Image default
Πρώτο Θέμα

Τι θα γινει τελικα με το QE;

qeybxbvmΗ αναμενόμενη απόκλιση από τον ισολογισμό της Ομοσπονδιακής Τράπεζας θα μπορούσε να έχει αρνητικές συνέπειες σε όλες τις αγορές, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης αδυναμίας των εταιρικών χρεών των ΗΠΑ, του αυξημένου κόστους χρηματοδότησης των τραπεζών, των ασταθών χρηματιστηριακών αγορών και της υποχώρησης του δολαρίου του Χονγκ Κονγκ.

Ενώ ορισμένοι αναλυτές και επενδυτές αναφέρουν ότι ο εμπορικός πόλεμος και οι γεωπολιτικές ανησυχίες οδηγούν τις αγορές και τις ανισορροπίες μεταξύ προσφοράς και ζήτησης που πλήττουν ομόλογα, άλλοι βλέπουν πολιτικές από τη Fed, την Τράπεζα της Ιαπωνίας και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ως τους κύριους ενόχους.

Μετά την οικονομική κρίση του 2008, οι κεντρικές τράπεζες αγόρασαν ποσά ομολόγων που θεωρούνται ρεκόρ, εξαφανίζοντας άλλους επενδυτές που μετατράπηκαν σε περιουσιακά στοιχεία υψηλότερου κινδύνου για επιστροφές.

“Οι αγορές των κεντρικών τραπεζών ανάγκαζαν και οδηγούσαν τους επενδυτές σε αγορές όπου δεν θα βρίσκονταν κανονικά”, δήλωσε ο Matt King, παγκόσμιος επικεφαλής της στρατηγικής για τα πιστωτικά προϊόντα της Citigroup στο Λονδίνο.

Καθώς τα επιτόκια αυξάνονται και η Fed αποσύρεται από την ποσοτική χαλάρωση ενώ η BoJ και η ΕΚΤ μειώνουν τις αγορές, οι συναλλαγές αυτές αρχίζουν να αντιστρέφονται.

“Αυτά είναι ακριβώς τα είδη επεισοδίων μεταβλητότητας και αδυναμίας αγοράς που πρέπει να αναμένεται πολλά περισσότερά, καθώς η ισχυρή τεχνική αγορά που ωθεί τα πάντα προς τα πάνω και η αστάθεια προς τα κάτω τα τελευταία χρόνια, δηλαδή η ρευστότητα της παγκόσμιας κεντρικής τράπεζας, σταδιακά αποσύρεται,” είπε ο βασιλιάς.

Η μεταβλητότητα είναι πλεόν διαδεδομένη.

Το διατραπεζικό επιτόκιο δανεισμού στο Λονδίνο, το Libor, το οποίο μετρά τα βραχυπρόθεσμα έξοδα τραπεζικής χρηματοδότησης, είναι το υψηλότερο από το 2008, ”χτυπημένο” από τις αυξήσεις των επιτοκίων της Fed και την αδυναμία του βραχυπρόθεσμου τραπεζικού χρέους.

Το μέσο τοκομερίδιο υψηλού βαθμού εταιρικών ομολόγων που εκδόθηκε φέτος είναι υψηλότερο από εκείνο των ομολογιών λήξης. Εάν αυτό παραμείνει, το πρώτο έτος θα αυξηθεί το κόστος χρηματοδότησης των εταιρειών από το 2009, σύμφωνα με την JPMorgan.

Τα κεφάλαια έχουν ”εξατμιστεί” και ο δείκτης Dow Jones Industrial Average, τον Φεβρουάριο, κατέγραψε τη χειρότερη πτώση από το 2011.

Το δολάριο του Χονγκ Κονγκ αυτό το μήνα υποχώρησε σε επίπεδα όπου η Νομισματική Αρχή του Χονγκ Κονγκ έπρεπε να παρέμβει, αφού οι υψηλότερες ΗΠΑ Libor ισοτιμίες προσέλκυσαν αγοραστές, προσφέροντας περισσότερο από 1% έναντι των ισοδύναμων επιτοκίων HIBOR στο Χονγκ Κονγκ, την ευρύτερη διαφορά από τον Ιανουάριο του 2008.

“Ξεκίνησε η εναλλαγή από τους νικητές του QE στους χαμένους QE”, ανέφεραν σε πρόσφατη έκθεση οι αναλυτές, όπως ο Michael Hartnett, επικεφαλής επενδύσεων της Bank of America Merrill Lynch.

Αυτοί οι νικητές, όπως ανέφεραν, περιείχαν μετοχές, αμερικανικά και ευρωπαϊκά ομόλογα υψηλής απόδοσης και αναδυόμενες αγορές, ενώ οι ηττημένοι περιλάμβαναν μετρητά, βασικά εμπορεύματα, κρατικά ομόλογα και αστάθεια.

Δεν βλέπουν όλοι τις κεντρικές τράπεζες ως τους πρωταρχικούς οδηγούς των κινήσεων της αγοράς.

Ο κ. Mark Kiesel, επικεφαλής της εταιρείας επενδύσεων στην Pacific Investment Management Co στο Newport Beach της Καλιφόρνια, δήλωσε ότι οι διεθνείς ανησυχίες, όπως ο ρυθμός ανάπτυξης της Κίνας, η επιτάχυνση του εμπορικού πολέμου και οι γεωπολιτικές εντάσεις αποτελούν τους μεγαλύτερους κινδύνους για το εταιρικό χρέος.

“Δεν νομίζω ότι οι κεντρικές τράπεζες βρίσκονται στους τρεις πρώτους κινδύνους και ο λόγος είναι επειδή είναι πολύ προσεκτικές για το τι πρόκειται να κάνουν”, δήλωσε. “Ωστόσο, μια σημαντική αύξηση των παγκόσμιων πληθωριστικών πιέσεων θα μπορούσε να αλλάξει αυτή τη δυναμική που οδηγεί στο δυναμικό για ταχύτερες αυξήσεις των επιτοκίων”.

Για τον βασιλιά της Citi, οι αγορές της κεντρικής τράπεζας είναι υπερβολικά μεγάλες για να υπολογίσουν αποτελεσματικά τις τιμές έως ότου προκύψουν οι μειώσεις.

“Αυτό στο οποίο οδηγείται, είναι οι κολλώδεις αγορές, αντί για μεταβλήτές που είναι ομαλές και ομοιόμορφα κατανεμημένες. Έτσι δεν υπάρχει μεταβλητότητα ή ξαφνικά υπάρχει σε πολύ μεγάλα ποσοστά. Είναι το φαινόμενο μιας μονόδρομης αγοράς.”

Σχετικα αρθρα

Ύφεση 4,7% εως 7,9% -‘Ελλειμα εως 2,8%

admin

Η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερα από τη Γερμανία

admin

Ποιες είναι οι εταιρείες που τιμωρήθηκαν για το short selling

admin

WSJ: Ο ρόλος του Τσίπρα μετά τις εκλογές

admin

Θα ενταθεί η κρίση των γερμανικών τραπεζών το 2020;

admin

Προς ενίσχυση των άκρων στη Γαλλία;

admin

Ήταν η ασφυξία το plan B;

admin

Το Grexit και το πρόβλημα του ελεύθερου εμπορίου

admin

Ο Μακρόν στρέφεται ανατολικά στις ευρωπαϊκές προσπάθειές του

admin

14 δράσεις προτείνει ο ΣΕΒ για την ταχύτερη έξοδο από την κρίση

admin

«Καίγονται» τα σενάρια για πρόωρες εκλογές!

admin

Μπορεί να σώσει την Ιταλία ο Ρέντσι;

admin

Η πλειοψηφία των καταλανών αυτονομιστών υπό απειλή

admin

Citi: To 2022 σε επενδυτική βαθμίδα η Ελλάδα

admin

Οι δασμοί του Τραμπ χτυπούν τις αυτοκινητοβιομηχανίες της Γερμανίας

admin

«Κυκλώνας» εξ Αμερικής στο Χρηματιστήριο

admin

Οι πιστωτές της Ελλάδας σε αδιέξοδο για τους όρους της διάσωσης

admin

Ο πρώτος χρόνος της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά

admin