Image default
Πρώτο Θέμα

Το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί μέχρι το 2020

IMFΟι καλές εποχές στην παγκόσμια οικονομία δεν θα διαρκέσουν, προειδοποίησε το ΔΝΤ την Τρίτη, καθώς προέβλεψε ότι η επιβράδυνση είναι πολύ πιθανό να συνοδεύεται από εμπορικούς πολέμους.

Σε μια σκοτεινή Παγκόσμια Οικονομική Προοπτική, με τις οικονομικές της προβλέψεις δύο φορές το χρόνο, το ταμείο τόνισε την «τρομακτική» αντίφαση μεταξύ της δυναμικής ανάπτυξης σε ευρεία βάση και μιας «συγκρίσιμης σύγκρουσης στο εμπόριο». Το Ταμείο προέτρεψε τα έθνη να χρησιμοποιήσουν ένα «παράθυρο ευκαιρίας»για τη διεξαγωγή μεταρρυθμίσεων προκειμένου να τονωθούν οι ρυθμοί αύξησης πριν από την τρέχουσα ανάκαμψη – το ισχυρότερο από το 2010 -. Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Maurice Obstfeld, δήλωσε ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί μέχρι το 2020 και προειδοποίησε ότι «οι μεγάλες οικονομίες φλερτάρουν τον εμπορικό πόλεμο», γεγονός που αποσπά την προσοχή από το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα “αντί να το προωθεί”. Πολλοί οικονομολόγοι ανησυχούν ότι η παγκόσμια οικονομία έχει ήδη εξασθενήσει, δείχνοντας τα αδύναμα βιομηχανικά δεδομένα κατά το πρώτο τρίμηνο, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, και την παγκόσμια αδυναμία των ερευνών για την επιχειρηματική δραστηριότητα. Αλλά το ταμείο εξακολουθεί να προβλέπει ένα λαμπρό 2018 και 2019. Ο κ. Obstfeld δήλωσε ότι η ανάκαμψη που ξεκίνησε το 2016, γινόταν “ευρύτερη και ισχυρότερη” αν και προειδοποίησε ότι οι κίνδυνοι για το εμπόριο ενδέχεται να έχουν ήδη επιπτώσεις. “Οι πρώτοι πυροβολισμοί σε έναν πιθανό εμπορικό πόλεμο έχουν ήδη αρχίσει”, είπε. “Η σύγκρουση θα μπορούσε να ενταθεί εάν οι δημοσιονομικές πολιτικές στις Ηνωμένες Πολιτείες οδηγηγούσαν το εμπορικό της έλλειμμα υψηλότερα, χωρίς δράση στην Ευρώπη και την Ασία για τη μείωση των πλεονασμάτων”. Ο κ. Obstfeld πρόσθεσε ότι οι απειλές από τη διοίκηση του Προέδρου Donald Trump να επιβάλλουν βαριά τιμολόγια, θα βοηθούσαν ελάχιστα στη μείωση του ελλείμματοσ του ισοζυγίου τρεχούντων συναλλαγών της χώρας, το οποίο οφείλεται κατά κύριο λόγο σε επίπεδο συνολικών δαπανών των ΗΠΑ που συνεχίζουν να υπερβαίνουν το συνολικό εισόδημα”. Το ταμείο προβλέπει ότι η παγκόσμια οικονομία θα αυξηθεί κατά 3,9% το 2018 και το 2019, αμετάβλητη από τις προβλέψεις του Ιανουαρίου και σημαντικά υψηλότερη από εκείνη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, μετά από ένα ισχυρό δεύτερο εξάμηνο του 2017 σχεδόν παντού.

 Οι μεγαλύτερες ανοδικές προβλέψεις αναθεωρήθηκαν για τις ΗΠΑ, όπου το ΔΝΤ ανέφερε ότι οι φορολογικές περικοπές θα προσθέσουν σωρευτικά 1,2% στο μέγεθος της οικονομίας της χώρας μέχρι το 2020. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι οι μη χρηματοδοτούμενες φορολογικές περικοπές ήταν μη βιώσιμες και ότι οι οικονομικές επιδόσεις των ΗΠΑ θα βούλιαζαν μεταγενέστερα. Η αμερικανική οικονομία αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,9% το 2018 και κατά 2,7% το 2019. Υπήρξαν μικρότερες ανοδικές αναθεωρήσεις για τις περισσότερες προηγμένες και αναδυόμενες οικονομίες του κόσμου, με την Κίνα να προβλέπεται να αυξηθεί κατά 6,6% το 2018 και 6,4% το 2019. Το το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του Eurozone αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,4% και 2% αντίστοιχα κατά τη διάρκεια των δύο ετών.

 Η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη έχει βρει κάποια αντίσταση. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει μία από τις χειρότερες προηγμένες οικονομίες, με τους χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη να παρεμποδίζουν την Ιταλία, καθώς ”οι αβεβαιότητες του Brexit πήραν τον φόρο τους” δήλωσε το ταμείο. Κατά άτομο, το Ηνωμένο Βασίλειο αναμενόταν να κινηθεί από την κορυφή, του αναπτυξιακού συνδέσμου των G7 πριν από την ψηφοφορία του Brexit μεταξύ των χειρότερων επιδόσεων της δεκαετίας του 2020, δήλωσε το ΔΝΤ. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι το 60% της βελτίωσης των προβλέψεών του για τα επόμενα πέντε χρόνια οφειλόταν στην υψηλότερη παραγωγικότητα και συνεπώς ήταν βιώσιμο. Ωστόσο, εκτιμά ότι έως τα τέλη του 2018, οι προηγμένες οικονομίες θα εξαντληθούν για να διατηρήσουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης χωρίς αύξηση του πληθωρισμού.

Μετά από αυτό, οι ρυθμοί ανάπτυξης θα μειωθούν κάτω από τα προ-κρίση, παρά την πρόσφατη βελτίωση της παραγωγικότητας. “Στις προηγμένες οικονομίες, η γήρανση του πληθυσμού και οι χαμηλότερες προβλεπόμενες εξελίξεις στη συνολική παραγωγικότητα των παραγόντων θα καταστήσουν δύσκολο να επιστρέψουν στον ρυθμό προ-κρίσης για τη μέση αύξηση του εισοδήματος του νοικοκυριού”, δήλωσε ο κ. Obstfeld. Η χαλαρή νομισματική πολιτική έφτασε στο τέλος της και οι αυστηρότερες οικονομικές συνθήκες θα εκθέσουν ορισμένα νοικοκυριά, εταιρείες και χώρες στο πλήρες κόστος του χρέους που είχαν δημιουργήσει κατά την τελευταία δεκαετία τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια, προειδοποίησε το ΔΝΤ. Το Ταμείο κάλεσε τις χώρες να εργαστούν στην εγχώρια αγορά στις πολιτικές ώστε να βελτίωθεί οι ρυθμοί ανάπτυξης και να διατήρηθούν οι κοινωνίες τους καθώς η γήρανση του πληθυσμού θα παραμείνει στην επόμενη δεκαετία και θα συνεργαστούν για να ελαχιστοποιήσουν τους κινδύνους που προκαλούν τα τοπικά προβλήματα σε μια παγκόσμια κρίση.

Σχετικα αρθρα

Alpha Bank: Στη «μέγγενη» η εγχώρια κατανάλωση

admin

Παράλυση στην Ιταλία, μούδιασμα στην Ευρώπη

admin

ΙCAP: Brain Drain & Gain – 2018

admin

Η αναβίωση του μεγάλου ηγέτη

admin

Τι θέλει το Ισλαμικό Κράτος;

admin

Kαμπανάκι Moody’s για Ευρωζώνη: Ευάλωτη απέναντι σε ενδεχόμενο σοκ

admin

Η ΕΚΤ θα αποσύρει με πολύ αργό ρυθμό τη νομισματική στήριξη

admin

Οι τράπεζες και η μάχη των funds

admin

Η Ευρώπη παρακολουθεί καθώς η Ιταλία ψηφίζει

admin

Τα καλά νέα και το crash test με την τρόικα

admin

Έρχονται ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών

admin

Η Γαλλία προειδοποιεί για «κόκκινη γραμμή» για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης

admin

Το ΔΝΤ, το χρέος και η δόση του Ιουλίου…

admin

Ο Σκρίπαλ, ο Πούτιν και η ανθεκτικότητα της Ευρώπης

admin

Χρηματιστήριο: Βουτιά 4% για τις τράπεζες

admin

Η μεγάλη Ευρωαπειλή

admin

Η λογοκρισία στα τουρκικά μίντια

admin

Στη ρύθμιση των 120 δόσεων και τα χρέη του 2018 στα Ταμεία

admin