Image default
Πρώτο Θέμα

Η βραδυφλεγής «βόμβα» του αμερικάνικου 10ετους ομολόγου

uscapitalΗ απόδοση του 10ετούς ομολόγου του αμερικάνικου δημόσιου ανέβηκε στο 3% για πρώτη φορά σε περισσότερα από τέσσερα χρόνια τη Δευτέρα, καθώς η ανησυχία για τον πληθωρισμό επέστρεψε.

Η κίνηση του πετρελαίου πάνω από 70 δολάρια το βαρέλι και οι σταθερότερες τιμές των μετάλλων προκάλεσαν ανησυχίες σχετικά με τον πληθωρισμό, ο οποίος για μεγάλο μέρος της περιόδου μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση παρέμεινε υποτονικός και συνέβαλε στη διατήρηση ενός ράλλυ στα ομόλογα.

“Οι επενδυτές θεωρούν ότι το παγκόσμιο κλίμα πληθωρισμού επιδεινώνεται με το συνδυασμό εμπορικών τριβών και κυρώσεων που οδηγούν σε σημεία υψηλότερων τιμών, για το πετρέλαιο, τα μέταλλα και σε κάποιο στάδιο άλλα αγαθά που πλήττονται από τιμολόγια”, δήλωσε ο Koon Chow, στρατηγικός στο UBP.

“Αυτό εξηγεί τις κινήσεις για τα αμερικανικά ομόλογα.” Η προοπτική υψηλότερου πληθωρισμού μειώνει την ελκυστικότητα του πιο μακροπρόθεσμου χρέους, όπως τα 10ετή κρατικά ομόλογα, δεδομένης της απειλής που θέτει η υψηλότερη τιμή καταναλωτή στις σταθερές αποδόσεις τους.

Τη Δευτέρα, το 10ετες της αμερικανικής κυβέρνησης, σημείο αναφοράς για πολλές εταιρικές δανειοληψίες, έδωσε 2,99%, δηλαδή 3,5 μονάδες βάσης την ημέρα. Η απόδοση του διετούς ομολόγου του δημοσίου αυξήθηκε σχεδόν κατά 2bp στο 2,47%.

Η εκλογή του Donald Trump με την υπόσχεση οικονομικών κινήτρων οδήγησε σε υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων, στέλνοντας την απόδοση των 10 ετών στο 2,62% το Μάρτιο του 2017.

Οι αποδόσεις των ομολόγων στην ευρωζώνη και το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν επίσης υψηλότερες τη Δευτέρα, αλλά τα benchmarks 10-year gold και Bund παραμένουν κάτω από τις κορυφές τους για το έτος.

Τα πιο αργά από τα αναμενόμενα οικονομικά στοιχεία έχουν προκαλέσει κάποια αμφιβολία για τον μελλοντικό ρυθμό της ευρωπαϊκής οικονομικής ανάκαμψης, αφήνοντας τις αποδόσεις της ευρωζώνης να υστερούν σε σχέση με την κίνηση υψηλότερη στα κρατικά ομόλογα.

“Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο μηνών, οι προσδοκίες της ΕΚΤ για την αύξηση των επιτοκίων διορθώθηκαν χαμηλότερα και τα επιτόκια [της ευρωζώνης] υποχώρησαν σημαντικά από τα υψηλά επίπεδα του Φεβρουαρίου”, δήλωσε ο Norbert Aul, της UBS, ο οποίος σημείωσε ότι «η εμπιστοσύνη σε μια όλο και ισχυρότερη δυναμική ανάπτυξης με αποτέλεσμα οι αποδόσεις του ευρώ να βρουν “ένα πάτωμα”.

Η πορεία των αποδόσεων των ομολόγων της ευρωζώνης τους ερχόμενους μήνες θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τα στοιχεία για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, ενώ η αγορά αναμένει να δεί από την ΕΚΤ ένδειξη για μελλοντική ποσοτική χαλάρωση τον Ιούλιο.

Από τη στροφή της χιλιετίας στο 2007, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού Δημοσίου ήταν κατά μέσο όρο 4,7%, σύμφωνα με τα στοιχεία του -. Ωστόσο, οι παρεμβάσεις του Ομοσπονδιακού Αποθεματικού κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, συμπεριλαμβανομένης της περικοπής του επιτοκίου μίας ημέρας αναφοράς σε ουσιαστικά μηδέν το 2008.

Η πτώση ενισχύθηκε από την απόφαση της Fed το 2009 να αρχίσει την αγορά μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων για πρώτη φορά στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Άλλες κεντρικές τράπεζες, ιδίως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Ιαπωνίας, έχουν επίσης πραγματοποιήσει αγορές ομολόγων που έχουν ασκήσει πίεση σε μακροπρόθεσμες αποδόσεις παγκοσμίως.

Με την αμερικανική οικονομία να αναπτύσσεται σταθερά από το τέλος της ύφεσης 2008-2009, η Fed βρισκόταν στην πρώτη γραμμή της χάραξης πολιτικής μεταξύ των κεντρικών τραπεζών.

Έχει σταματήσει τις αγορές ομολόγων και αυξάνει τα επιτόκια έξι φορές από τότε που ο κύκλος αύξησης ξεκίνησε το 2015. Ο Paul Brain, επικεφαλής του Σταθερού Εισοδήματος της Newton Investment Management, αναμένει ένα “σημείο ενοποίησης” 3,1% έως 3,4% για τις ΗΠΑ στην 10 -ετή απόδοση.

“Αυτός ο δρόμος προς τις υψηλότερες αποδόσεις μπορεί να σταματήσει τις διαδρομές του αν βλέπουμε μια ουσιαστική αποχώρηση από περιουσιακά στοιχεία κινδύνου απουσία του οποίου αναμένουμε ότι οι αποδόσεις θα συνεχίσουν να αυξάνονται,” είπε

Σχετικα αρθρα

Η Ευρώπη μπορεί να δει περισσότερες Καταλονίες

admin

Οι προκλήσεις του φετινού Νταβός

admin

Επενδυτική εισβολή Ρώσων και Αράβων

admin

Ήπια διόρθωση τιμών στο Χρηματιστήριο

admin

Το πολιτικό ρίσκο ανησυχεί τους διεθνείς οίκους

admin

Οι έλληνες ερωτεύτηκαν το πλαστικό μετά τα capital controls

admin

Ο κόσμος δεν μπορεί να σταματήσει να δανείζεται δολάριο

admin

Το χρέος, το πιστοποιητικό και… τα μυστήρια

admin

Η κυβέρνηση δέχεται χτύπημα από δύο βουλευτές

admin

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας θέλει να γίνει λιγότερο ιταλική…

admin

4% έως 6,5% το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ

admin

EBRD για Ελλάδα: Ανάπτυξη 2% το 2019 και 2,4% το 2020

admin

Ο Άλλος ΣΥΡΙΖΑ….

admin

Κέρδη σε όλες τις ανεπτυγμένες αγορές ομολόγων το 2015 εν αναμονή Fed

admin

Bloomberg: «Πονοκέφαλος» για τις ευρωπαϊκές τράπεζες τα κόκκινα δάνεια -Στην κορυφή της λίστας η Ελλάδα

admin

ΣΟΚ: Ύφεση 35% (!) βλέπει ο ΟΟΣΑ για την Ελλάδα

admin

Ψάχνει στηρίγματα το ελληνικό χρηματιστήριο

admin

Γερμανία-Γαλλία: Δύο πόλοι στην ευρωζώνη

admin