Image default
Πρώτο Θέμα

Ο κόσμος βουλιάζει στο χρέος

Debt Με οφειλόμενα δάνεια αξίας 164 τρ. δολάρια, ο κόσμος είναι βαθύτερα στο χρέος παρά στο ύψος των οικονομικών.

Την Τετάρτη, το ΔΝΤ σήμανε τον συναγερμό για τον υπερβολικό παγκόσμιο δανεισμό, προειδοποιώντας ότι, με συνολικό οφειλόμενο ποσό 164 τρ. δολαρίων, οι δημόσιοι και ιδιωτικοί τομείς του κόσμου είναι βαθύτεροι χωμένοι στο χρέος από ό τι στο ύψος της χρηματοπιστωτικής κρίσης πριν από μια δεκαετία. Σήμερα το παγκόσμιο χρέος υπερβαίνει το διπλάσιο σε μέγεθος της αξίας των αγαθών και των υπηρεσιών που παράγονται κάθε χρόνο και στο 225% του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, είναι τώρα 12 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από ό τι στην προηγούμενη αιχμή του το 2009. Το ταμείο δήλωσε ότι καθίστάται επείγουσα ανάγκη να μειωθεί το βάρος του χρέους, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, ώστε να βελτιωθεί η ανθεκτικότητα της παγκόσμιας οικονομίας και να υπάρξει μεγαλύτερη δυνατότητα πυρόσβεσης, εάν κάτι πάει λάθος. “Τα δημοσιονομικά κίνητρα για τη στήριξη της ζήτησης δεν είναι πλέον η προτεραιότητα”, δήλωσε το ΔΝΤ στην τελευταία Δημοσιονομική Παρακολούθηση, μια από τις αναφορές που δημοσιεύθηκαν στις εαρινές συναντήσεις της στην Ουάσινγκτον. Το ήμισυ του συνολικού χρέους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα ύψους 164 τρ. Ευρώ αντιπροσωπεύουν τρεις χώρες: οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Κίνα.

Το τελευταίο, όπου το χρέος αυξήθηκε από 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2001 σε 25,5 δις δολάρια το 2016, χαρακτηρίστηκε ως η «κινητήρια δύναμη» πίσω από την αύξηση των παγκόσμιων χρεών, αντιπροσωπεύοντας τα τρία τέταρτα της αύξησης του χρέους του ιδιωτικού τομέα κατά την τελευταία δεκαετία. Ο Vitor Gaspar, διευθυντής των φορολογικών υποθέσεων στο ΔΝΤ, ξεχώρισε τις ΗΠΑ για κριτική, λέγοντας ότι ήταν η μόνη χώρα που δεν προτίμησε να επιβαρύνει το χρέος, καθώς οι φορολογικές περικοπές θα κρατούσαν το δημόσιο δάνειο υψηλό. “Καλούμε τους ιθύνοντες να αποφύγουν προκυκλικές πολιτικές ενέργεις, που παρέχουν περιττό κίνητρο όταν η οικονομική δραστηριότητα ήδη βηματοδοτείται”, ανέφερε. Το ταμείο ανησυχούσε ότι τα χρέη του ιδιωτικού τομέα καθιστούν την παγκόσμια οικονομία πιο ευάλωτη σε μια νέα χρηματοπιστωτική κρίση, η οποία ξεκίνησε από μια “απότομη διαδικασία απομόχλευσης” όπου οι δανειολήπτες σφίγγουν ταυτόχρονα τις ζώνες τους, στέλνοντας την οικονομία ”σε βαθιά νερά”.

“Σε περίπτωση χρηματοπιστωτικής κρίσης, μια αδύναμη δημοσιονομική θέση αυξάνει το βάθος και τη διάρκεια της επακόλουθης ύφεσης, καθώς η ικανότητα να διεξάγεται αντικυκλική δημοσιονομική πολιτική περιορίζεται σημαντικά”, ανέφερε το ταμείο. Με την έντονη ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, συνέστησε στις χώρες να σταματήσουν να χρησιμοποιούν χαμηλότερους φόρους ή υψηλότερες δημόσιες δαπάνες για να τονώσουν την ανάπτυξη και αντ ‘αυτού να προσπαθήσουν να μειώσουν το βάρος των χρεών του δημόσιου τομέα, ώστε οι χώρες να έχουν μεγαλύτερη περιθώρια δράσης για την επόμενη ύφεση. Το ΔΝΤ επεσήμανε τις φορολογικές περικοπές της διοίκησης του Trump για επικρίσεις, καθώς έφυγαν από τις ΗΠΑ με έλλειμμα 5% του εθνικού εισοδήματος μεσοπρόθεσμα και με ένα σταθερά αυξανόμενο επίπεδο χρέους προς το ΑΕΠ.

“Στις Ηνωμένες Πολιτείες . . . η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να αναπροσαρμοστεί διασφαλίζοντας έτσι το δείκτη του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ και μειώνοντάς τον μεσοπρόθεσμα. Αυτό θα πρέπει να επιτευχθεί με την κινητοποίηση υψηλότερων εσόδων και τη σταδιακή μείωση της δυναμικής των δημόσιων δαπανών, μετατοπίζοντας τη σύνθεσή της στις πολύ αναγκαίες επενδύσεις σε υποδομές. “Δεν υπάρχει ένδειξη ότι η διοίκηση Trump έχε κάποια πρόθεση να αυξήσει τους φόρους, καθώς το ΔΝΤ συνιστά και ελπίζει, ότι η ταχύτερη ανάπτυξη θα παράσχει τα απαραίτητα έσοδα, κάτι που το ταμείο και ο αμερικανικός δημοσιονομικός φύλακας πιστεύει ότι είναι εξαιρετικά απίθανο. Το πρόβλημα του χρέους δεν περιορίζεται στις προηγμένες οικονομίες, με τις χώρες μεσαίου εισοδήματος να δανείζονται υψηλότερα από εκείνα που οδήγησαν στην κρίση του χρέους της δεκαετίας του 1980. Το ΔΝΤ συνέστησε στις χώρες να αυξήσουν τους φόρους και να μειώσουν τις δημόσιες δαπάνες για να μειώσουν τον ετήσιο δανεισμό και να βάλουν το βάρος του χρέους σε σταθερή κατεύθυνση τώρα που δεν υπάρχει ανάγκη δημοσιονομικών κινήτρων. Οι λίγες εξαιρέσεις σε αυτές τις συμβουλές περιλάμβαναν τη Γερμανία και τις Κάτω Χώρες, όπου το ΔΝΤ είχαν “άφθονο δημοσιονομικό χώρο” για να ωθήσουν τις δημόσιες επενδύσεις στις υποδομές και να ενισχύσουν τη μακροπρόθεσμη ανθεκτικότητα των οικονομιών τους.

Σχετικα αρθρα

Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech είναι λιγότερο αποτελεσματικό έναντι των μεταλλάξεων

admin

ΧΑ:Προσοχή στο κενό

admin

Ο σεμνός δισεκατομμυριούχος CEO της BioNTech μιλά για την νέα εποχή των mRNA εμβολίων

admin

2021: Αρχή του τέλους της πανδημίας και νέα οικονομική πραγματικότητα

admin

ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ: 8 στις 10 επιχειρήσεις αναφέρουν επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης

admin

Tο Ταμείο Ανάκαμψης,η πολιτική στήριξη και το πρόβλημα με το Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο

admin

Τρ.Πειραιώς: Εγκρίθηκε η πρόταση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου -Τι ειπαν οι κ.κ. Χατζηνικολάου και Μεγάλου

admin

Το τρίτο κύμα πανδημίας σαρώνει την Τουρκία

admin

ΤτΕ: Γιατί αυξήθηκαν οι καταθέσεις – Που θα κατευθυνθούν μετά το τέλος της πανδημίας

admin

ICAP:Αύξηση του κύκλου εργασιών και σημαντική διεύρυνση της καθαρής κερδοφορίας 21.349 επιχειρήσεων

admin

Γέφυρα 2: Αναλυτικά όλα τα κριτήρια υπαγωγής στο πρόγραμμα

admin

Mεταξύ Θεού και Μαμωνά: Η διπλή ζωή του Μπιλ Χουάνγκ της Archegos Capital

admin