν το ξέσπασμα της διεθνούς “καταιγίδας” στα χρηματιστήρια. Αν και ο τζίρος στην ΗΔΑΤ έχει πέσει από τα υψηλά επίπεδα που σημείωσε τον Μάρτιο, το σημαντικό είναι πως οι αγοραστές έχουν πλήρως τα ηνία της αγοράς. Χθες ολόκληρος ο τζίρος ο οποίος διαμορφώθηκε στα 18 εκατ. ευρώ ήταν από εντολές αγοράς.

Βέβαια, στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια τα ελληνικά ομόλογα χαρακτηρίζονται risk assets αφού οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης παρά το μπαράζ των αναβαθμίσεων από τις αρχές του έτους (τόσο από την S&P όσο και από την Fitch και την Moody’s, με την DBRS να αναμένεται να ακολουθήσει στις 4 Μαΐου), συνεχίζουν να αξιολογούν την Ελλάδα κάτω από την κατηγορία επενδυτικού βαθμού. Έτσι, όταν η διάθεση για ρίσκο ανεβαίνει, οι επενδυτές που κυνηγούν τις αποδόσεις αρχίζουν και κοιτούν και τα ελληνικά assets, ειδικά αν βλέπουν ότι οι προοπτικές της Ελλάδας βελτιώνονται.

Ττο “κλειδί” και το μεγάλο σήμα για τους ξένους επενδυτές θα είναι η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και η βιωσιμότητά του. Τα όποια μηνύματα από αυτό το μέτωπο, τα οποία βελτιώνουν την ορατότητα γύρω από αυτό το “καυτό” θέμα για την Ελλάδα, ανεβάζουν και τις επενδυτικές διαθέσεις οι οποίες υπάρχουν και απλά ζητούν κάτι χειροπιαστό για να γίνουν πράξη. Οι αναλυτές έχουν τονίσει το τελευταίο διάστημα πως ο καταλύτης για το επόμενο ράλι στα ελληνικά ομόλογα θα μπορούσε να είναι πιθανές θετικές ειδήσεις από τα μέτωπα της τέταρτης αξιολόγησης και της ελάφρυνσης χρέους, συστήνοντας υπομονή στους επενδυτές μέχρι να ξεκαθαριστούν τα ανοιχτά μέτωπα, δηλαδή η δ’ αξιολόγηση, η ελάφρυνση του χρέους, τα αποτελέσματα των stress tests των ελληνικών τραπεζών και το status της χώρας μετά τη λήξη του προγράμματος.

Σχετικα αρθρα

Οι ελληνικές συζητήσεις στο ΔΝΤ στο επίκεντρο, με τους αναλυτές να βλέπουν τη συμφωνία να παίρνει μήνες

admin

Η Τερέζα Μέι απευθύνεται σε όλους, αλλά δεν υπόσχεται τίποτα

admin

Οι μετοχές “αγνοούν” τις μαζικές διαδηλώσεις στις ΗΠΑ – Τι ωθεί την αγορά

admin

Πιέσεις από τη βάση του AfD για ριζοσπαστικοποίηση

admin

Goldman Sachs: Η νέα έξαρση της πανδημίας εκτροχιάζει την ανάκαμψη

admin

Ο πρόεδρος και η αγορά

admin

Τι προεξοφλεί το Χρηματιστήριο

admin

Γερμανικός Τύπος: Θετική η αποτίμηση για τον τερματισμού της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος κατά της Ελλάδας

admin

Alpha Bank: Ανθεκτική η ελληνική οικονομία στην κρίση

admin

ΕΣΕΕ:Aνησυχία του για την επιτυχία των μέτρων

admin

Δεν είναι σίγουρο ότι η ΕΕ θα θελήσει να διευκολύνει ένα νέο δημοψήφισμα για το Brexit

admin

Μπορεί αυτή η γυναίκα να δαμάσει το Game of Thrones της Ευρώπης;

admin

Τι περιλαμβάνει το νέο μνημόνιο

admin

Οι τράπεζες και η μάχη των funds

admin

XA:Διάψευση προσδοκιών

admin

Δε βιάζεται με την αξιολόγηση το ΔΝΤ

admin

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τον νέο φόρο ακινήτων

admin

Προσάρτηση της Κριμαίας:Μέρος Δεύτερο

admin